Ny lag på Island gör det olagligt att ge olika lön för män och kvinnor

Island blir först i världen med att införa en lag som hindrar arbetsgivare från att betala högre lön för män än för kvinnor som gör samma arbete. Ett stort steg för jämställdheten!

Island hamnar i topp över de länder med minst löneskillnad i världen (enligt rapporter från Världsekonomiskt Forum, WEF) — men det hindrar inte den isländska regeringen från att ta till med ytterligare åtgärder för att minska jämnställdhetsgapet. Under måndagen började en ny lag gälla som ska leda till att löneklyftan mellan män och kvinnor ska upphöra i landet senast år 2020.

Reykjavik.

Företag med löneskillnader kan få böta

Lagen om den nya lönepolicyn gäller för företag med minst 25 anställda, och följer man reglerna får man en statlig certifiering. Gör man inte det riskeras stora böter. Certifieringen kommer att ske i etapper och mindre företag får längre tid på sig att införa de nya reglerna.

Efter Island ligger Norge på andraplats, följt av Finland, Rwanda och Sverige på femte plats över länderna i världen med minst lönegap.

Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) ser positivt på Islands nya lag.

– Det är positivt när länder tar konkreta steg för att komma åt orättvisor som beror på kön. Det är viktigt för jämställdheten. Det ska bli intressant att följa effekterna av den nya isländska lagen, säger hon till SVT.

Res tillsammans med Damernas Värld! Häng med oss på en träningsresa till Mallorca – läs mer här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!