Nyttiga milkshakes som svalkar i solen – här är 3 bästa recepten

I sommar vill vi lata oss, sippa på svala drycker och njuta av vår ledighet i skuggan av ett parasoll. Maxa din sommarfeeling med riktigt smarriga milkshakes – som dessutom gör under för din hy!

 Maria Alhgren med boken Beautyfood – 85 recept för skönhet inifrån.

Damernas Världs skönhetsredaktör och bloggare Maria Ahlgren har skrivit  boken Beautyfood – 85 recept för skönhet inifrån. Här delar hon med sig av lite tips kring skönhetsboostande mat och bjussar dessutom på tre svalkande och smarriga shakesrecept!

Maria, vad är beautyfood?

– Beautyfood är att tanka kroppens insida med näring som skyddar, stärker, reparerar, stimulerar kollagenbildandet och ger livskraft. Huden är ett skyltfönster för vad som sker i våra kroppar, och beautyfood ger långsiktiga effekter som inga kosmetiska produkter, undantaget solskyddsfaktor, kan matcha.

Kan kaffe vara beautyfood?

– Jajamän! Både kaffe och kakao är laddat med antioxidanter. Själv är jag en så himla tjurig morgonperson att bekymmersrynkan skulle gräva sig djup på nolltid utan kaffe. Alltså ser jag kaffet som en bärande del av min hudvårdsrutin.

 

LÄS MER: Skönhetsredaktören förklarar varför du ska äta din hudvård (ja, det är sant!)

 

Hur är det med choklad då?

– Ingen skönhetsrutin är komplett utan kakao. Helst ska den vara raw, alltså inte upphettad. Då bevaras nämligen hela den ståtliga uppsättning av näringsämnen som gör kakao till ett föredöme i skönhetsskafferiet. Ett skyhögt innehåll antioxidanter, framför allt av typen flavonoider, jobbar hårt för att oskadliggöra fria radikaler som åldrar vår hud. Raw kakao innehåller också tryptofan, som omvandlas till lyckohormonet serotonin i kroppen. Det är alltså ingen slump att chokladsuget skenar när vi känner oss låga, deppiga och/eller PMS:iga.

Banan då?

– Den stackars guleböjen har svartmålats av kolhydratantagonister och bantningsindustrin, men är en fantastisk skönhetsfrukt. Frysta bananslantar förvandlas i mixern till beautyproofad mjukglass eller fluffig milkshake, beroende på hur mycket mjölk du tillsätter. Även här hittar vi glädjeämnet tryptofan. Och som jag brukar säga: det är viktigt att själen får sitt. Huden är kroppens skyltfönster, och glad själ ger glad hud. Kaffe, choklad och banan är tre universalmedel mot bekymmersrynkan.

 

3 smarriga beautyfoodshakes – här är bästa recepten:

Frozen mochaccino

Kaffe och choklad är lycka i koncentrat. Modifiera söthet, chokladighet och kaffestyrka efter egen smak. Jag gillar den ganska söt. Mesquitemjöl är lite klurigt att hitta (ett tips är att beställa online), men ger en härlig karamelltwist.

Tips! En skvätt god rom, amaretto, Irish Cream, eller essens med smak av Irish Cream, gör drinken syndigt vuxen.

1 glas

ca 1 dl kallt starkt kaffe eller 1–2 shottar espresso

1 banan, skivad och fryst

2 msk raw kakao

1 tsk vaniljpulver

2 msk mesquitemjöl (kan uteslutas, men ger god karamellsmak)

2 dl vegomjölk

ev lite kokossocker om du vill ha mer sötma

Gör såhär: Mixa allt i en höghastighetsmixer. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Drick direkt.

Recept: Snickersmilkshake

Visste ni att det har blivit lag på att unna sig den här minst en gång under varje PMS? Nu vet ni!

Slurp!

1 glas

1 banan, skivad och fryst

1 msk raw kakao

1 msk jordnötssmör

1 tsk vaniljpulver

4 dl vegomjölk

Raw kakaonibs

Jordnötter (gärna osaltade och krossade).

Topping raw kolarippel:

10 dadlar (gärna Medjool)

2 msk vegomjölk

1 tsk vaniljpulver

Gör såhär: Mixa allt i en höghastighetsmixer. Toppa med kolasås, kakaonibs och jordnötter.

Kolarippel – gör såhär: Kärna ur dadlarna och blötlägg dem tills de är mjuka, minst 10 minuter. Häll av blötläggningsvattnet, skär dadlarna i mindre bitar och mixa med vegomjölk och vanilj till en slät kolasås i en liten matberedare (kannmixer funkar inte). Tillsätt mer mjölk om det behövs. Ringla såsen över shaken.

 

Recept: Superfoodspetsad karamellshake

Den här glassiga milkshaken med karamellsmak kommer du sent att glömma.

Tips! Mesquite är toppen för att balansera blodsockret. Har du inte mesquitepulver? Ersätt med en handfull dadlar och minska då lite på bananen.

1 stort glas

4 dl vegomjölk

2 små eller en stor banan, skivad och fryst

2 msk mesquitepulver

2 msk yakonsirap eller flytande kokosnektar

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

Gör så här: Mixa allt i höghastighetsblender. Toppa med raw kolarippel (se recept ovan).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!