Foto: IBL

Ojojoj… vad sa du egentligen, kungen?

Ja, 45 år är sjukt länge sedan, men visst är det lite kittlande att vår nuvarande kung Carl Gustaf i en intervju i Damernas Värld 1972 sa att Kinas diktator Mao Zedong (en av 1900-talets värsta massmördare) var den människa som gjort starkast intryck på honom, och berömde hans författarskap…

"En otrolig man. Tänk, när han och alla hans anhängare bara vandrade omkring dag och natt i Kina och kämpade för att nå sitt mål. Vilken insats. Dessutom har han skrivit fin prosa och utmärkta dikter", säger dåvarande kronprinsen Carl Gustaf, då 26 år, till Damernas Världs reporter.

"Mao är min idol!", lyder rubriken, men det får sägas vara en rätt hård dragning – så säger aldrig kronprinsen.

Intervjun med Carl Gustaf i ett nummer av Damernas Värld 1972.

Han tycker även att hans blivande fru gärna får yrkesarbeta, hon kan kanske vara sekreterare eller varför inte byrådirektör – "men om vi får barn vill jag att hon ska vara hemma". Det viktigaste är dock att hon är lojal – och så ska hon förstås "tycka om mig", som kronprinsen uttryckte det. Skulle han inte varit född till kung hade han helst blivit något jordnära, som lantbrukare.

Är det inte frågan om en ren artighetskyss kan jag ju vänta på ett bättre tillfälle.

På frågan om hur han ser på pressens frossande i hans romanser svarar han att han tycker de är "lite löjeväckande", men att han har lärt sig att vara försiktig. "Är det inte frågan om en ren artighetskyss kan jag ju vänta på ett bättre tillfälle …"

Samma år som intervjun gjordes träffade han Silvia under OS i München. I september året därpå, 1973, blev han Sveriges kung.

Men vad tycker kungen i dag? Står han för det han sade i intervjun som 26-åring? Nej, knappast. Damernas Värld har varit i kontakt med hovet, som låter meddela att "citatet från 1972 återspeglar inte H.M. Konungens uppfattning". Skönt, tycker vi.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!