Nu gråter duvorna – så minns vi Prince

2016 har börjat som ett svart år för musikhistoriens största. Först David Bowie, och nu alltså Prince, eller Prince Rogers Nelson som han egentligen hette. Den 21 april kom budet om hans död, 57 år gammal.

Prince tog steget från stjärna till superstjärna 1982 med megahiten "1999", och har sedan gett världen tonvis med hits: "Little Red Corvette”, ”When Doves Cry”, ”Purple Rain", "Kiss, Sign O’ The Times", "Cream"… listan kan göras nästan hur lång som helst. Pop, soul, funk, r&b, jazz, hiphop – han behärskade alla stilar och skapade en helt egen stil, Minneapolis-soundet, som blev världsberömt, liksom hans studio i Paisley Park.

Skrev musik till andra

Några av hans allra bästa låtar gav han dessutom bort till andra artister, och många blev superhits. Visste du att Sinead O’Connors ”Nothing Compares 2 U”, Bangles ”Manic Monday”, Alicia Keys ”How Come You Don’t Call Me Anymore” och Madonnas ”Love Song” alla är skrivna av Prince? Och hans ständige rival Michael Jackson bad honom sjunga duett med honom på titelspåret till ”Bad” – vilken låt det kunde ha blivit! Tyvärr backade Prince ur efter att de haft olika uppfattningar om texten och låtens sound.

Som alla verkligt stora genier hade han sina egenheter. Kompromisslös är bara förnamnet, och hans rykte om att vara svår att arbeta med är legendariskt. Ett tag höll han på att göra livet svårt för världens alla rockjournalister när han bytte artistnamn till en märklig symbol som ingen kunde uttala. Oftast blev han omnämnd som ”The Artist Formerly Known As Prince” eller helt enkelt bara ”The Artist”.

Prince spelade inte bara in massor av skivor, han var också en gudabenådad liveartist. Hans framträdande på i pausen på Super Bowl 2007 räknas som ett av tidernas bästa. Titta på klippet och hylla honom i helgen genom att festa som om det var 1999. Nu gråter all världens duvor över en av de allra, allra största.

 

Watch (Purple Rain)Superbowl Halftime Performance - Prince in Music  |  View More Free Videos Online at Veoh.com

Av: Niklas Sessler

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!