Recept på hemmagjord raw dumletårta med saltad kolakaramell

Bara namnet "dumletårta med saltad kolakaramell" gör vem som helst sötsugen! Kolasmaken kommer från mesquitemjöl, och det kan kräva lite letande för att hitta. Men det är värt insatsen, det ger en smak av gräddkola utan att jinxa blodsockret. Plan B är en karamell av dadlar, och det är givetvis inte heller helt fel.

Beautyfood handlar om att tanka sin kropp med näring som skyddar, stärker och reparerar hår och hud – något Damernas Världs hälso- och skönhetsredaktör Maria Ahlgren är proffs på. Hon har nämligen skrivit boken Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån som fylld med inspiration och tips på olika smarriga nyttigheter. Här delar hon med sig av sitt recept på en dumletårta med saltad kolakaramell.

LÄS MER: Raw banana split med chokladsås – lika gott som nyttigt recept

Recept på hemmagjord raw dumletårta med saltad kolakaramell

Cirka 9 bitar:

1 msk kokosolja

2 dl havregryn

1 ½ dl cashewnötter

3–4 msk raw kakao

1 tsk vaniljpulver

½ dl kallt, starkt kaffe

¾ dl yakonsirap eller flytande kokosnektar

Saltad kolakaramell

1 dl kokosolja

¾ dl yakonsirap eller flytande kokosnektar

1 msk mesquitemjöl

1 tsk vaniljpulver

2 krm flingsalt

Chokladfrosting

50 g mörk choklad, minst 85 % kakao, av bra kvalitet

Gör så här:

Klä en form, cirka 15 x 15 cm, i plastfolie en vanlig matlåda fungerar toppen).

Smält kokosoljan tills den blir precis flytande.

Mixa havregryn och cashewnötter till ett fint mjöl i en matberedare. Lägg över i en bunke.

Blanda ner kakao, vanilj, kaffe, sirap/nektar och kokosolja. Rör ihop till en smet.

Tryck ut smeten i formen. Sätt in i frysen.

Smält kokosoljan till karamellen försiktigt i en kastrull och låt den svalna. Den ska vara flytande men inte varm. Rör kokosolja, sirap/ nektar, mesquite, vanilj och salt till en alldeles slät smet.

Ta ut tårtbottnen ur frysen och bred på karamellen i ett jämnt lager. Sätt tillbaka i frysen.

Smält chokladen till frostingen i mikro eller över vattenbad och låt den sen svalna.

Ta ut den nu lätt stelnade kakan ur frysen och häll över chokladen. Sätt tillbaka i frysen. Låt kakan stå i kylen minst 1 timme före servering.

Plan B-karamell av dadlar

Använd stora, urkärnade dadlar, som Medjool-dadlar.

5 dl vatten

20 dadlar

1 tsk flingsalt

1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Värm 5 dl vatten. Kärna ur och blötlägg dadlarna i vattnet 10 minuter. Häll sedan av vattnet, men spara det.

Lägg dadlarna i en liten matberedare med en nypa salt och vanilj. Om knivarna har svårt att snurra, tillsätt en skvätt av blötläggningsvattnet, men max 1 matsked i taget – för mycket vatten förstör karamellkonsistensen.

Tillsätt mer salt efter behag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av Damernas Värld + hudvård från Babor. Köp nu!