Funderar du på en resa till Kambodja? Vi guidar till turism, stränder, citypuls, lyxiga hotell och historiska upplevelser i Sydostasiens nya semesterparadis – och ger information om praktiska saker som visum, valuta och flyg.

K

ambodja, mittemellan Vietnam och Thailand, har rest sig som en fågel Fenix ur askan. Landet bjuder på fantastiska upplevelser för dig som gillar historia, äventyr, sol och bad. Det kanske inte är fullt lika bekvämt som i grannländerna, än, men här kan du å andra sidan bo på femstjärniga hotell för ett nattpris långt under tusenlappen.

Phnom Penh har kvar mycket av den franska arkitekturen och är full av god mat, trevliga barer och museer.

Kambodja blomstrade under det första årtusendet – som bevis på det finns det fantastiska templet Angkor Wat vid Siem Reap – fram till att landet invaderades av Thailand, och sedan blev del av franska Indokina. Svårt drabbat av bombningar under Vietnamkriget och det egna inbördeskriget under 1970-talet, då Röda khmerernas ledare Pol Pot i princip skickade tillbaka landet till stenåldern innan han och hans armé drevs ut ur landet, har Kambodja en tung historia som fortfarande är väl synlig. Men i och med att turismen började ta fart i början av 2000-talet är landet äntligen på väg att hitta fotfästet.

För att resa till Kambodja behöver du visum för turism.

Templet Angkor Wat utanför Siem Reap är det största religiösa monumentet i världen.

Huvudstaden Phnom Penh har kvar mycket av den tidiga franska arkitekturen och är full av såväl god mat och trevliga barer som museer. Siem Reap lever upp tack vare turistströmmarna till den gamla tempelstaden Angkor Wat, en otrolig byggnad mitt ute i djungeln som kanske mest känns igen från Tomb raider-filmerna där Angelina Jolie springer längs murarna. I staden finns ett flertal barer och restauranger som har öppet långt in på småtimmarna.

Vackra stränder i södra Kambodja

Det som dock lockar allra flest är den sydliga staden Sihanoukville längs Thailandviken. Här finns det betydligt färre turister än i grannlandet Thailand, och exploateringen är inte alls lika utbredd. Det finns många stränder runt staden: den vackra Victory Beach nära hamnen med vattensporter och ett kasino, Sokha Beach som tillhör hotellet Sokha är den lugnaste och kan användas även om man inte bor på hotellet mot en liten avgift, Serendipity beach är den mest turistiga men har gott om restauranger, barer och enklare shopping.

Resa till Kambodja med flyg

Thai Airways flyger från Stockholm till både Phnom Penh och Siem Reap via Bangkok, från 7 000 kr tur/retur. Air Asia flyger till Sihanoukville från Bangkok, från 1 500 kr tur/ retur. Du tar dig lätt och billigt mellan alla destinationerna med buss eller taxi – men räkna med en lätt skumpig färd.


Visum för turism i Kambodja

För att resa till Kambodja behöver du visum, vilket du kan ansöka om elektroniskt, vid ankomsten till Kambodja eller via Kambodjas ambassad i London.

Valuta

Kambodjas valuta heter riel, men det är bättre att använda sig av amerikanska dollar, som accepteras överallt.


Hotell i Kambodja – 3 bra boenden

LYXIGT VID STRANDEN 
Sokha Beach Resort
Street 2 Thnou, Sihanoukville sokhahotels.com 
Lyxigt hotell med en privat strand, två pooler, tennisbanor samt restauranger och barer. Dubbelrum från 995 kr/natt.

Ett hotell i Kambodja – valutan i landet heter riel.

Prisvärd lyx på Sokha Beach Resort i Sihanoukville. Foto: Sokha Hotels

OAS I HUVUDSTADEN 
The Plantation
28 Street 184, Phnom Penh theplantation.asia 
Ett centralt läge i Phnom Penh gör hotellet med lummig innergård med pool och restaurang till en oas i huvudstaden. Dubbelrum från 615 kr/natt.

PÅ HISTORISK MARK 
Borei Angkor
National Road 6, Siem Reap boreiangkor.com 
Det plånboksvänliga lyxhotellet har en egen khmerrestaurang, pool och spa.
Dubbelrum från 650 kr/natt.

Restauranger – här hittar du bästa maten

UTSIKTSPLATS
Amanjaya Suites
Dekcho Damdin, Phnom Penh, amanjaya-suitesphnom-penh.com 
De flesta bra restauranger i landet ligger på de stora hotellen. Amanjaya Suites har ett brasseri i bottenplan och en takbar med stans bästa utsikt.

ANRIKA KLASSIKER 
Romdeng
Street 174, Phnom Penh 
Traditionell khmer-mat i ett vackert hus i kolonialstil med mysig atmosfär. Pool finns!

STRANDMAT 
Café Mango
Serendipity Beach Road, Sihanoukville 
Sugen på lite västerländska klassiker? Café Mangos tvårätterslunch, med pasta eller pizza, kostar cirka 50 kr.


Sevärdheter i Kambodja

ETT UNDERVERK I DJUNGELN 
Angkor Wat 
Ett besök på templet Angkor Wat utanför Siem Reap är ett måste. Boka med fördel en egen guide och bil. Från 400 kr/person.
angkortourguides.com

DAGSTUR TILL ÖARNA 
Koh Rong Sanloem 
En dagsutflykt till den vackra ön Koh Rong Sanloem utanför Sihanoukville tar 40 minuter med båt och kostar runt 100 kr. Det finns restauranger på ön, så ingen matsäck behövs.

Foto: IBL, iStock