Charlotte Ljung vill sudda bort skammen kring skilsmässa med hjälp av en skilsmässoplattform online.
Charlotte Ljung vill sudda bort skammen kring skilsmässa med hjälp av en skilsmässoplattform online. Foto: Max Nordanåker

Divorce-plannern: "Skilsmässa ska inte vara en skam"

Charlotte Ljungs skilsmässa fick henne att fundera över varför det finns så lite hjälp att få vid ett uppbrott. För Damernas Värld skriver hon om hur skammen över separationen vändes till stolthet, och hur hon startade Sveriges första divorce planner-tjänst online.

Jag skilde mig.
Mina barn var små och min skam över misslyckandet var som en stor våt filt. Min förvirring inför den juridiska och känslomässiga processen var total. Men till slut kom jag ut på andra sidan, och alla käftsmällar längs vägen har gjort mig till en bättre och starkare person. En bättre mamma. 

Men fortfarande, åtta år senare, undrar jag varför skilsmässa är så stigmatiserat i vårt samhälle, när vartannat äktenskap faktiskt slutar just så. Och varför det finns så lite hjälp att få för den som skiljer sig. Varför ingen tog mig i handen och sa ”Allt kommer att bli bra”. Varför jag var så ensam.

I Sverige varar ett äktenskap i snitt 11 år. För oss blev det ännu kortare. Jag och min exman insåg ganska tidigt att vi var väldigt olika, vi kom från olika bakgrunder och kulturer – men vi var fantastiskt förälskade. Vi fick snabbt två barn, samtidigt som jag jobbade mycket i min familjs företag, under en period vad jag vd. Det var en slitsam vardag, som vi med våra stora olikheter till slut inte fick att gå ihop. 

Svårt att få stöd vid skilsmässa

Det var en sorg för oss båda, inte minst på grund av den enorma sociala pressen som finns på att försöka hålla ihop ett äktenskap, hur dåligt det än är. Särskilt när det finns barn med i bilden – vi vill att barnen ska leva i den bild vi har av trygghet för dem. Trots att våra livsmönster har förändrats enormt i modern tid. Trots att vi inte längre gifter oss med den som har flest kor eller den som har samma trosuppfattning som vi själva. Trots att 120 000 personer i Sverige varje år separerar eller skiljer sig. Trots att det finns mängder av nya, moderna familjekonstellationer, bonus- och stjärnfamiljer.

Det jag oftast fick höra var att vi gav upp för lätt. Det var inte vad jag behövde.

Ändå fortsätter samhället att leka mamma-pappa-barn. Politiken, skolan, barnomsorgen och sjukvården följer inte med i familjeutvecklingen. Och därför fortsätter skilsmässa att vara så skambelagt.


Jag skämdes också när jag insåg att jag inte kunde hålla ihop vår familj. Men samtidigt kände jag att livet är här och nu. Vill jag leva så här, nu eller i framtiden? Kommer jag att fixa det? Svaret var nej, jag och barnen skulle bli olyckliga – alla skulle att bli olyckliga.
Jag hade ett jobb som betalade mer än min partners, jag visste att jag kunde leva självständigt, annars hade jag nog tvivlat mer inför att bryta upp. 

LÄS MER: Hanna bytte liv – flyttade till hästranch i fjällen 

Det jag saknade mest när jag tog steget ut i ovissheten var människor som hade gått igenom samma sak. Jag var 30 år och helt vilsen, ensam och utelämnad.
Mina föräldrar var förvisso ett fint stöd, men den som själv gått igenom en skilsmässa kan ge en helt annan typ av förståelse. Som när man möter en annan frånskild förälders blick vid förskolehämtningen … ibland kanske man skrattar tillsammans, ibland himlar man med ögonen, men det finns alltid en samhörighet där för att man har varit med om samma sak.

Charlotte har skapat den tjänst hon själv velat ha när hon separerade – en skilsmässoplattform online. Foto: Max Nordanåker

En skilsmässa väcker massor av frågor

Jag fick mycket åsikter från folk runt omkring, folk som ville väl men bara delade med sig av sina subjektiva uppfattningar. Det jag oftast fick höra var att vi gav upp för lätt.
Det var inte vad jag behövde.

Jag skötte allt det praktiska kring skilsmässan själv, vilket var extremt tungt med två små barn, min dotter hade inte ens fyllt ett år. Och när jag googlade på information om separation och skilsmässa var den jättespretig. Någon erbjöd hjälp med det juridiska, någon annan med det mentala, en tredje med ekonomin. Ingenstans fanns ett forum som samlade upp alla mina frågor och gav mig svaren. 

LÄS MER: Pernilla Wahlgren: ”Jag är sugen på att leda Mello – med Bianca” 

Jag kopplade in en jurist, men det var först långt senare som jag förstod att jag också behövde träffa en psykolog och en coach som kunde hjälpa mig att hitta fotfästet och att må bra. För det är viktigt må bra så bra som möjligt om man ska klara sig igenom en kris. Min mamma brukade säga till mig: ”Det är som i säkerhetsinstruktionerna på flyget – du måste sätta på dig din egen syrgasmask först, annars är du inte i skick att ta hand om andra. ”

Skilsmässa på film: Scarlett Johansson som Nicole och Laura Dern som hennes skilsmässoadvokat Nora i Netflix Oscarsbelönade skilsmässoskildring Marriage Story. Foto: WILSON WEBB/NETFLIX

Vid andra stora händelser i livet är det självklart att ta hjälp utifrån. När du är gravid och ska föda barn går du kurser, till bröllopet skaffar du catering och allt fler anlitar en wedding planner. När en älskad person går bort är det begravningsbyrån som sköter mycket av det praktiska. Men när du står inför uppbrottet och sorgen som en skilsmässa innebär, då står du ensam.
Och oftast handlar du i affekt – jag gjorde definitivt det.

Ekonomin en dealbreaker vid skilsmässa

Under de åtta år som gått sedan min skilsmässa har jag funderat över det här, sökt vidare efter en tjänst som hade kunnat vara den där fasta handen för mig, som kunnat berätta för mig att allt kommer att bli bra. Utan att hitta någon. 

Så till slut bestämde jag mig för att skapa den själv. Reslutatet blev Endbright – en helhetsplattform som samlar allt som har med skilsmässa och separation att göra. Nivån väljer du själv: från grundläggande hjälp och råd till en egen divorce planner som hjälper till med allt. Här finns information, kunskap och möjlighet att utbyta erfarenheter med andra som varit eller är i samma situation. Hjälp med ekonomi, juridik, arbete, hälsa, barn och familj … en skilsmässa påverkar ju alla delar av livet.

Många som vänder sig till oss är livrädda. Inte minst för ekonomin, som är en dealbreaker för många kvinnor.

Många som vänder sig till Endbright är livrädda, inte minst för ekonomin, som är en dealbreaker för många kvinnor. De stannar kvar i en dålig relation för att de inte har råd att bli ensamstående. De kanske har varit hemma med barn, maken har tjänat mer, och nu ligger de efter i både inkomst och besparingar. Det gör mycket med självförtroendet. 

Något som är väldigt uppskattat är mina videosamtal med relationscoachen Michael Larsen. Vi diskuterar, han ger råd, jag är chosefri och bjuder på mig själv, mina misslyckanden och framgångar. Jag har märkt att folk gillar det opolerade, det blir lätt väldigt tillrättalagt med expertråd. Men, newsflash: livet är inte tillrättalagt! Vi vill gärna styra och kontrollera allt som händer omkring oss, men det kan vi inte. Och det är okej! Och att ta hjälp med de praktiska delarna är också okej.

I dag har vi blivit mer öppna med att vi pratar med en psykolog när vi mår dåligt, förhoppningsvis kan det bli mer avdramatiserat att lufta tankarna om en relation som fallit sönder också.

Jag har blivit en bättre och starkare person genom skilsmässan.

Numera har jag och min exman en ny relation – relation 2.0. Vägen hit var lång, men vi är väldigt stolta över att vi klarar det här och kan dela den glädjen. Vi har så klart åsikter om varandra även i dag, men vi har hittat en modell som fungerar bra för oss. 

Jag har sagt och gjort saker i skuggan av skilsmässan som jag inte är stolt över, och i efterhand kan jag önska att jag förstått att jag borde ha tagit ett steg bakåt, sett helheten. Då hade det varit lättare att sedan beta av allt det som måste göras.

Jag tror det bästa sättet att ta sig igenom en skilsmässa är att se det som ett jobbigt arbetsprojekt. Den svåraste och viktigaste delen är att se det ur en praktisk vinkel, då får du ett annat tidsperspektiv också. Det handlar inte om vem som skrev ett elakt sms vid ett visst tillfälle, utan om vad du och dina barn behöver för att må bra. 

Och, tro det eller ej, förr eller senare kommer du ut dimman. Det förvånade mig att upptäcka att jag har blivit en bättre och starkare person genom skilsmässan – men det är stort att få känna det. 

LÄS MER: Renée Voltaire förändrade sitt liv med mat 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård & doftljus. Köp nu!