Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Sarah Delshad: "Vi måste se kvinnor som individer, oavsett religion"

Sarah Delshad reagerade på att en grupp som ofta diskuterades i medierna aldrig fick representera sig själva. Med plattformen Muslimska feminister vill hon förändra det.

Även om Sverige är ett av världens mest jämställda länder är jobbet inte färdigt förrän målet är nått. Damernas Värld har träffat fyra fantastiska kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter – alla på sitt eget sätt.

Här kan du läsa intervjun med en av dem, Sarah Delshad, grundare av muslimska feminister. Längre ner hittar i artikeln hittar du också länkar till intervjuerna med de andra kvinnorna: Linnéa ClaesonAmanda Lundeteg och Nina Rung.

Nina Rung, Linnéa Claeson, Sarah Delshad, Amanda Lundeteg. Vårt hjärta klappar lite extra för de här fyra kvinnorna som hjälper till att göra vår värld mer jämställd – och därmed bra mycket bättre. Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Sarah Delshad – grundare av muslimska feminister

Sarah Delshad är född i Kurdistan och uppvuxen i Sverige. 2012 startade hon Muslimska feminister, och i dag jobbar hon med att debattera, informera och skriva om muslimsk identitet och feminism.

– Jag började engagera mig av ren frustration över den muslimska kvinnans frånvaro i svenska medier. Jag upplevde att man pratade väldigt mycket om henne och politiserade och problematiserade hennes blotta existens, men det var väldigt sällan man faktiskt pratade med henne, säger Sarah.

Hennes feministiska synsätt började hemma i Gävle när hennes mamma beslöt sig för att bära slöja. Sarah såg hur det var ett individuellt och fritt beslut för hennes mamma, men ändå problematiserades det av omgivningen.

– Jag märkte att min mamma blev en så mycket mer stabil och from person med slöja. Det var hennes definition av frihet. Jag insåg hur starkt symbolvärde slöjan har för omvärlden, och hur man ser på muslimska kvinnor som en grupp som behöver räddas, snarare än som individer.

Sarah Delshad i topp från H&M, kjol från Cos och skor från & Other Stories. Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur

Sarah är troende muslim, men när jag frågar om den vanligaste fördomen om islam stoppar hon mig.

– Är det inte konstigt att jag förväntas hålla en teologisk diskussion för att jag är muslim? Jag upplever inte att kvinnor som är födda kristna och som jobbar med feministiska frågor behöver stå till svars för den kristna högern i USA eller andra extrema förtryck inom kristendomen.

Sarah menar också att den extrema fixeringen vid kvinnans kropp och vad hon har på sig, vare sig det är slöja eller bikini, är en del av problemet både i väst och öst.

– I öst finns en debatt om den västerländska kvinnan som förtryckt på grund av den extrema sexualiseringen och objektifieringen. Här i väst pågår debatten om den muslimska kvinnans förtryckta ställning på grund av en annan klädsel. Vi måste se kvinnor som individer snarare än som en homogen grupp, oavsett religion.

Sarah är ändå optimistisk, och ser en växande medvetenhet hos allmänheten och i medierna.

– Starka varumärken som Åhléns och H&M har använt slöjbärande kvinnor i sin marknadsföring, och allra senast släppte Nike en kollektion för slöjbärande kvinnor. Det är helt fantastiskt, och tyder på förändring. Sedan får vi inte glömma Sana i tv-serien Skam som är en riktig inspirationskälla. Sana är inte där för att hon är muslim, hon är där för att hon är cool. Hon äger sitt utrymme, och det är precis det jag jobbar varje dag för att muslimska kvinnor i Sverige ska göra. På alla möjliga sätt.

Missa inte de andra intervjuerna i vår serie om de nya powerkvinnorna:

Linnéa Claeson: "Det är de som kränker som behöver ändra sig, inte jag"

Amanda Lundeteg: "9 av 10 bolag inom Sveriges näringsliv är ojämställda"

Nina Rung: "Många liv skulle räddas om grannar vågade ingripa"

Av: Sofie Zettergen, Foto: Carl Thorborg/Söderberg Agentur, Styling: Nadia Kandil, Hår och makeup: Mia Högfeldt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!