Erik Johansson, också kallad Jerka Johansson, är skådespelare.
Erik Johansson, också kallad Jerka Johansson, är skådespelare. Foto: Kristin Lorenzen

Skådespelaren Erik Johansson: "Det känns bra att bryta mansklyschan"

Bonusfamiljen är tillbaka i rutan, och med den Erik Johansson. Vi pratar drömroller, Instagram och stil med den 38-årige skådespelaren vars karriär började redan när han var tolv år.

Det är många som känner igen sig i någon av karaktärerna i SVT:s succéserie Bonusfamiljen, där Erik "Jerka" Johanssons rollfigur Patrik och hans fru Lisa (Vera Vitali) flyttar ihop efter var sitt misslyckat äktenskap, båda med barn från föregående förhållande – och ett nytt gemensamt på gång.

LÄS OCKSÅ: Vera Vitali: ”Jag har alltid velat ha barn”

Känner du igen dig i Patrik?

– Ja, det är nog den karaktär jag har gjort där jag känner att jag mest kan använda mig av mina egna erfarenheter. Han är ju en paragrafryttare och väldigt fyrkantig ibland, vilket jag också kan vara. Det är såklart mycket lättare att relatera till honom än till polisen Sebastian i Maria Wern, eller till nazisten som jag spelade i Blå ögon – som tur är.

Erik Johansson spelar Patrik i "Bonusfamiljen" och Vera Vitali spelar hans fru Lisa. Foto: Ulrika Malm/SVT

Vad är det bästa med rollen?

– Det känns positivt att bryta ner den traditionella mansklyschan. Att inte vara cool och macho, jag är så trött på den grejen. Tiderna förändras, även i världen i stort. Jag hoppas att #metoo, och allt som sker i och med det, ger resultat. Det är ju inte bara kvinnor som känner sig otrygga som måste säga ifrån, vi män som ser det måste säga ifrån – och ifrågasätta vår roll i samhället.

Och vad är det värsta med rollen?

– Att han har så otroligt tråkig stil! Jag kan känna "aaah, inte en till jävla rutig skjorta och chinos". Men det passar ju hans karaktär. Mitt favoritmärke är Samsøe & Samsøe. Det är perfekt för mig. Diskret, stilrent, men ändå smakfullt.

Du har nästan 52 000 följare på Instagram ... Trodde du att du skulle bli så stor?

– Jag hade ingen storartad plan med min Instagram. Men folk tyckte det var kul, så det blev lite av en hobby för mig. Det är skönt som skådespelare, som är van att någon säger åt mig vad jag ska göra, att berätta min egen historia. Jag vill gärna skriva mer, och har börjat blogga för Café, men jag vill inte hålla på med sponsrade grejer och reklam och sånt.

Vilken är din drömroll?

– Om jag får drömma fritt skulle jag vilja spela en historisk karaktär, det skulle vara en rolig utmaning. Men Patrik i Bonusfamiljen är en riktig drömroll. Den är så välskriven och utarbetad, och vi får vara med i manusprocessen. Det är ett otroligt privilegium. Felix Herngren och de andra regissörerna är fantastiska. Jag kan nog inte be om så mycket mer än att få känna så.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!