Foto: lechatnoir

Så fixar du drömjobbet via sociala medier – här är bästa tipsen

Allt fler dömer ut de traditionella vägarna att få jobb, i stället har de sociala nätverken som Twitter, Instagram och Youtube tagit över rollen som arbetsförmedlare. Men hur gör man för att nätverka rätt?

Siri skapade en sajt där hon efterlyste Sveriges bästa chef och fick 3000 jobberbjudanden. Eriks cv-film på Youtube spreds viralt och sågs av 23 000 personer. Jenny utlyste en tävling på Instagram där högsta pris var att få anställa henne.

Du kan inte rota bland platsannonserna och tro att du har koll på läget, de nya verktygen är A och O.

Linkedin har över två miljoner användare i Sverige, och på Twitter kan du få kontakt med vilken chef du vill, när du vill. Nu när det känns hopplöst omodernt att knåpa ihop ett cv i ett word-dokument med lite olika snygga typsnitt och fetade rubriker är det dags att lära sig det nya ”network to get work”.

Visst annonseras många jobb fortfarande genom traditionella kanaler, men faktum är att 30–60 procent (beroende på bransch) av alla jobb tillsätts via informella kanaler. Någon på företaget känner någon som kan rekommendera precis rätt person. Har du skakat tillräckligt många händer eller gjort din röst hörd i tillräckligt många Twitter-debatter, är just du kanske den personen.

WEBBKURS: Lär dig att göra digitala moodboards för att samla inspiration – läs mer här!

 

– Bara 9 procent av jobben tillsätts genom arbetsförmedlingen. Så du kan inte rota bland platsannonserna och tro att du har koll på läget, de nya verktygen är A och O. Många arbetsgivare försöker till exempel minska antalet sökande genom att lägga ut tjänster i nätverk, säger Jaqceline Kothbauer, personlig varumärkesexpert och författare till Du, Linkedin & karriären (Lava förlag).

Bakgrunden till mingelvurmen menar flera forskare att vi hittar i 1990-talets ekonomiska kris. Då skärptes kraven på de många arbetslösa, som var tvungna att söka alla lediga tjänster som fanns för att bli berättigade till a-kassa. Följaktligen blev arbetsgivare bombarderade med ansökningar från människor som var med eller mindre kvalificerade, eller motiverade, till tjänsten.

Den som är lite blyg och osäker kan ändå nätverka vitt och brett över internet.

För att slippa anstormningen, och överhuvudtaget hinna läsa de många ansökningarna började många att rekrytera via nätverk i stället. En stor skillnad mellan 1990-talet och i dag stavas förstås internet och sociala medier. Numera behöver inte nya kontakter ske över fasta handslag eller med hjälp av vinnande leenden.

För den mer introverta (eller kanske de allra flesta, räck upp handen den som är helt bekväm med att snacka upp sig själv för en okänd chef över en frukost) är nätet arena nummer ett.

– Var och en kan hitta sin nätverksmodell. Den som är lite blyg och osäker kan ändå nätverka vitt och brett över internet. Vissa andra kanske tycker att det är jobbigt att skriva eller ställa sig framför en kamera, utan fungerar i stället bättre på tu man hand med folk, säger Jaqceline Kothbauer.

Men även för den som vill träffa folk och skaka händer börjar jakten på nätet.

– Det är ruta ett när du ska börja nätverka. Här finns mängder med vägar: bloggar, nyhetsbrev, Twitter-hashtaggar och grupper som ofta har after-works, föreläsningar eller konferenser. Det är ganska lätt att hitta dessa professionella nätverk, och många är helt öppna.

Alla jobb har inte samma villkor.

Att nätverkande skulle vara det nya, och nästan enda, sättet att skaffa jobb har blivit näst intill en etablerad sanning, men gäller det verkligen alla? Nej, menar Jaqceline Kothbauer, som vill krossa myten om att alla måste nätverka.

– Alla jobb har inte samma villkor. En specialistutbildad läkare som bor i Stockholm, har kanske bara tre tjänster att söka totalt, och lika många chefer som potentiellt kan anställa dig. Då behöver du inte mingla. Men om du i stället är programmerare, som är en de största yrkeskårerna med hur många arbetsgivare som helst, då behöver man nätverka för att komma in på de attraktiva bolagen.

[adSpace placement="manual"]

Andra branscher där nätverkande kan vara den avgörande pusselbiten i jobbsökandet är den växande gruppen jobb där fasta anställningar är mer undantag än regel. Mediebranschen är till exempel i dag till stor del baserad på projektanställningar. När Christoffer, 32, läste till journalist fick han en drömpraktik genom Twitter.

– Jag var relativt snabb med Twitter och blev aktiv där tidigt. Jag märkte att det gick att nätverka på ganska korta vägar med folk man är intresserad av. På omvägar fick jag kontakt med en känd tv-profil, vi började snacka lite och jag såg via Twitter att de utlyste en praktikplats på sitt nya tv-program. Jag hade haft lite svårt att få något via de klassiska kanalerna. Så jag skickade en ansökan, och skrev samtidigt till honom att nu har jag sökt. Han svarade ”superkul, skicka ansökan direkt till mig så lägger jag den överst i högen”. Nästa dag hörde han av sig och frågade när jag kunde börja.

 

LÄS OCKSÅ: Svenska kvinnorna som gör succé i Los Angeles – allt om deras vardag, jobb & lyxliv

 

För att lyckas skapa sig en stark profil på Twitter gäller det först och främst att vara aktiv, och att våga vara personlig. Se även till att fokusera på ditt ämne, visa att du är påläst och kunnig, att du hänger med i utvecklingen.

– Bli specialist. Dela med dig av information och visa att du är någon man bör komma till för att få veta det senaste i din bransch. Då har du kommit en bra bit på vägen.

Martina, 29, gick den mer klassiska handskakar-vägen, och fick sitt jobb över en förutsättningslös kopp kaffe på ett företag som egentligen inte rekryterade just då.

– Jag hade kommit i kontakt med den här personen tidigare, genom mitt förra jobb, och hörde helt enkelt av mig till henne och frågade om vi kunde ta en kaffe. Då var jag egentligen i en helt annan bransch, men letade nytt jobb och några månader senare hade företaget skapat en tjänst till mig.

Du behöver inte mingla särskilt mycket, det räcker att du presenterar dig.

Lekande lätt, kan det låta. Men Martina menar att det inte behöver vara ett hinder om man inte är lika framåt.

– Se bara till att vara på lite större tillställningar ibland. Du behöver inte mingla särskilt mycket, det räcker att du presenterar dig, sedan kan du alltid öppna med ”vi sågs ju för ett tag sedan på…” om du hör av dig senare. Då finns det redan en kontakt, och du behöver inte bjuda en helt främmande människa på kaffe. Se sådana möten som en investering för framtiden.

[adSpace placement="manual"]

Men det är inte bara din personlighet och bransch som avgör på vilket sätt du ska nätverka, utan även när du har planerar en förändring. Vet du att du vill byta jobb, och helst i går, är det andra vägar som gäller än om du mest vill så ett frö för framtida möjligheter. I det senare fallet kan du samla handslag och bygga din profil på sociala medier som en investering inför den dag du vill se dig om efter något nytt.

– Men om man är ute efter ett bananskal och inte riktigt vet vad man vill är det svårare att nätverka. Om du vet precis inom vilken del av ditt yrke du vill arbeta kan du kartlägga alla aktuella arbetsgivare där du bor, och sedan bara köra igång. Hör av dig regelbundet så att du är på radarn när något dyker upp, säger Jacueline Kothbauer.

Du behöver inte ha precis rätt utbildning och cv.

Målmedvetenhet är dessutom extra viktig, om du inte har klassens bästa betyg att visa upp, eller inte på pricken rätt utbildning för jobbet.

– Om du har en riktigt stark bakgrund är det lättare att köra på bananskalet och få en karriär ändå. Men om du inte har det, men uppvaktar ett företag målmedvetet, då kommer den initiativförmågan så gott som alltid att uppskattas. Du behöver inte ha precis rätt utbildning och cv då, utan visar att du är en person som är framåt och kommer att lära sig jobbet, säger Jacueline Kothbauer.

 

5 sätt att nätverka via sociala närverk:

1. Twitter

Hur: Ett Twitterkonto är utmärkt för att göra dig ett namn och hitta en snabb väg till kontakt med personer som är bra att känna. Du kan även hitta lediga jobb via hashtaggar, till exempel #nyttjobb #programmerare.

Fördelar: Här kan du få kontakt med vem som helst, när som helst. Vid ett möte har ni dessutom redan en etablerad kontakt.

Nackdelar: Inte en jobbsökartjänst, här lägger du inte upp ditt cv utan knyter kontakter för framtiden.

2. Linkedin

Hur: Linkedin är världens största professionella nätverk och din karriärsmässiga motsvarighet till Facebook.

Fördelar: Förutom att lägga upp ditt cv, presentera dig själv och vara med i olika grupper kan du här få rekommendationer från tidigare arbetsgivare eller kollegor.

Nackdelar: Här finns de som redan är etablerade på arbetsmarknaden. Arbetsgivare som vill få tag på unga, nyutexaminerade letar i andra kanaler.

3. Facebook

Hur: Facebook är inte i första hand till för att hitta nytt jobb, men här finns en uppsjö privata grupper som tipsar om jobb och events inom olika branscher. Här finns även många unga och allt fler rekryterare tros blicka mot Facebook i framtiden.

Fördelar: Här finns grupper med nätverk inom nästan allt. Vissa är privata och du måste bli inbjuden, andra är öppna. Du kan även räkna med att om en arbetsgivare ser att ni har gemensamma vänner, är det en klar fördel för dig.

Nackdelar: Inte gjort för jobbsökande, även om du kan ladda upp ett cv och göra det publikt, använder fortfarande de flesta Facebook i privat syfte.

4. Rekryteringsfirmor

Hur: Har du lyckats väl med ovan kanaler kan en rekryteringsfirma hitta dig och inte tvärt om, men du som söker jobb gör rätt i att höra av dig till rekryterarna i branschen. De är lätta att googla fram.

Fördelar: Här kan det gå snabbt att få jobb. Det är inget långsiktigt nätverkande, det jobbet har rekryterarna gjort åt dig.

Nackdelar: Du är en av många, och har ingen direktkontakt med arbetsgivaren som kan de dig den där extra skjutsen i urvalsprocessen.

5. IRL

Hur: Se till att då och då delta vid olika tillställningar där du kan träffa folk från din egen bransch. Men glöm inte att även delta i saker som ligger lite utanför. Du har inget att förlora på att bredda ditt nätverk. Få ett namn och ett ansikte på flera personer, så kan du lättare ta kontakt med dem i framtiden. Det kan vara föreläsningar, seminarier, after work eller frukostmöten.

Fördelar: Även om sociala medier är superstort kommer verkliga möten, ansikte mot ansikte, aldrig spela ut sin roll.

Nackdelar: Många känner sig obekväma, men övning ger färdighet även när det kommer till minglande.

Av: Lisa Stevik

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!