Sommarläsning på semestern – här är redaktionens bästa pockettips

Nu är tiden inne för att koppla av med en härlig bok i hängmattan. Här är Damernas Värld-redaktionens bästa pockettips!

För att kunna leva

Av: Yeonmi Park

En oerhört stark självbiografisk skildring av livet i diktaturen Nordkorea. Att Yeonmi Park lyckades fly ur landet med livet i behåll, och utvecklas till en av världens ledande människorättsaktivister innan hon ens fyllt 21, är ett mirakel. Ett brutalt skrämmande kvinnoöde som verkligen skakar om och berör på många plan.

Boktips från Martina Bonnier, chefredaktör.

 

Stål

Av: Silvia Avallone

De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i den toskanska kuststaden Piombino. De längtar efter ett liv som tar dem bort från ett nedslitet bostadsområde och stadens stålverk. Anna drömmer om en karriär som politiker, Francesca om att bli tv-kändis eller modell. Boken är en träffsäker skildring av hur det är att växa upp i en tid som präglas av krav och förväntningar. En verkligt välkonstruerad historia som ger en intressant och annorlunda bild av ett Italien som Berlusconi delat i två läger.

Boktips från Emilia Klang, moderedaktör.

 

Den hemliga historien

Av: Donna Tartt

Kvalitet måste få ta tid. Hela Donna Tartts författarskap består av tre romaner - tre helt olika uppväxtskildringar som hon gett ut med nästan exakt tio års mellanrum. Hennes debut från 1992, om en grupp begåvade och excentriska studenter som under inflytande av en karismatisk professor tänjer på alla moraliska gränser, är en korsning av thriller, internatskoleroman och grekisk tragedi.

Resultatet är lika skrämmande som fascinerande, och romanen har med rätta kallats allt från kultbok till modern klassiker.

Boktips från Niklas Sessler, andrechef.

 

Parfymen

Av: Patrick Süskind

En klassiker från 1985 som är såväl spännande och välskriven som historiskt intressant. Grenouille föds i 1700-talets Frankrike med ett luktsinne utöver det vanliga. Han kan skapa dofter och kontrollera människor med dem. Men doften är också en besatthet. Själv har han ingen kroppsdoft alls, och det gör människor runt honom obekväma till mods utan att de vet varför. I stället samlar han unga vackra kvinnors dofter, och det till ett alldeles för högt pris. Fantastisk läsning!

Cecilia Blankens, bloggare

Tiggaren

Av: Sofie Sarenbrant

En högaktuell spänningsroman som är fartfylld, genomtänkt och underhållande. Den är lättläst och fångar uppmärksamheten redan från första sidan. Det är den femte delen om kriminalinspektören Emma Sköld, men den kan lika gärna läsas som en fristående deckare. En verklig bladvändare!

Boktips från Susanne Histrup, bloggare.

 

Bad Feminist

Av: Roxane Gay

Det viftas med många pekpinnar om hur kvinnor ska vara och inte vara, och hur man är en bra feminist. Den amerikanska professorn och skribenten Roxane Gay fick nog av det och kallar sig rätt och slätt för en dålig feminist - och det är okej. Med ett fantastiskt språk, humor och värme rör hon sig mellan högt och lågt i sina essäer, som behandlar allt från 50 nyanser av honom och hiphop till politik, sex och våld. Perfekt solstolsläsning som får en att tänka, skratta och gråta.

Boktips från Lisa Rosman, redaktionssekreterare.

 

Fladdermusmannen

Av: Jo Nesbø

Alla böckerna utom den senaste, Törst, i norske Jo Nesbøs serie om polisen Harry Hole finns i pocket. Men även om böckerna är fristående är det bäst att börja från början med Fladdermusmannen, en historia om jakten på en seriemördare i Australien, dit Harry skickas efter att en norsk kvinna mördats. Nesbø kom på historien under en flygning till Australien, dit han reste för att vila upp sig efter att ha blivit utbränd då han dubbeljobbade som rockstjärna på kvällar och helger och aktiemäklare på dagarna.

Boktips från Helena Gustafsson, marknadschef.

 

Att föda ett barn

Av: Kristina Sandberg

Den första romanen i trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. Det känns kanske som en maffig uppgift att ta sig an tre böcker på sammanlagt 1 500 sidor, som handlar om en ung kvinna som under 1930-talet och framåt städar och lagar mat. Men vilken läsupplevelse - det är omöjligt att lägga ifrån sig boken. Kristina Sandbergs språk är fängslande, och trots att Maj är en ganska jobbig typ så älskar man henne och vill ha mer. En viktig historia om normer, otillräcklighet och känslan av att inte vara älskad.

Boktips från Jessica Laneborg, layout och bildredaktör.

Den store Gatsby

Av: F Scott Fitzgerald

En amerikansk klassiker om kärlek och tragedi. Romanen tar oss tillbaka till New York på 1920-talet, där vi följer den unge Nick Carraway, som flyttar till en villa i Long Island där han möter den mystiske miljonären Jay Gatsby. Genom Nicks perspektiv får vi se hur en olycklig kärlek utspelas mellan "ny" och "gammal" rikedom. F Scott Fitzgerald kritiserar den amerikanska drömmen och belyser frågor som klasskillnader och girighet - frågor som är lika relevanta i dag.

Boktips från Paola Iyer, modeassistent.

 

Handbok för städerskor

Av: Lucia Berlin

Lucia Berlin levde ett minst sagt brokigt liv, med många år av missbruksproblem, relationstrubbel, en mängd olika jobb och en allt annat än stabil tillvaro. Men denna samling av självbiografiska noveller är märkligt nog inte deppig, utan snarare en påminnelse om att vi kan välja att se livet från den positiva sidan även när det på ytan ser allt annat än ljust ut. Berlin beskriver sitt liv rakt och utan att skygga för det fula, men undviker skickligt att framstå som bitter och självömkande. En medryckande, mänsklig och ytterst välskriven bok.

Boktips från Jenny Bergquist, redaktionschef.

 

Tillsammans är man mindre ensam

Av: Anna Gavalda

Camillle håller sig för sig själv, äter minimalt och bor i ett dragigt vindsrum i Paris. Sjuk och nedkyld räddas hon av sin granne, aristokraten Phillibert, som övervinner sin blyghet och installerar Camille i sitt hem. Kocken Franck är också inneboende i våningen. Hans otrevliga beteende grundar sig i skuldkänslor över att han blivit tvungen att sätta sin älskade mormor på ålderdomshem. Mot alla odds lyckas dessa människor hela varandra. En lågmäld historia som griper tag i läsaren.

Boktips från Kristin Lorenzen, layout och fotograf.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!