Foto: This content is subject to copyright.

Studie visar: Ett varmt bad kan vara lika hälsosamt som en powerwalk

Att varma bad verkar avslappnande för kroppen visste vi, men nu har det varma vattnet visat sig ha ännu fler positiva effekter på hälsan. Hurra för ytterligare en anledning till att kura ned sig i värmen efter en stressig (och kall!) dag.

Det är en 

studie ledd av forskaren Steve Faulkner vid Loughborough University i England som visat att varma bad ger hälsoeffekter som liknar den fysiska träningens och även kan motverka diabetes typ 2.

Steve Faulkner och hans team undersökte hur kroppen hos 14 studiedeltagare påverkades av att ta ett varmt bad – jämfört med att köra ett träningspass. Man lät deltagarna cykla i en timme respektive ta en timmes bad i 40-gradigt vatten. Aktiviteterna var utformade för att höja kroppstemperaturen med en grad under en timme, och sedan jämfördes kroppens reaktioner. Närmre bestämt undersökte man hur blodsockernivån förändrades och hur många kalorier som brändes.

Varmt bad lika hälsosamt som promenad

När resultaten ställdes mot varandra upptäcktes att cyklandet  brände fler kalorier än att ta ett bad. Genom fortsatta studier upptäckte man dock att en timmes varmt bad brände lika många kalorier som en halvtimmes promenad (runt 140 kalorier).

Blodsockernivån var ungefär densamma hos deltagarna efter att de promenerat och badat, däremot upptäcktes att blodsockernivån efter att ha ätit mat var ungefär tio procent lägre när deltagarna tagit ett varmt bad, jämfört med när de promenerat.

Med endast 14 studiedeltagare är det svårt att dra några generella lärdomar utifrån studiens resultat, men de visar sannerligen på de positiva hälsoeffekterna av passiv uppvärmning  ett område som blivit allt mer intressant bland forskare på senare år. Inte så konstigt kanske, med tanke på att många kulturer runtom i världen lovprisat varma bad i tusentals år.

Så, vad väntar du på? Varma bad är faktiskt så välförtjänta som de känns!

Psst... Värme finns det gott om på Mallorca – häng med Damernas Värld på träningsresa! Klicka på bilden för att läsa mer och boka:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!