Vintagebutiker, restauranger & cocktailbarer – vår reseguide till Toronto

Nordamerika består av så mycket mer än New York, Los Angeles och Miami. Damernas Värld guidar till Toronto – en av Kanadas coolaste städer. Storstaden Toronto är hanterbar, sympatisk och bjuder på en stor kulturell mångfald. Dessutom stoltserar staden med världens längsta gata!

För Damernas Världs Annika Bergson var det kärlek vid första ögonkastet när hon kom till Toronto:

"Första gången jag kom till Toronto föll jag pladask. Toronto är visserligen en storstad, men den känns både lättsam och gemytlig. Men det som framför allt fick mig på fall var alla multikulturella inslag. Mer än varannan Torontobo är född utanför Kanada och nyinflyttade kallas på ett genuint välkomnande sätt för new Canadians.

Detta betyder en mångfald i alla bemärkelser – maten, människorna, kulturen. Precis som i andra nordamerikanska städer blandas här stort och smått. Shoppinghungriga kan tillbringa timmar i den gigantiska gallerian Eaton Centre och den som vill vandra länge väljer världens längsta gata, Yonge street, som med sina 189 mil är längre än hela Sverige.

Eller så beskådar man Toronto från höjden, i CN Tower, som tills relativt nyligen var världens högsta byggnad. Vi som föredrar det mer småskaliga kan i lugnt tempo botanisera bland mängder av vintagebutiker, mysiga restauranger och populära cocktailbarer. Jag åker gärna tillbaka, och högt upp på önskelistan ligger Toronto filmfestival som alltid väljer bra filmer."

10 måsten i Toronto:

1. Toronto: Bästa utsikten

CN Tower

301 Front Street West

 cntower.ca

Tornet kunde i 34 år skryta med att vara världens högsta byggnad, totalt 553,33 meter. Nu finns det högre byggnader både i Kina och Dubai men Torontos torn är fortfarande en av stadens turistattraktioner. 351 meter över marken finns restaurangen 360 som, vilket namnet antyder, sakta snurrar ett helt varv, på 72 minuter. Här finns också världens högst belägna vinkällare. Ett golv av glas älskas av barnen och kanske av höjdrädda som vill kbt-träna.

2. Toronto: För alla skoälskare

Bata shoe museum

327 Bloor Street West

 batashoemuseum.ca

Lär oss allt om skor, deras långa historia, både geografiskt och kulturellt. Och så visas förstås en massa kändisars skor, från Madonnas scenskor och Elton Johns osannolika platåstövlar till Björn Borgs tennisdojor och hemmasonen Justin Biebers ljust vinröda sneakers. Dessutom temporära utställningar.

3. Toronto: Gigantisk shopping

Eaton Centre

220 Yonge Street

 torontoeatoncentre.com

Jättelik galleria med butiker i olika prisklasser och med varierande modegrad. Kanadensiska märken som Club Monaco samsas med amerikanska kedjor som Banana Republic och J Crew och europeiska som H&M och Zara. Bra om man har ont om tid och inte hinner leta upp varje enskild butik. Men även om de här är samlade på ett ställe är det ett gigantiskt ställe och tar tid om man ska gå igenom det grundligt.

4. Toronto: Crossover-krog

Weslodge saloon

480 King Street West

 weslodge.com

King street är Torontos teatergata men här ligger också restaurangerna tätt. Weslodge saloon är populärt vilket betyder hög stämning och hög ljudnivå och inget för den som vill föra förtroliga samtal. Crossovermenyn är spännande och prisvärd.

5. Toronto: Restauranger på rad

Ossington avenue

[adSpace placement="auto"]

En annan bra restauranggata där man börjar kvällen i en bar för att hoppa till nästa när det är dags att dinera och ytterligare en annan för en sista drink.

6. Toronto: Hockeyns hemmaarena

Air Canada Centre

40 Bay Street

Hemmaarena för hockeylaget Toronto Maple Leafs. Ett givet ställe att besöka om det är match, för alla vars hjärta tickar för Börje Salming och Mats Sundins gamla klubb.

7. Toronto: Filmfest året om

TIFF Bell light center

350 King Street West

Torontos filmfestival är numera större än Sundance. I det stora TIFF Bell light-centret finns biografer, ett filmmuseum och restauranger. I The Lobby vid restaurang Luma finns sköna fåtöljer att sjunka ner i en stund med en drink eller något litet att äta.

8. Toronto: Häng i hotelloungen

Shangri-Las lounge

188 University avenue

 shangri-la.com/toronto

Gör som Torontoborna, umgås i hotellbarer. Shangri-Las lounge är full från eftermiddagen till långt in på natten, ofta med livemusik. Andra populära hotellbarer är Thompson (550 Wellington Street West) och Drake (1150 Queen Street West).

9. Toronto: Vintage och bra butiker

Consign Toronto

884 Queen street west

 consigntoronto.com

På västra delen av Queen street hittar vi mindre butiker och mycket vintage. Consign Toronto är snyggt och prydligt och säljer märkeskläder på kommission till humana priser. Här finns också en butik med kanadensiska märket Joe Fresh (589 Queen Street West), som har samma ägare som Club Monaco. Lite ungdomligare och mer prisvärt. Satsa på toppar eller sidenskjortor av hög kvalitet till ett riktigt bra pris.

10. Toronto: Cocktails för kräsna

Cocktail Bar

923 Dundas street west

Cocktails lockar många Torontobor. Cocktail Bar moderniserar traditionerna och serverar drinkar som är riktiga konversationskickar.

Fakta om Toronto

Toronto är provinshuvudstad i Ontario i östra Kanada. Staden är Kanadas största stad och inräknat storstadsregionen runt Toronto bor här drygt 5 miljoner invånare, vilket gör staden till Nordamerikas femte största stad (efter New York, Los Angeles, Chicago och Mexico city).

Toronto räknas av många som Kanadas kuturella centrum och i staden hålls varje år Torontos internationella filmfestival. Staden är även hemmastad för NHL-laget Toronto Maple Leafs, där både Mats Sundin och Börje Salming spelat.

Svenska medborgare behöver inget visum för att resa till Kanada och flygtiden från Sverige till Toronto är runt 12 timmar, beroende på mellanlandning.

Av: Annika Bergson

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ Damernas Värld på Facebook så missar du ingenting!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!