Foto: C More

Tova Magnusson om rollen i Gråzon: "Min karaktär är en komplicerad person"

I nya svensk-danska dramathrillerserien Gråzon planeras ett terrorattentat mot Skandinavien. Vi pratade med Tova Magnussonsom spelar Säpo-agenten Eva Forsberg.

Berätta om din rollfigur?

– Eva Forsberg är polis med hög arbetsmoral och en gedigen tro på systemet, men det är en tro som får sig en törn under serien. Hon är lite kärv, en rätt komplicerad person. Jobbet betyder mycket för henne, på bekostnad av andra saker.

Vad fick dig att tacka ja till rollen?

– Det är en spännande historia, och en karaktär som jag gärna ville kliva in i. Sen är det kul att få jobba under så lång tid – tio avsnitt på 45 minuter är lite mer att bita i än en vanlig långfilm.

Hur gjorde du research för serien?

– Dels har ju manusförfattarna gjort mycket research, dels fick vi träffa en före detta chef på PET, Danmarks motsvarighet till Säpo, som berättade om hur de jobbar. Det fick i gång tankar om hur livet som Säpopolis är, där ett beslut kan göra skillnad på liv och död. Sen är min syster polis, så hon hjälpte mig med vapenträningen.

Terrorism är ett väldigt hett ämne – känner du att det finns en risk att serien spär på fördomar?

– Jag hoppas inte det, för den tar upp ämnet på ett relevant sätt. Jag tror det är viktigt att vi förstår att allt inte är svart eller vitt, inte "där är de goda och där är de onda", utan att det kan finnas bevekelsegrunder, även om man aldrig kan försvara ett terrordåd.

Serien heter ju Gråzon också. Vad ser du själv för serier?

– De senaste jag såg var The crown och en komediserie som heter  Master of none. Senaste thrillerserien var nog Line of duty, den var bra.

Vad har du på gång härnäst?

– Det ska spelas in en tredje säsong av Vår tid är nu under året. Jag var med redan i säsong två och ska vara med i denna också. Sen har jag en del småsaker på gång, men framför allt har jag tänkt att vara ledig. Jag har jobbat i ett och ett halvt år utan att ha någon längre semester, så det känns som om det är dags.

I thrillern Red sparrow spelar Jennifer Lawrence en rysk ballerina som blir spion. | Tova Magnusson spelar den svenska huvudrollen i Gråzon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!