Den godaste sillinläggningen kommer från fiskeläget Brantevik på Österlen. Min variant gör jag på svamp.
Branteviksinlagd svamp – recept på vegetarisk julmat
1 stor burk
Svamp och inläggning
250 g svamp, till exempel shiitake eller portabello
1 rödlök
1 gul lök
3 lagerblad
15 vitpepparkorn
15 kryddpepparkorn
1 tsk grovmalen citronpeppar
¾ dl strösocker
¾ dl hackad dill, färsk eller fryst
Lag
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk ättika (24 %)
Så här gör du:
1. Rensa svampen och dela den i bitar.
2. Lägg ingredienserna till lagen i en kastrull, koka upp och lägg i svampen. Låt svampen ligga i lagen tills den svalnat.
3. Skala och hacka lökarna fint. Smula sönder lagerbladen och krossa pepparkornen i en mortel. Lägg lök, kryddor, socker och dill i en glasburk och rör om.
4. Fiska upp svamparna från lagen med en hålslev, lägg dem i burken och rör om så svampen blandas väl med övriga ingredienser. Sätt på ett lock och låt inläggningen stå svalt i tre dygn.
5. När det är dags för servering är det huvudsakligen svampen som äts, men det är gott att låta lite av löken hänga med upp på tallriken.
Krossade potatisar med chili- och saffransaioli – från kokboken "Den goda gröna julen"
5 bufféportioner
Potatis
10 potatisar med skal
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
Salt
Svartpeppar
Aioli
2 vitlöksklyftor (rostade)
1-1 ½ dl varmpressad rapsolja
¾ dl osötad sojamjölk utan tillsatt kalcium
1 tsk dijonsenap
0,15 g saffran (lite mer än ¼ paket) eller efter smak
1 tsk citronsaft
1 tsk sriracha eller annan chilisås
Salt
Så här gör du:
1. Skrubba potatisarna med rotsaksborste och lägg dem på en skärbräda. Krossa potatis för potatis med hjälp av en mortelstöt. De ska helst hålla ihop i botten, så krossa inte alltför mycket.
2. Lägg potatisen i en ugnsfast form, ringla över oljan och toppa med rosmarinen. Lägg även i vitlöken till aiolin (skalad).
3. Rosta i ugnen på 225 grader i cirka 45 minuter eller tills potatisarna har fått en fin yta och är krispiga. Salta och peppra.
4. Blanda samtliga ingredienser till aiolin i en mixerbehållare och mixa med stavmixer tills det blir en tjock majonnäsliknande sås. Smaka av med salt. Toppa potatisarna och aiolin med lite färsk rosmarin.
Min enda måsterätt på julbordet är Janssons frestelse – min vegoversion heter Jönssons.
Jönssons frestelse – recept på god vegetarisk Janssons frestelse
6 portioner
15 potatisar
2 stora gula lökar
5 dl havregrädde
3 lagerblad
2 krm malen kryddpeppar
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen ingefära
1 krm vitpeppar
1-2 msk mild senap
Salt
2 msk ströbröd
50 g mjölkfritt margarin
Så här gör du:
1. Skala potatisen och strimla den fint med mandolin. Skala och hacka löken fint.
2. Sjud grädde, lagerblad, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära och vitpeppar i 10 minuter under lock. Plocka bort lagerbladen och rör ner senapen.
3. Varva potatis och lök i en smord ugnsform. Salta efter varje lager potatis.
4. Häll över gräddblandningen, strö på lite ströbröd och avsluta med att hyvla margarinet över gratängen.
5. Grädda på 200 grader i cirka 1 timme eller tills potatisen är mjuk.
LÄS OCKSÅ: Vegetarisk Janssons Frestelse med oliver och kapris
Hummus holiday bowl – recept
Cirka 1,2 liter
4 rödbetor
1 vitlök
1 dl olivolja
1 liter kokta gula ärtor
2 dl vatten
1 citron, saften
1 tsk sesamolja
1-2 tsk torkad timjan
Salt
Svartpeppar
1. Borsta rödbetorna med rotsaksborste och lägg i en ugnsfast form. Skär vitlöken på mitten, lägg i formen.
2. Ringla över lite av olivoljan och rosta sedan på 225 grader i cirka 30 minuter eller tills rödbetorna är mjuka. Låt svalna lite och peta sedan vitlöken ur skalen.
3. Mixa samtliga ingredienser i en mixer eller med stavmixer. Använder du en mixer kan du behöva göra det i två omgångar då det här är en stor sats.
4. Smaka av med salt och peppar. 5 Servera med oliver, tunt skivad polkabeta, timjan, oskalade vita sesamfrön och svarta sesamfrön.
När jag började baka utan mejeriprodukter och ägg var det här det första jag knåpade ihop, och den är fortfarande en av mina favoriter
Mjuk pepparkaka med lingon – tips på bra vegansk julfika
1 kaka
Kaka
1 dl valfritt socker, t ex strö-, farin- eller kokossocker
4 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
2 dl havremjölk
1 dl neutral rapsolja
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
Frosting
3 dl cashewnötter
5 mjuka dadlar
1 dl vatten (eller till lagom konsistens)
½ tsk vaniljpulver
Zest av 1 citron och saft av halva citronen
Så här gör du:
1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
2. Vispa i mjölk och olja och rör sedan i lingonsylten.
3. Smörj och bröa en kakform och häll i smeten. Baka i ugnen på 180 grader i cirka 35 minuter eller tills en provsticka som du sticker ner i kakan är torr.
4. Blötlägg cashewnötterna till frostingen minst 5 timmar.
5. Häll av vattnet och lägg nötter, urkärnade dadlar, vatten, vaniljpulver, citronzest och citronsaft i en höghastighetsmixer och mixa slätt. Häll i lite mer vatten om konsistensen är för tjock.
6. Bred frostingen på kakan när den svalnat helt.