26 husmorsknep som räddar dina skor

Envisa fläckar på skor, vita skor som gulnat eller känslig mocka är inga problem med de här knepen. Här har vi samlat 26 husmorsknep som räddar dina skor.

1. NÄR KLACKEN GÅR AV

Det bästa är givetvis att byta skor och sedan gå till skomakaren. Har nöden ingen lag, testa epoxylim eller för en bredare klack silvertejp, med då kan det vara svårare för skomakaren att rädda skorna. Eller så ser du olyckan som en anledning till att köpa ett par nya skor 😉 (här hittar du våra favoriter just nu). Bildkälla.

2. NÄR DU FÅR SALTFLÄCKAR: ANVÄND VINÄGER

Gör en egen mix av vatten och vinäger, och tvätta mjukt av saltränderna med mixen på en trasa eller handduk. Bildkälla.

Läs även: 25 snygga vårskor – från guldiga boots till sportiga sneakers

3. NÄR DU FÅR SALTFLÄCKAR: ANVÄND CITRON

Har du inte vinäger kan du göra på samma sätt men med vatten du tillsätter en skvätt citron i. Bildkälla.

4. INNAN DU FÅR SALTFLÄCKAR: SKOKRÄM

Gör skorna mer motståndskraftiga mot vinterns vägsalt genom att regelbundet smörja dem med skokräm.

5. INNAN DU GER DIG UT I HALKA: SKOKRÄM PÅ SÖM

I välgjorda vinterkängor kan gummisulan vara fastsydd i skon istället för att limmas. Sömmen påverkas av saltet på vägarna så för att den ska hålla längre är det bra att även smörja in den.

6. NÄR DINA SNEAKERS ÄR SMUTSIGA OCH DU INTE VILL TVÄTTA I MASKIN

Tvätta dina sneakers med bakpulver och tvål, eller flytande tvättmedel. Vill du vara noggrann använd en tandborste. Går fläckarna inte bort? Då kan det vara dags att köpa nya. Här hittar du 41 favoriter!

7. OM DINA VITA SKOR GULNAT: CITRON

Gör en mix till hälften med citron och till hälften av vatten, spraya skorna och ställ dem i solen under en dag. Tvätta sedan av dem.

8. NÄR DINA SKOR ÄR FÖR TIGHTA

Sätt på dig några extra par strumpor och ta sedan på dig skorna. Använd en hårblås och blås på skorna medan du har extrastrumporna på dig. Ha sedan på dig skorna några minuter så att de kyls ner innan du tar dem av dig.

9. NÄR DINA SKOR ÄR FÖR TIGHTA, ALTERNATIV TVÅ

Stretcha ut dem genom att placera en påse med vatten i skon, ställ dem sedan i frysen över natten. (Obs bör inte göras med skor i känsliga material) Bildkälla.

10. NÄR DU VILL ATT SKORNA SKA BEHÅLLA FORMEN

De är en bra investering och gör att dina skor behåller formen. Är skorna blöta så var extra noga med skoblocken, de första timmarna då skorna torkar är viktigast för att de ska behålla formen. Bildkälla.

11. UNDVIK HÖG VÄRME NÄR DU VILL TORKA BLÖTA SKOR

Platsen vid brasan och hög värme gör att skorna torkar för fort för sitt eget bästa och riskerar att ta skada. Bäst är en torr plats med bra ventilation. Bildkälla.

12. UNDVIK TIDNINGSPAPPER

Vätan gör att trycksvärtan extra lätt förflyttas till dina skor. Har du inga skoblock så använd ett ljust papper.

13. NÄR SKORNA ÄR NYA: IMPREGNERA

Självklart tips, men vad många inte tänker på är att det är bra att vara extra noga med att impregnera skorna nära sulan, då det är där de utsätts för mest vatten.

14. NÄR DU KÖPT GROVA LÄDERSKOR: PUTSA DEM

Är dina skor i grovt läder så smörj in dem innan du använder dem så håller de bättre. Skokrämen gör ofta att lädret mörknar lite, vill du undvika det så ta i butiken reda på hur skorna kommer att reagera på skokräm och impregnering. Bildkälla.

15. NÄR DU SMÖRJT IN SKORNA: SPARA TRASAN

Spara trasan du brukar putsa in dina skor med, är den ren från smuts och med ofärgad skokräm är den bra att ha om du snabbt vill snygga till skorna utan att behöva ta fram hela lådan med skoputs.

16. NÄR SKORNA ÄR NYA: SPARA KVITTOT

Skor är ett tillfälle då det lönar sig att spara sina kvitton. Går skorna sönder i ett fabriksfel kan du med hjälp av ett kvitto få hjälp att laga dem eller till och med ett nytt par från återförsäljaren.

17. OM DINA MOCKASKOR BEHÖVER FRÄSCHAS UPP

Borsta dina mockaskor mjukt med en mockaborste, aldrig fram och tillbaka, utan alltid i samma riktning. Bildkälla.

18. OM DINA MOCKASKOR BLIR BLÖTA

Mocka gillar inte vatten, men har skorna redan blivit blöta så är bästa tipset att vara snabb med en handduk och mjukt pressa den mot skon för att ta bort den värsta vätan.

19. OM DET FASTNAR VAX ELLER TUGGUMMI

Ställ skorna i frysen till vaxet eller tuggummit stelnat, bryt sedan loss det och borsta mjukt på området där det satt. Bildkälla.

20. NÄR DU FÅTT FLÄCKAR PÅ MOCKA

Använd brödsmulor för att ta bort fläckar från mocka, men borsta mycket försiktigt!

21. OM DINA MOCKASKOR FÅR FLÄCKAR: ANVÄND SUDD

För de fläckar som inte försvinner vid vanlig mockaborstning kan du använda ett mockasudd eller ett klassiskt pensudd på fläcken. Bildkälla.

22. OM DINA MOCKASKOR FÅR FLÄCKAR

Mocka är ett naturmaterial, så genom att hålla skorna över lite ånga kan du få porerna att öppna sig, passa då på att borsta på envisa fläckar.

23. OM DINA MOCKASKOR FÅR LERFLÄCKAR

Låt leran torka och borsta därefter bort den.

24. OM DINA MOCKASKOR FÅR FLÄCKAR: ANVÄND NAGELBORSTE

Hjälper inte det kan du även använda en mjuk nagelborste och varmt vatten.

25. OM DINA MOCKASKOR FÅR BLÄCKFLÄCKAR

Var snabb med en handduk innan bläcket torkat, som sista utväg kan du även testa att lägga lite klar alkohol på en bomullstuss och använda på fläcken. Om bläcket torkat kan sista försöket även vara att använda lite sandpapper på fläcken.

26. NÄR DU INTE SKA ANVÄNDA SKORNA PÅ ETT TAG

Lägg dem i silkespapper eller tyg och förvara dem i sin skokartong på ett mörkt ställe. Då tar de inte skada av sol samtidigt som de kan andas i kartongen. Bildkälla.

Vill du ha fler tips? Gilla oss på Facebook så missar du ingenting!

Du vill kanske även läsa:

Enkla knepen – så får du dina tulpaner att stå och hålla sig vackra länge

Har du råkat krympa dina kläder? Spana in superknepet som räddar dem

Så viker du en tröja – på 3 sekunder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!