Ann-Sofie Back inspireras av krossade insekter

Hänsynslöst enkelt och med en konstnärlig finess i detaljerna. I går visades Ann-Sofie Back sin huvudkollektion under London Fashion Week som startade i fredags. 

Det är bråda dagar för Ann-Sofie Back, som visade upp sin underlinje BACK under Stockholms modevecka i början av februari. Damerans.se passade på att träffa henne mellan visningarna för att prata inspiration och det faktum att hennes parhäst Örjan Andersson lämnar Cheap Monday ...

Med fjorton looks mötte designern den förväntansfulla modevärlden. Inspirerat av bilar, fart och  krossade insekter visar kollektionen  Ann-Sofie Backs förmåga att utgå från sin samtid. Enkelheten är välavvägd och minutiöst skarpa konturer går hand i hand med piercingdetaljer, draperingar och plisseringar. Det är inget snack om att tillverkningen är exklusiv.
- Plaggen är otroligt välgjorda. Vi jobbar med samma fabrik som  Lanvin och  Balmain i Frankrike. Det är väldigt roligt, säger Ann-Sofie Back.

Huvudkollektionen med Ann-Sofie Back Ateljé har också varit inspirationskälla för casualvardags-linjen  BACK som hyllades under Stockholms modevecka. Genom att låta sig inspireras av sina egna kollektioner blir Ann-Sofie Back mer kreativ säger hon. Det är ett sätt att inte ställa sig bakom modevärldens ständiga hunger efter nya trender.
- Jag vill gärna ge bra idéer en längre livslängd. Vi hämtar inspiration och plockar olika bitar från olika säsonger och år och sätter ihop till en ny helhet.
Ett exempel på detta är kollektionens piercingdetaljer som såg dagens ljus redan i höstkollektionen 2008. Men trots återbruket av sina egna element lyckas hon alltid riva nya murar med sin design.
Nyligen tilldelades hon  Max Factor Award och i motiveringen står det att hon tänjer på gränsen mellan mode och konst. Men där har hon en bestämd åsikt.
- Mode är överlägset mycket intressantare än konst. Med kläder är det ju massa hänsynstagande som man måste göra på vägen. Det är det som jag tycker är intressant.

Förutom Max Factor Award som Ann-Sofie Back fick för sin underlinje BACK (som visades upp i början av februari) och kollektionen Ann-Sofie Back Ateljé som visades i London i går, är den svenska designern aktuell med ett samarbete med Topshop, och så klart, som designer för Cheap Monday. En roll hon nu kommer att axla utan grundaren  Örjan Andersson vid sin sida. Han kommer nämligen att lämna  Cheap Monday, något som Ann-Sofie Back beskriver som "väldigt, väldigt tråkigt".
- Han kommer vara kvar ett bra tag som konsult som tur är, och det är jag glad för. Samarbetet med Cheap Monday som företag kommer att fortsätta för mig oavsett Örjan, men han är ju en otrolig inspiration och jobba och samarbeta med.

AV: Elin Sunehed

BILDER: Via Style.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!