Bakom kulisserna på modeveckan i Nigeria – Afrikas nya modeunder

Storstaden Lagos i Nigeria har på bara några år växt till Afrikas nya modemetropol. Men trots en pulserande modevecka och talangfulla designers, vars klientel består av bl.a. Beyoncé och Michelle Obama, är det nigerianska modet ännu ett outforskat fenomen i västvärlden. Programledaren Parisa Amiri har besökt Lagos Fashion Week, och för Damernas Värld berättar hon varför det är dags att sätta det afrikanska modet på kartan.

Lagos är till ytan större än både New York och Paris, och den pulserande kuststaden med närmre åtta miljoner invånare har snabbt växt till Afrikas nya modehuvudstad – fylld av livliga mönster och stilar. Var man än rör sig möter man en stil som inte är den andra lik.

På Lagos modevecka samlas varje år afrikanska designers för att visa upp sina kollektioner. Här finns allt från geometriska och romantiska till maxi-mönstrade looks, klassiska för kontinenten.

T.v: Maki OH, Imad Uduso, Maxhosa by Laduma under Lagos Fashion Week.

Men trots att Lagos modevecka växt snabbt under de senaste åren och idag stoltserar med stjärnskott som Amaka Osakwe, Lisa Folawiyo och Loza Maléombho, vars klientel består av stjärnor som Michelle Obama, Beyoncé och Lupita Nyong'o, är nigerianskt mode ett outforskat fenomen i såväl Sverige som Europa.

Parisa Amiri är programledare för Kobra och besökte Lagos modevecka i fjol.

– Stämningen var så spännande! Alla besökare, designers och modeller är glada och exalterade. Bara det är unikt i sig, med tanke på hur blasé modeveckor kan vara, berättar Parisa.

LÄS MER: Parisa Amiri: ”Det ligger mycket jobb bakom mina långa fransar”

Vad utmärker nigeriansk design?

– Allt är extra, extra, extra. Här är det en riktig tävling med hård konkurrens att imponera med sin stil. Man får se tyger och snitt som inte skådats någon annanstans. Jag fick lära mig att när någon gifter sig brukar det enligt tradition utses ett tyg till varje bröllop, därefter får gästerna skapa spektakulära outfits ihop med skräddare med hjälp av dessa tyger. Allt för att bräcka varandra. Man förstår hur det skapar en kultur av att ligga i framkant.

Varför har just Lagos modevecka växt så snabbt?

— I avsnittet av Kobra där jag besöker Lagos upptäcker vi hur ofattbart många professionella, kreativa designers det finns i Lagos. Lagos är inte bara Afrikas största stad utan även den snabbast växande i världen. Det, i samband med Nigerias mäktiga tradition av textilier, skräddare och eget hantverk skapar en spännande mix och modern stil.

Lulu Mutuli & AzraWalji, Rich Mnisi, Maki OH under Lagos Fashion Week.

Vilka streetstyle-profiler var på plats?

– Den samlade kändiseliten från TV, musik och film var på plats, stjärnan Jidenna höll i en av efterfesterna och såklart satt fotografen Facehunter på första parkett.

I Kobra pratas det om att en ny identitet för det afrikanska modet håller på att skapas. Hur?

– Många nigerianska designers kombinerar en stolthet för det egna hantverket och traditionen med influenser från till exempel japanska och europeiska designers, vilket har skapat en helt ny riktning för det afrikanska mode som många enbart förknippar med starka färger och de traditionella Ankara-tygerna.

 Ankara-tyg i ny tappning hos Sophie Zinga. Volanger och statements hos Gert-Johan Coetzee.

Hur ser det nigerianska modets framtid ut?– De modeskapare vi träffat är alla överens om att industrin växer otroligt snabbt. Deras plagg visas regelbundet på New York Fashion Week, omskrivs av sajter som Vogue och New Yorker och bärs av såväl västerländska stilikoner som Solange Knowles och nigerianska som stjärnförfattaren Chimamanda Ngozi Adichie. Det finns ingen gräns för vad nigerianskt mode kan åstadkomma!

Vad har det svenska modet att lära av nigeriansk design?

– Allt! En del svensk design kan vara otroligt oinspirerande och själlös – i Lagos hittar du raka motsatsen. Våga mer, säger jag bara!

Tsemaye Binitie, Tokyo James, IamIsigo.

Foto: Kola Oshalusi (Insigna)/Lagos Fashion and Design Week.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!