Sagan om Bröderna Lejonhjärta får nytt liv – i Maria Nilsdotters smyckeskollektion

Astrid Lindgrens berättelse om Bröderna Lejonhjärta får, över 40 år efter lanseringen, nytt liv genom nyutgåvan med illustrationer skapade av konstnären Jesper Waldersten och en smyckeskollektion signerad Maria Nilsdotter. För Damernas Värld berättar Maria Nilsdotter mer.

Berätta om hur samarbetet med Astrid Lindgrens stiftelse uppstod!

– Idén uppkom över en lunch då Jesper Walderstern berättade att han gjort illustrationer för den nya utgåvan av Bröderna Lejonhjärta. Jag fick se några av illustrationerna och de träffade mig verkligen rakt i hjärtat – de fångar berättelsen så väl, på ett modigt, nytänkande, och samtidigt respektfullt sätt. Mina smycken tar alltid utgångspunkt i någon sorts berättelse eller sagovärld så det kändes väldigt ”hemma”.

Vad är det som är unikt med berättelsen om Bröderna Lejonhjärta enligt dig?

– Det är en tidlös berättelse om det svåra i livet men även om det fina och vackra. Den handlar om modet att stå upp mot det som är fel, modet som finns hos den enskilda människan, modet att göra det man tycker är rätt även om man är rädd. Den känns väldigt aktuell i dagens samhällsklimat.

Har Astrid Lindgrens formspråk påverkat dig i kollektionen?

– I kollektionen ville jag visa på kontraster mellan det mörka, hårda och det sköra, tunna. Just det som Astrid Lindgrens berättelse beskriver så fint. Styrkan, kraften,

modet och hoppet som finns där inne i alla människor – det är vad kollektionen representerar.

Hur hämtade du inspiration till kollektionen?

– Inspirationen var så tydlig för mig, berättelsen och Jespers illustrationer fanns där med ett formspråk som kändes väldigt nära mina smyckens universum. Jag kunde direkt se och känna texturer och material som jag ville använda. Kollektionen växte fram på ett naturligt sätt.

Kronprinsessan Victoria i örhänge från kollektionen. Foto: IBL

Nämn ett tongivande smycke i den nya kollektionen?

– Jag är extra förtjust i Fjalar Earring. Skorpans häst med flygande man och modets hand på halsen.

Om du skulle designa en till kollektion i Astrid Lindgrens fotspår – vilken berättelse skulle du utgå ifrån?

– Åh det finns hur många som helst som jag skulle vilja dyka ner i. Kanske Mio min Mio eller Ronja Rövardotter. Fina kontraster och det där ljusa i mörkret.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!