Den danska moderevolutionen – 7 märken att ha koll på

Med Köpenhamns modevecka i ryggen ser vi oss om och märker en skiftning i modets maktordning. Danskarna levererar starka kollektioner, där deras lekfullhet i färg och form inspirerar både inom och utanför Skandinavien.

Dansk design är något som vi länge har skrutit med när det handlar om exklusiva val av inredning. Inom modevärlden har det varit en annan femma. Det är först på senare år som det danska modet har fått en stabil grund och ett tydligare uttryck. Och medan den klassiska danska designen i många fall skapats av män, har det danska modet i stället en fantastisk skara kvinnor bakom framgångarna.

Med ett ständigt experimenterande fortsätter de att förvåna varje säsong.

Succén går inte längre att ta miste på. Den senaste tiden har vi stoltserat med danska namn när vi pratat om nya garderobsinvesteringar, och överallt ser vi influencers bära de danskamärken som vi drömmer om. På Köpenhamns modevecka levde den danska stilen fullt ut, både på catwalken och på de danska streetstylestjärnorna.

Den färgstarka, kaxiga och lekfulla stil som våra grannar i söder blivit synonyma med står kanske som motsats till den minimalistiska basgarderob som Skandinavien länge har förknippats med. Eller kanske har danskarna snarare omdefinierat vad ett basplagg är, tack vare deras romans med starka kulörer och mönstermix.

– Svenskarna har varit ledande inom skandinaviskt mode i många år, de gör minimalistiskt och rent till perfektion. Vi i Danmark är mer lekfulla när det gäller färg, mönster och detaljer. Vi älskar fortfarande rena linjer, men vi har ett eget, avslappnat sätt att utföra det på, säger Mia Kappelgaard, chefsdesigner hos Samsøe & Samsøe.

 

7 danska modemärken att ha koll på:

1. Stine Goya

Stine Goyas färgstarka och feminint fantasifulla plagg står på redaktionens önskelista säsong efter säsong. Foto: imVICTORJONES.com +4560182337

Stine Goya

 startade sitt hyllade märke 2007, och var innan dess moderedaktör på danska magasinet Cover. Hennes ultrafeminina plagg, paljettutsmyckningar och mönstermixer har gått i bräschen för den danska moderevolutionen. Denna säsong tar hon även steget internationellt och kommer att reprisera sin vår/sommarkollektion för 2018 under Paris modevecka.

 

2. Ganni

DITTE REFFSTRUP 

Märket har flera år på nacken, men det är först sedan Ditte Reffstrup tog över som kreativ chef 2009 som vi har sett en stor förändring i märkets uttryck. Gannis kläder andas enkelhet, men med mönster och färger som förvånar, för kvinnan som slänger på sig något på morgonen men fortfarande lämnar hemmet i en killer outfit.

It-girls som Alexa Chung, Jessica Alba, Kendall Jenner och Alicia Vikander har alla burit märket. I oktober släpper Ganni sin andra exklusiva onlinekollektion ihop med mytheresa.com.

3. Saks Potts

Foto: Photo© Helle Moos

CATHERINE SAKS & BARBARA POTTS 

Vid 20 års ålder presenterade Catherine och Barbara – vänner sedan dagis – sin första jacka, som sedan skulle bli deras signaturplagg. Fyra år senare andas deras vår/sommarvisning självsäkerhet, med den svartvita loggan på både plagg och backdrop.

Deras statementjackor med pälsdetaljer, pastellfärger och maximalism känns supertrendiga och fick till och med svårflirtade Vogue att dra på smilbanden.

 

4. Samsøe & Samsøe

MIA KAPPELGAARD 

Samsøe & Samsøe har varit med sedan början av 1990talet och räknas som ett av Danmarks största modemärken. De släpper sex kollektioner per år, med både trendrätta och klassiska plagg. Med 40 butiker över hela världen råder det ingen tvekan om märkets påverkan på skandinaviskt mode, och med ett ständigt experimenterande fortsätter de att förvåna varje säsong.

ANNONS

5. Cecilie Bahnsen

Foto: Photo© Helle Moos

Sedan starten 2015 har denna danska fått stor uppmärksamhet och ett flertal designpriser. I år vann hon exempelvis det prestigefyllda LVMH Prize for young fashion designers och blev förra årets finalist hos Dansk design talent award. Även om namnet Cecile Bahnsen fortfarande är relativt okänt har hon – med bara tre säsonger bakom sig – redan plockats upp på den internationella marknaden.

Hennes ultrafeminina kollektion för vår/sommar 2018 avslöjade ett hantverk som gav en närmast teatralisk upplevelse med stora volanger och struktur. En ny dansk designstjärna har fötts!

 

6. Heartmade

Foto: Photo© Helle Moos

JULIE FAGERHOLT

Med couturen i ryggen skapades den första ready to wear-kollektionen hos Heartmade år 2000. Ett mode med exklusiva tyger, genomtänkt passform, unika tryck och vackra couturedetaljer – men till ett lite snällare pris. För kvinnan som uppskattar kvalitet och personlig stil.

 

7. Lovechild 1979

ANNE-DORTHE LARSEN

Ett märke för den som fortfarande har ett barns kärlek till mönster och färg - utan att vilja tumma på exklusivitet och kvalitet. Anne-Dorthe Larsen och hennes helkvinnliga team mixar figurnära kostymer med volangklänningar med kaxiga detaljer.

 

Bonus! 5 andra danska modemärken att hålla ögonen på:

1. Gestuz

 

2. Designers remix

Foto: imVICTORJONES.com +4560182337

 

3. 2nd day

 

4. Second female

 

5. Munthe

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!