Guide: Så tar du hand om dina plagg i kashmir, merinoull och siden

Vissa plagg kräver mer kärlek än andra. Favorittröjan i kashmir, pyjamasskjortan i siden och koftan i merinoull kräver alla koncentration när det är dags för tvätt. Så här gör du för att ta hand om plaggen på rätt sätt – och få dem att hålla sig fina länge.

Ämnen i artikel:

Så tvättar du din kashmirtröja

Det bästa är att försöka att undvika att tvätta plagget för ofta eftersom det är ett känsligt material. Lufta plagget så gott det går. När det behövs tvättas går det att tvätta i maskin och för hand, se instruktioner nedan. Får du fläckar som inte går bort när du tvättar är kemtvätt helt klart det bästa alternativet.

LÄS MER: Investera i en kashmirtröja! Prisvärda köp – från budget till lyx

Tvätta kashmirtröja i maskin

Använd ullprogrammet med kort tvätt utan centrifugering och aldrig i en temperatur högre än 30 grader. Tvätta helst i en tvättpåse och med ett tvättmedel utan alkalier. Det finns även speciella ulltvättmedel. Undvik sköljmedel när du tvättar kashmir.

Handtvätta kashmirtröja

Använd ljummet vatten och ett flytande tvättmedel utan alkalier eller ett ulltvättmedel. Vrid inte ur vattnet utan pressa försiktigt ur så mycket av vattnet som är möjligt. Lägg tröjan platt på en handduk i stället för att hängtorka eftersom plagget då tappar formen.

Så tvättar du merinoull

Merinoull är ett material som lätt kan krympa och tappa formen vid för hög temperatur. Kontrollera tvättsymbolerna för att se om plagget går att tvätta i maskin, antingen i 30 grader eller i kallt vatten. Se instruktioner nedan. Om du får en fläck, behandla fläcken direkt, då hinner den inte sätta sig i tyget. Om det är en svårbehandlad fläck och du är försiktig om plagget är det säkrast att lämna in plagget på kemtvätt.

Tvätta merinoull i tvättmaskin

Om du har, använd en tvättpåse i nylon som skyddar plagget från tvättrumman. Använd ett milt tvättmedel för ylle, gärna flytande. Välj ylleprogrammet eller handtvättsprogrammet, om det inte finns är det bäst att tvätta för hand.

Tvätta merinoull för hand

Torka ylleplagget genom att rulla in det i en torr och ren handduk. Efter att handduken absorberat vattnet  kan du lägga plagget på ytterligare en ren och torr handduk och plantorka. Häng aldrig upp ett ylleplagg eftersom det kan töjas ut.

Så tvättar du siden

Försök att häng ut och vädra sidenplagg så mycket som möjligt och undvik att tvätta. När plagget behövs tvättas går det bra att både handtvätta och tvätta i maskin. Se instruktioner nedan.

 

Läs även: Scarfen är den bästa accessoaren du kan ha – här är 18 snygga varianter

 

Så tvättar du siden i maskin

Kolla noga vad det står för tvättråd, de flesta sidenplagg går att maskintvätta och bäst är att använda ett enzymfritt flytande tvättmedel. Det går också att använda marseilletvål eller en speciell sidentvål. Använd gärna tvättpåse och blanda aldrig vitt siden med andra färger.

Så handtvättar du siden

Handtvätta i ljummet vatten med ett enzymfritt flytande tvättmedel och skölj sedan noga. Tvätta inte mer än fem minuter och undvik att tvätta i för kallt eller för varmt vatten. Det går att tillsätta lite vit vinäger i det sista sköljvattnet för att neutralisera materialet och samtidigt behålla tygets naturliga lyster. Torka plagget försiktigt genom att pressa ur vattnet och rulla in det i en torr och ren handduk. Undvik att vrida ur vattnet. Häng sedan upp plagget eller plantorka. Sidenplagg ska inte torkas i direkt solljus eftersom det kan bleka plagget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!