Stilsäkra Eva Anegrund, 44: ”Jag trivs bäst i svart”

Eva Anegrund har gjutit (!) nytt liv i ett av de äldsta designföretagen i Sverige. Hon älskar Swedish Grace-eran och färgen svart.

Det började med kanoner. Redan under 1600-talets första hälft brann masugnarna på Näfveqvarns Bruk. Efter det följde några framgångsrika århundraden, där höjdpunkten var under 1920-talet, då företaget blev känt även internationellt för sina produkter av gjutjärn, formgivna av framstående konstnärer.

Det är just denna period som Eva Anegrund, som driver Näfveqvarn sedan 2017, fokuserar på. Skillnaden är att i dag skapas alla produkter av återvunnet skrot och utan giftiga kemikalier.

– Hantverket bakom tillverkningen av produkterna är en plattform där industri och design möts på ett magiskt sätt. Vi hoppas att fler får upp ögonen för materialet gjutjärn, ett material som kan ärvas i generationer för att sedan återanvändas. Hållbart helt enkelt, säger Eva, som till vardags gärna klär sig i byxor med blus eller udda kavaj, och som säger sig ha ”alldeles för många svarta plagg - men jag trivs i det.

– Min ambition framåt är att skapa samarbeten med dagens formgivare och föra Näfveqvarns designhistoria vidare, säger Eva.

Eva Anegrunds stilfavoriter

Kultur och design ligger Eva varmt om hjärtat.

1. ”Jag har hört mycket gott om Musée Jacquemart-André i Paris. Både interiör och arkitektur är mäkta imponerande, och likaså deras konstsamling.”

2. ”I vinter letar jag efter en oversizad kavaj, den här varianten i ullmix från & Other Stories får gärna flytta hem till mig.”

3. ”Vi har så många duktiga svenska modedesigners. Den här skinnrocken från Stand inspireras jag av.”

4. ”Jag trivs bäst i svart, men jag kompletterar gärna med någon fin accessoar i färg, som den här scarfen från Baum und Pferdgarten.”

5. ”Boken Swedish Grace av Gunnela Ivanov, Christian Björk och Eric Ericson beskriver tidseran Swedish Grace på ett inspirerande sätt – det är fantastiskt hur mycket som skapades och satte sitt avtryck under en relativt kort tidsperiod.”

6. ”Jag är väldigt förtjust i Tobaksburken ur Näfveqvarns sortiment. Makalös formgivning och komplicerad gjutning gör den till något extra.”

7. Tiger of Sweden har inspirerats av Swedish Grace-eran, vilket syns i den här kjolen. Jag gillar att de hittat inspiration i en tidsepok som var otroligt viktig för Sveriges design och arkitektur.”

LÄS MER: Modechefen: ”Så stylar du flanellskjortan – oavsett om du är 20, 40 eller 60 år”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!