Fashion Week Stockholm SS18 – modechef Lisa Pettersson sammanfattar modeveckan

Stockholms modevecka är över för den här gången. Damernas Världs modechef Lisa Pettersson summerar veckan – och de viktigaste trenderna som visades upp.

Största snackisen från Fashion Week Stockholm AW18?

– Grundaren Filippa Knutssons återkomst som designchef för Filippa K:s och hennes comeback på catwalken. Skandinavisk designtradition som tar varumärket tillbaka till sina rötter.

LÄS MER: Filippa K:s visning på modeveckan – här kan du spana in alla looks som visades upp

Hur skulle du sammanfatta modeveckan?

– Trots den bista kylan utanför visningslokalerna var det en väldigt värmande och sammanhållande modevecka med fokus på långsiktighet och den moderna medvetna kvinnan i fokus.

Lisa Pettersson på front row flankerad av Damernas Världs bloggare Susanne Histrup och Nadia Kandil.

Och kollektionerna som visades upp?

– Det var hög nivå på säsongens visningar och flera gjorde sina absolut bästa kollektioner på flera år. Kvinnlig styrka syns som en röd tråd hos flera av våra designers. Så även en klassisk men ändå modern mönsterbild. Det är fokus på kläder för kvinnor av kvinnor – avslappnat, tryggt och praktiskt, men allt annat än tråkigt.

Var det något som stack ut lite extra?

– Äntligen syntes mångfald på de flesta av visningarna. Extra plus till Hope, Rodebjer, Filippa K och Dagmar som visade modeller med olika ursprung, vanliga kvinnor och modeller i olika åldrar.

Emilia Klang, moderedaktör på Damernas Värld och Lisa Pettersson på Styleins visning.

Vilka trender kan vi förvänta oss i höst från svenskt mode?

– Skräddade, klassiska samtida silhuetter i form av kavajer, rockar och kostymer, men med nya oväntade materialval. Kontraster, mjukt möter hårt, maskulint möter feminint. Och kläder för den moderna kvinnan – praktiska kläder som sticker ut och tar för sig, som signalerar kvinnlig styrka och självsäkerhet och som fungerar i det vardagliga livet.

LÄS MER: Fashion Week Stolholm AW18 – här hittar du allt från modeveckan

Några särskilda färger som var extra populära på catwalken?

– Det var mycket färg överlag skulle jag vilja säga. De klassiska mjuka hösttonerna finns där, men addera gärna chockrosa, rött och koboltblått.

Och vilka trender dominerade streetstylen under modeveckan?

– Oj, oj, oj, oväntade mönster och poppiga färgkombinationer har aldrig lyst upp ett vintrigt Stockholm som denna modevecka. Vinterns it-jacka fuskpälsen låg i topp i ytterplaggskategorin.

LÄS MER: Streetstyle från Stockholms modevecka – maxad stilinspiration

Vad gillade du själv bäst?

– Jag har flera favoriter men jag tyckte att Dagmar gjorde sin bästa visning på länge. Den feminina silhuetten var mjukare och kontrasterna i materialvalen var utsökta. De har gått tillbaka till sina rötter och det funkar fantastiskt. Inspirationen är hemmets trygga vrå i tider då det sker så mycket förändringar världen över.

LÄS MER: House of Dagmar AW18 – alla looks från visningen

– Jag själv har en passion för basgarderoben mitt hjärta klappar också lite extra för Hope som enligt mig är mästare på bärbara basplagg med det lilla extra.  Med höstens kollektion visar designern Frida Bard att det bara är fantasin som kan hindra dig från att styla dessa plagg i oändlighet. Att Hope även är pionjäreer och ligger i framkant när det gäller mångfald gör mig extra stolt.

LÄS MER: Spana in alla looks från Hopes visning på modeveckan

Res tillsammans med Damernas Värld! Häng med oss på en träningsresa till Mallorca – läs mer här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!