Foto: Jason Lloyd Evans/Wyss Institute at Harvard University

Framtidens mode är här – så fungerar smarta robotshorts

Shorts + robot = sant! Forskare vid Harvard har uppfunnit ett par shorts som ser ut som vanliga träningsshorts, men har en väldigt speciell funktion.

Hur framtidens mode kommer se ut är svårt att sia om, men att kläder inte bara kommer vara tyg är rimligt. En typ av plagg vi lär se mer av är nämligen smarta kläder som hjälper oss på olika sätt, som exempelvis "wearable robots" – bärbara robotar.

Robotshorts hjälper vid löpning och gång

Forskare vid Harvard har nu tagit fram shorts som är en slags robot. De ser ut som vanliga träningsshorts, men kan även assistera vid löpning och gång.

För Sveriges Radio förklarar Max Ortiz Catalan, docent vid institutionen för elektroteknik på Chalmers tekniska högskola, att shortsen fungerar som ett mjukt yttre skelett. Shorts-skelettet ger dig lite extra hjälp när du går eller springer eftersom höftlederna får assistans.

Foto: Wyss Institute at Harvard University

Det finns liknande exoskelett-robotar som till exempel ger stöd vid tunga lyft, men det som är unikt med dessa robotshorts är att de fungerar vid både gång och löpning.

Kroppen känns sju kilo lättare

De nya robotshortsen kan vara en hjälp vid träning som löpning, eftersom de ger ett lätt stöd och gör att kroppen känns sju kilo lättare, enligt Sveriges Radio.

Kanske något för alla oss långdistanslöpare att skriva upp på önskelistan?

 

LÄS MER: 

* Höstmode 2019: Allt om säsongens hetaste trender, färger och plagg

* Skönhetsredaktören: ”Bästa ansiktsrengöringen från budget till lyx”

* Ann Burgaz blev ledande vinimportör: ”Glad att jag vågade ta steget”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!