GE DINA KLÄDER NYTT LIV

Efter att ha sett vilka läckra kläder det blev när Beckmans designelever sydde om gamla plagg är vi på Damernas.se riktigt inspirerade att sy. För att få lite tips ringde vi upp vår vintagebloggare Jessica Silversaga. Hon är en fena med nål och tråd och har tips på hur du ser potential i vintageplagg, vad som enkelt kan sys om och hur man bäst tar hand om vintagepärlorna.

Hej Jessica! Berätta hur din syhörna ser ut?

- Eftersom jag älskar att sy har jag en ständig hög med diverse syprojekt här hemma. Men det är sällan jag gör om nuvarande plagg i garderoben, vilket är lite synd. Däremot händer det att jag blir kär i ett plagg och tar med det hem trots att det inte sitter helt perfekt. Jag tycker att man ska våga sy om och ändra vintageplagg, så länge det inte rör sig om riktigt gamla saker. De skulle jag undvika att sätta saxen i och bara hålla mig till att göra mindre ändringar.

Hur vet man att det här är ett plagg som kan bli en hit om jag syr om det?

- En fin klänning som är lite för lång och har en sån där märklig mellanlängd vinner ibland på att läggas upp. Lite eller mycket beror ju på vad man är ute efter. Exempelvis köpte jag en lång tyllklänning som var trasig och smutsig längst ned. Jag kortade den till knälängd och fick en riktigt peppig partyklänning som är betydligt mer användbar än en lång aftonklänning.

Hur ofta köper du nya kläder och hur länge behåller du dem?

- Några enstaka gånger per år. Mitt allra senaste inköp var en marinblå vårkappa från H&M. Mina kläder behåller jag oftast runt fem - sex år innan jag börjar känna att jag har ändrat stil och det är dags för dem att få nya hem. Det fina med vintage är att de aldrig tappar sitt värde i pris, eller faller utanför trenderna.

Vad gör du med dina gamla kläder?

- Jag brukar sälja dem på Etsy eller ge bort dem till Myrorna eller Erikshjälpen

Hur tar man bäst hand om sina vintagekläder? 

- Låter dem få användas! De allra sköraste plaggen kan man ha hängande på väggen, bara för att de är vackra. Undvik dock att ha dem hängande i direkt solljus. Vintagekläder tvättas bäst för hand och får hänga på bra galgar som inte lämnar några märken på plaggen. Och vänta inte med att laga sömmar eller hål som börjat gå upp sig. Se det som att vintagekläder behöver lite extra kärlek och det är det alltid värt. Men framför allt - de vill ut och dansa ofta!

Jessica Silversagas vintageblogg hittar ni här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!