Gulliga djur - vårt nya nätberoende

Vi suckar, ”åååh-ar” och delar. Nätet är fullt av bedårande och tokroliga djur, så kallade lolcats. DV:s Sofie Zettergren bestämde sig för att undersöka varför så många är besatta av sötchocker på internet. 

AV: Sofie Zettergren
Såvida du inte har missat allt vad sociala medier heter har du säkert stött på så kallade lolcats – söta djurbilder som cirkulerar på Facebook, Twitter och bloggar. Termen är en sammansättning av lol, som är webb-slang för laughing out loud, och cat. Visst förekommer även bilder på hundvalpar, kaniner och en och annan zebra, men kissemissarna regerar på internet.

Visst är de söta. Vem gillar inte gosiga kattungar? Och visst kan kattens karaktäristiska mallighet locka till skratt. Men att förklara kattinvasionen i sociala medier med att katter är söta är att förenkla fenomenet. I barndomen tröstar vi oss med nallar och snuttefiltar. De ger trygghet och en känsla av att världen är ofarlig. En teori som får stöd av psykologiforskaren Torun Lindholm vid Stockholms universitet är att lolcats har samma funktion för vuxna som gosedjuren och snuttefiltarna för barn – lolcats är alltså ett slags digitala snuttefiltar för vuxna.

– När vi tittar på söta djurbilder blir vi glada, och världen känns inte så grym. Det blir en paus från informationssamhället som snurrar snabbt. På samma sätt som vi flyr verkligheten genom film surfar vi in på djurbloggar, säger Torun Lindholm.

En rundfrågning i bekantskapskretsen och en snabbskanning av lolcats-sajter visar att det långtifrån bara är fanatiska kattälskare som söker upp lolcats. De allra flesta surfar in på gulliga djursajter med jämna mellanrum. Såväl kvinnor som män. För att livet liksom känns lite snällare när man vilar ögonen på en söt djurbebis. Även bloggare som lägger ned sin själ i att skriva skarpa politiska analyser och råbarkade feminister varvar sina inlägg i genusdebatten med lolcats. 

Men det söta och näpna är inte bara sockervadd för stressade själar. Det är också en välkänd politisk strategi att till exempel politiker poserar med söta djur och små barn på bild. För att verka mänskligare. Lite mjukare. På samma sätt tror Torun Lindholm att lolcats fungerar som stötdämpare för läsaren.

– Ofta är det ju så att ju mindre grund och kunskap man har för det man säger, desto mer drar man uppmärksamhet från sitt argument. Och på så sätt kan de här djurbilderna fungera på en politisk blogg. Men det kan självklart också handla om att bjuda på skratt och avkoppling mellan de seriösa inläggen.

Lisa Magnusson är feminist, krönikör och bloggare på Rodeo. Hon är en av dem som varvar sina inlägg med lolcats. Rätt och slätt för att hon blir glad av dem.

– Det är omöjligt att inte stöta på bilderna om man vistas i sociala medier. Det finns FB-grupper och bloggar som dagligen publicerar bilder på gulliga djurungar som gör roliga saker. Jag följer en rad sådana, berättar hon.

En del läsare anser att djurklippen går stick i stäv med det feministiska budskapet. En läsare hörde av sig och hävdade att Lisa Magnusson varvade sina politiska inlägg med djurbilder just för att hon är kvinna.

– Hon menade att jag som kvinna känner ett krav att vara fnissig, gullig och gilla söta saker. Hon ansåg inte att det gick att framstå som seriös och samtidigt gilla kattungar. Jag frågade henne om hon skulle ifrågasätta en man på samma sätt. Eller finns det kravet på mig, att jag inte ska få blogga om gulliga djur, bara för att jag är kvinna?

De upprörda bloggläsarna ansåg att en manlig politisk bloggare aldrig skulle behöva lätta upp sin blogg med fluffiga djurbilder. Men en snabbtitt på stora lolcats-sajter som Djur på djur och Cute overload visar att namnen i kommentarsfälten är ganska jämnt fördelade mellan kvinnor och män. Flera manliga samhällssatiriska bloggare, som till exempel Nöjesguidens Tobias Boström, pyntar sina bloggar med lolcats. Och kulturskribenten Fredrik Strage kom nyligen ut som djurfluktare i Dagens Nyheter. Strage beskriver sitt beroende av sajten Cute overload som ett missbruk: ”Måste ha en fix. Borde jobba, men min hand klickar fram sajten som jag har besökt hundratals gånger de senaste veckorna. Så där ja: en babyvessla dricker ur en nappflaska, en ekorre gosar med ett par kattungar, en hundvalp gömmer sig i en loafer. Tinningarna bultar, en kittlande värme sprider sig i bröstet och jag utstöter samma ljud som tusentals andra pundare: Ååååh.”

Torun Lindholm tror egentligen inte att lolcats är ett nytt fenomen. Liksom med mycket annat har bilderna bara blivit mer tillgängliga i och med internet. Och könsrollerna är inte längre så stereotypa att en man inte kan sitta och fånle åt en kattunge. 

– Främst är det nog tillgängligheten som skapat fenomenet. Den varma känslan som en liten kattunge kan ge är bara ett klick bort. Det är mycket som har ökat i och med internet. Detsamma gäller ju pornografi, påpekar Torun Lindholm.

Vi har i alla tider sökt verklighetsflykt på olika sätt. Och i dagens snabba informationssamhälle har vi möjligen ett ännu större behov av att vila ögonen på något urbota sött ibland – lolcats är som balsam för våra överhettade själar. 

7 Lolcats-sajter• lolcats.com
• cuteoverload.com
• djurpadjur.blogspot.com
• dailybunny.org
• icanhascheezburger.com
• dailyotter.org
• pettube.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!