Foto: Nina Holma

Här är vinnaren av Damernas Värld Guldknappen 2018!

Skir spets, glittrande paljetter och virvlande fransar – årets Guldknappenvinnare By Malina visar att feminina snitt och vackra material aldrig går ur tiden. För visst blir våra dagar, och garderober, lite härligare när de får en festlig guldkant?

När framgångsrika människor säger att de ”började på golvet” är det ofta en sanning med ganska mycket modifikation. Men inte för By Malinas grundare Malin Andrén. Hon började bokstavligt talat sin modekarriär på golvet, på fabriksgolvet i Kina där hon arbetade på ett tradingföretag i fyra år med klädproduktion för olika svenska varumärken.

– Det finns ingen skola för klädproduktion, där man får vara på fabrikerna. När jag flyttade hem till Sverige igen kände jag att den kunskap jag hade fått var för mycket värd för att ta en anställning, så jag bestämde mig för att starta eget i stället. 

Hon hade länge spanat på en sidenleverantör från Sydkorea, som hon sett på tygmässorna hon besökt i jobbet. Men siden var det dyraste materialet, och hennes kunder ville ha det billigaste. Nu när hon skulle köpa för att producera själv fick hon äntligen välja mer fritt.

– Problemet var att tygerna hade väldigt stora mönsterbilder, kanske 1,5 meter stora, så antingen kunde jag göra enorma kuddar – eller maxiklänningar.

By Malinas Malin Andrén är vinnare av Guldknappen 2018.

Det blev det senare. Åtta år och en Guldknapp senare är det lätt att konstatera att hon gjorde rätt val. När By Malina startade 2010 såg Malin Andrén också att det fanns en lucka på marknaden som hon kunde fylla, med unika, roliga klänningar för bröllop och fest, i bra material som inte kostade en förmögenhet. Hon jobbade kvar på trading-företaget ett tag till för att få in pengar, samtidigt som hon startade By Malina vid sidan av. Och sedan dess har hon aldrig tagit hjälp av någon extern finansiär, företaget har vuxit långsamt och hon är fortfarande helt fri att bestämma själv.

– Jag började med 20 000 kronor, köpte tyg och sydde upp klänningar för alla pengar. När jag åkte hem till Sverige på sommaren gav jag bort allting. Till tidningar som Damernas Värld, alla chefredaktörer, modeskribenter, kändisar… 

När butiker, som sett och hört om plaggen, började kontakta henne hade hon inte en enda klänning kvar att visa upp. De fick se bilder av människor som burit plaggen i stället.

– Nu är det självklart att ge bort kläder hit och dit, men folk var inte så bortskämda då. De blev glada och skrev om plaggen. Jag kanske skulle ha sparat några och åkt runt och sålt, men det funkade ganska bra i alla fall.

Lång paljettklänning av polyester/spandex, stl XS–XL, 3999 kr, By Malina.

Ja, ganska bra funkade det. Minst sagt. De första åren satsade hon helt på sidenklänningar, först långa och sedan även kortare modeller. Printade klänningar blev märkets signaturplagg och är det fortfarande, men runt 2014 lanserade By Malina sin första kollektion med blusar, kjolar, byxor, toppar, ja alla sorters plagg. Malin Andrén hade förstått att kunderna, som följde henne och älskade hennes sidenklänningar, inte alltid hade råd att köpa dem – så den övriga kollektionen är billigare, utan att för en sekund tumma på den höga kvalitet och säkra stil som By Malina är känt för.

– När jag fick veta att vi hade vunnit Guldknappen sa Damernas Värld något som jag tyckte var fint – att de tycker att vi alltid har lyssnat på kunden. Vi designar inte för vårt eget ego utan frågar oss: ”Vad vill -tjejer ha?” Vi har ofta brainstorming med alla som jobbar här. Vad packar de inför semestern? Vad vill de ha? Jag tror att det är viktigt.

Inspirationen till sina kollektioner hittar Malin Andrén framför allt när hon reser. I vardagen, med två små barn och långa jobbdagar, är det svårt att hinna känna in omgivningen på samma sätt.

– Jag måste resa för att få hjärnan att funka! Det räcker med en dag eller två. Jag köper tidningar, tittar på folk och det är som om hjärnan nollställs och kan fyllas på igen. 

När Malin växte upp arbetade mamman som textillärare och pappan var egenföretagare, så hon har valt att kombinera båda föräldrarnas intressen och kunskaper i sin egen karriär.

– Hemma hade vi ett hobbyrum, med symaskin, målarbord och allt möjligt. Det städades aldrig och det var fantastiskt för mig och mina syskon, rent kreativt, att vi kunde vara i en sån miljö. Jag upplever att allt ska vara så städat och ordnat kring barnen nu, men när jag växte upp behövde det inte vara så himla fint hela tiden. Jag tror att barnens kreativa miljö hämmas lite nu för tiden, även om jag gör likadant själv.

Malins mamma har länge sagt till henne att ”en dag ska du vinna Guldknappen”, något Malin har skrattat bort eftersom hon har känt att det i så fall låg oceaner av tid och arbete bort. 

– Men så ringde de … Jag började gråta, såklart. Jag har aldrig tänkt tanken. Jag är ingen tävlingsmänniska på det sättet, det är inte -tävlingsinstinkt som driver mig. Men priset betyder så himla mycket. Det är jätteviktigt för oss!

Juryn för Guldknappen 2018 består av couture-designern Pär Engsheden, hovstylisten Tina Törnqvist, stylisten Niklas Berglind, Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier och Damernas Världs modechef Lisa Pettersson.

Juryns motivering:

"Med en tydlig vision som aldrig vacklat även när trendvindarna blåst åt andra håll har denna färgstarka pionjär visat att festmode har en självklar plats i svenska kvinnors garderober. Tack vare oemotståndliga mönster, exklusiva material och en stor dos positiv energi skapar hon tillgängligt mode för alla kvinnor, och tillfällen. Malin Andrén är med sitt varumärke By Malina vinnaren av Damernas Värld Guldknappen 2018".

Vinnaren av Guldknappen 2018: By Malina!

Svart baraxlad klänning av polyester, stl XS–XL, 2499 kr, och svart kavaj med knytband, av polyester, stl XS–XL, 1999 kr, båda By Malina.
Mintgrön kavaj av bomull/polyester, stl XS–XL, 1999 kr, mintgröna byxor av bomull/polyester, stl XS–XL, 1799 kr, och mönstrad sjal av siden, 1299 kr, allt By Malina.
Svart hellång klänning i spets, av polyester/spandex, stl XS–XL, 3999 kr, By Malina.
Kort duvblå klänning av polyester/spandex, stl XS–XL, 3999 kr, By Malina.
Hellång blå spetsklänning av polyester/spandex, stl XS–XL, 3499 kr, By Malina.
Grön fuskpäls av akryl/polyester, stl XS–XL, 1999 kr, ljusrosa one shoulder-klänning av polyester/spandex, stl XS–XL, 1999 kr, och ljusrosa byxor av polyester, stl XS–XL, 1599 kr, allt By Malina.

 

Stylist: Sara Sadeghi. Foto: Nina Holma/Agent Bauer. Modeassistenter: Emma Sundström och Vanessa Werkelin. Fotoassistent: Josefin Stein. Makeup: Pari Damani/Agent Bauer. Hår: Angelica Beckman/Mikas Looks. Modell: Katya Vlasova/MP Stockholm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!