Foto: H&M

H&M:s nya intiativ – laga dina kläder direkt i butik

Handen på hjärtat, händer det att du slänger kläder som fått mindre revor? Ofta går det att med enkla medel laga och fixa plagg som blivit slitna. Nu satsar svenska modejätten H&M på syateljé och produkter som ska hjälpa oss på vägen.

Enligt siffror från 2018 

köper en tredjedel av vi svenskar kläder som vi inte behöver - mest onödiga köp står kvinnor för. Glädjande nog skänks mycket till second hand. Och att årets julklapp 2018 blev ett återvunnet plagg är väl ett tecken om något på att hållbart mode är på mångas läppar just nu.

H&M lanserar konceptet Take Care

Modejätten H&M startar nu 2019 med en satsning för att få oss att använda våra kläder längre. Med hjälp av guider och tips på webben, produkter som sykit och tvättpåsar - och syateljéer i utvalda städer hoppas de kunna ge många plagg en längre livslängd.

– Vi vet att våra svenska kunder har ett stort hållbarhetsintresse och genom Take Care-konceptet kan vi hjälpa dem att förlänga livstiden på deras favoritplagg samtidigt som de kan göra något bra för miljön, säger Felicia Reuterswärd, hållbarhetsansvarig H&M Sverige i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: 6 bästa tipsen för att shoppa miljövänligt (det är enklare än du tror!)

Lisa Pettersson.

Modechefen: "Fantastisk idé av H&M"

Med start i januari kommer en syateljé finnas i H&M:s butik på Hamngatan i Stockholm. Senare i år även i Malmö och Göteborg. I ateljén kommer kunder få hjälp att laga, fixa och brodera kläder till en låg kostnad. En bra idé tycker Damernas Världs modechef Lisa Pettersson:

– Fantastisk idé av H&M. Personlig service och guidning är a och o i dagens snabba samhälle och underlättar för kunden att nå visionen om en 100 procent hållbar konsumtion.

Så får du dina kläder att hålla längre - 3 enkla tips:

1. Tvätta rätt

Kläderna slits varje gång de tvättas. Följ tvåttråden på plaggen och tvätta sparsamt. Det är både snällt mot dina kläder och miljön.

Tänk också på att packa tvättmaskinen så fullt det går, för miljöns skull.

2. Lämna in oönskade plagg

Fortfarande slängs kläder i hushållssoporna. Har du ledsnat på ett plagg eller växt ur det? Lämna in till second hand eller till butiker med klädinsamligar. Då kan någon annan få glädje av plagget eller så kan det återvinnas och få nytt liv.

3. Lappa och laga - eller lämna in

Ofta behöver du inte ha haft högsta betyg i syslöjden för att laga eller lappa ett hål eller en reva. En större lagning? Att lämna in ett plagg eller ett par skor till en skräddare eller en skomakare behöver inte kosta skjortan. Kolla vad din tar - om det gäller ett favoritplagg kan det bli en bra investering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!