Artikeln innehåller köplänkar

Klädkod – vad betyder kavaj, mörk kostym och sommarfin på bröllop?

Vad betyder klädkoden på bröllop? Damernas Värld ger svar!

Foto: Jason LLoyd Evans

Vad betyder klädkoden på bröllop? Damernas Värld ger svar!

Klädkoden på bröllop är viktig att följa och kan sträcka sig från exempelvis kavaj eller mörk kostym till smoking. Damernas Värld reder ut de olika klädkoderna och svarar på några av de vanligaste bröllopsfrågorna (får man t.ex. bära vitt som gäst?)

Ämnen i artikel:

Har du fått en inbjudan till fest eller bröllop i sommar och undrar över klädkoden för kvinnor? Damernas Värld guidar dig till de vanligaste frågorna och ger dig tips på klänningar och kjolar som funkar till respektive klädkod.

Stor guide till klädkoder på bröllop

1. Klädkod: Kavaj

Förr var benämningen kavaj detsamma som mörk kostym, men idag använder många det för att beskriva en mer avslappnad klädsel. Det ska ändå vara en hel kostym, men den kan vara i en lite ljusare nyans. Till det kan männen bära slips eller fluga, jeans är dock fortfarande inte okej.

Klädkod kavaj som kvinna

Som kvinna kan du bära en klänning, kjol eller byxdress som är finare än en vanlig vardagsklädsel utan att vara lika tjusig som aftonklädsel. En hellång klänning är för uppklätt men du kan välja en modell som är vadlång eller knälång.

LÄS MER: Eleganta och vackra brudklänningar till budgetpris – utvalt av redaktionen

3 x looks som funkar till klädkoden kavaj

Foto: Damernas Värld

Klänningar som passar klädkoden kavaj.

1. Spetsklänning med volanger från By Malina i magisk grön färg. Styla med en oversize, ljus kavaj. Läs mer och köp här.
2. Elegant kjol från French Connection med stilren skärning. Styla med klackar och blus till bröllopet – och stickad tröja till vardags! Läs mer och köp här.
3.
Midnattsblått passar perfekt till höstbröllopet. Denna stilrena jumpsuit från & Other Stories kläs upp med hjälp av pärlsmycken. Läs mer och köp här. 

LÄS MER: Tidlösa och lättburna kavajer att bära till kontoret i höst

2. Klädkod: Mörk kostym

Mörk kostym är en finklädd klädsel, men inte så avancerad som smoking eller frack. Som man kan det vara just en mörk kostym med slips eller fluga.

LÄS MER: Steg för steg-guide – så sätter du enkelt upp en vacker festfrisyr

Klädkod mörk kostym som kvinna

Kvinnor ska enligt den klassiska etiketten ha klänning eller kjol, men inte så lång som en långklänning och inte kortare än till knät, plagget ska även ha täckta axlar. Många anser att även kvinnor kan bära festbyxor med en fin överdel eller en jumpsuit om de föredrar det, här får man själv avgöra hur hård man vill vara på den traditionella klädkoden. Materialet i plaggen är viktigt och ska inte kännas vardagligt utan festfint.

3 x looks som funkar till klädkoden mörk kostym

Foto: Magasin - Damernas Värld

1. Rosa omlottklänning från Gina Tricot med lätt puffiga axlar (trend-alert!). Låt ett stort halsband ta plats vid v-ringningen. Läs mer och köp här.
2.
Miljövänlig paljettklänning från H&Ms conscious exclusive-kollektion. Styla med ett par snygga spetsstrumpbyxor till. Läs mer och köp här.
3. Assymetrisk klänning från Norr med en liten, elegant krage. Styla till spetsiga, minimalistiska klackar eller stövlar till bröllopet. Läs mer och köp här. 

Klädkod: Smoking

Står det smoking så är det vad som gäller för männen, inte frack och inte kostym. Smokingen kan vara svart, mörkt grå eller mörkblå med sidenslag och sidenrevärer på jacka och byxor. Skjortan är vit med en svart fluga.

3. Klädkod smoking som kvinna

Kvinnor kan ha hellång klänning, men inte lika tjusig som till frack. Föredrar man en knäkort klänning går det bra, men inte kortare än så. Till en smokingklänning bär kvinnor inte handskar.

LÄS MER: Sommarfesten är räddad! & Other Stories släpper bröllopskollektion

3 x looks som funkar till klädkoden smoking

Foto: Damernas värld

Klänningar som passar klädkoden smoking.

1. Vadlång satinklänning med lätt puffade ärmar från & Other Stories. En riktigt elegant höstfärg som gör sig fin till andra jordnära färger. Läs mer och köp här.
2. En kort klänning går också bra till klädkoden smoking. Denna rosa, romantiska klänning från Needle & Thread passar fint till ett par snörade klackar. Läs mer och köp här.
3.
Fotlång klänning från H&M – budgetkap till ”smoking”-bröllopet! Finns även i ljus mullivad. Styla med kavaj över. Läs mer och köp här. 

Foto: Getty I,ages

Klädkoden på bröllop kan variera från, den relativt avslappnade, "kavaj" till den uppklädda galaklänningen.

4. Klädkod: Frack

Frack går ofta även under benämningen högtidsdräkt, och är den finaste klädkoden då männen har frack, vit väst och vit fluga.

Klädkod frack som kvinna

Som kvinna kan du ha en golvlång klänning eller en festkjol med överdel i ett vackert material.

3 x looks som funkar till klädkoden frack

Foto: magasin damernas värld

Klänningar som passar klädkoden frack.

1. Elegant klänning från Lauren Ralph Lauren med vacker båtringning. Läs mer och köp här.
2.
Sagolik aftonklänning från Marchesa Notte med en vacker cape och noggrant genomtänkta detaljer. Läs mer och köp här.
3.
Golvlång chiffongklänning som framhäver axlar och dekolletage. Från Nly Eve, läs mer och köp här. 

5. Klädkod: Sommarfin, cocktail, galaklänning

Det börjar bli vanligt med klädkoder som inte går enligt de traditionella reglerna, och på det sättet så finns det inte heller några regler eller do’s and don’ts. Är du fundersam så fråga värden. Annars är det upp till dig och den tolkning du gör av klädkoden.

3 x looks som funkar till klädkoden sommarfin

Klänningar som passar klädkoden sommarfin.

1. Lyxig sidenblus från Michael Lo Sordo i drömrosa färg. Läs mer och köp här.
2.
Kjol från Lindex i glansigt, vävt material. Läs mer och köp här.
3.
Stilren, mönstrad kavaj från Stine Goya. Läs mer och köp här.

6. Klädkod: Klädsel högtidsdräkt

Står det högtidsdräkt i inbjudan kan du klä dig i folkdräkt både som man och kvinna. Som militär får du bära uniform och som präst får du bära ämbetsdräkt.

7. Klädkod: Akademisk högtidsdräkt

En akademisk högtidsdräkt betyder frack, traditionellt med svart väst. I många sammanhang kan man numera bära vit väst, men vill du vara säker så kolla med festens arrangör. För kvinnor innebär akademisk högtidsdräkt svart långklänning.

LÄS MER: Så lär du dig att gå i höga klackar

Vilka färger får man som gäst klä sig i på ett bröllop?

Vilka kläder gästerna får ha på sig vid ett bröllop är ytterligare en ständig fråga kring klädkod. Här reder vi ut några av frågorna.

Foto: Getty Images/iStockphoto / Neustockimages

Ska du bära färger som rosa eller beige på bröllop, försök hålla dig till den mörkare färgskalan så att det inte misstas för vitt.

Vanliga frågor om klädkoder på bröllop

1. Får man bära vitt som gäst på bröllop?

Vitt är på bröllop reserverat för bruden, det är hennes dag i centrum – så välj en annan färg.

2. Kan man bära rosa, beige eller champagne på bröllop?

Det är inget fel med att bära ljusa färger, men undvik som sagt att välja en nyans som är så ljus att den kan misstas för att vara vit. Vill du bära kläder i rosa, beige eller champagne så välj en mörkare nyans.

3. Bära rött på bröllop – får man det?

Enligt gammal sägen så är en röd klänning ett tecken på att man haft en relation med brudgummen. Skulle det vara fallet är det osmidigt att välja just rött. Vill du ha en röd klänning så fundera på om du tror att brudparet skulle ha något emot det och om de andra gästerna kommer att skämta om det under kvällen.

4. Kan man klä sig i svart på ett bröllop?

Enligt tradition är svart en klädsel som symboliserar sorg och av den anledningen tycker vissa inte att det passar på bröllop. Är du osäker så fråga brudparet hur de ställer sig till det.

Av: Cassandra Lindblom och Marika Cederlund.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!