Häng med på kronprinsessan Victorias stilresa – från då till nu.
Häng med på kronprinsessan Victorias stilresa – från då till nu. Foto: TT (montage)

Se kronprinsessan Victorias otroliga stilresa – från då till nu

Häng med på kronprinsessan Victorias otroliga stilresa: från avslappnat 90-tal, via minimalistiskt 00-tal och till 10-talet – decenniet då hon gått från klarhet till klarhet.

Kronprinsessan Victoria inspirerar inte bara med sin varma personlighet och sitt stora engagemang för viktiga samhällsfrågor, utan även med sin stil. Hon väljer ofta att lyfta svensk och hållbar design och återanvänder både sina egna och mamma Silvias plagg titt som tätt. Hennes stilresa har, (som för de flesta av oss), varit slingrig och varje look på vägen har lett fram till den oklanderliga stil som hon besitter idag. Häng med på Victorias stilresa, nu kör vi!

Kronprinsessan Victorias 90-talsstil

Under 90-talet gick kronprinsessan Victoria från tonåring till tjugoplussare. Hennes stil skiftade ständigt mellan avslappnad och uppklädd när hon parerade mellan vardag, skola och kungliga tillställningar.

LÄS MER: Drottning Silvias stilresa – från 70-talet till nu 

KLASSISK KOMBO. Blåjeans, skjorta och sneakers är en kombination som aldrig går ur tiden. Kronprinsessan Victoria rockade ofta den här typen av tidlösa looks under 90-talet, gärna med uppsatt hår till.

Kronprinessan Victorias stilresa från 1990-tal till 2010-tal. Foto: Charles Hammarsten/TT / CHARLES HAMMARSTEN

JORDNÄRA. Jordnära toner stod den unga kronprinsessan nära om hjärtat, och visst klädde hon i dessa – inte minst när hon var solbränd! 

Victoria i jordnära färger till skolstarten 1995. Foto: Charles Hammarsten/TT / CHARLES HAMMARSTEN

MC-JACKAN. Svarta kostymbyxor, vit t-shirt och en lagom sliten skinnpaj. Den här looken hade fungerat minst lika bra idag, tjugo år senare. Victoria satsade ofta på det enkla men klassiska till vardags under 90-talet.

Kronprinsessan Victoria i skinnjacka under ett besök i Italien. Foto: Toni Sica / TT NYHETSBYRÅN
Den här looken hade fungerat minst lika bra idag, tjugo år senare.

KAPPKLÄNNING. Trenchcoaten, som slutar precis ovanför de shorts eller den kjol som kronprinsessan bar under, ger intryck av att vara en klänning till de bara benen. Snyggt stylat med scarf och skjorta under som kikar fram.

Kronprinsessan Victoria i en kappa som lika gärna kunde ha varit en klänning. Foto: Pawel Flato/Pica/TT / TT NYHETSBYRÅN

SPORTIGT. Sådan mor, sådan dotter. Under en av kungafamiljens många skidsemestrar i Storlien valde kronprinsessan en färgglad, oversize jacka – den typen av retrocoola jackor som vi idag trånar efter.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria i Storlien 1995. Foto: Krister Nilsson / TT / / TT NYHETSBYRÅN

FÄRGSTARKT. Victoria levde inte bara i jeans och skinnjackor under 90-talet. En stor del av hennes vardag bestod av diverse kungliga tillställningar och sysslor. Till sin 18-årsdag 1995 valde hon en koboltblå långklänning som passade henne otroligt fint i färgerna.

Kronprinsessan Victoria i en blå klänning till sin 18-årsdag 1995. Foto: Leif R Jansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

CHANEL-CHIC. Victoria räddes inte färg, och desto mindre mönster under 90-talet. Här var hon Chanel-chic i en rutig klänning som matchades med tunna strumpbyxor och svarta lackskor.

Kungafamiljen firar jul under 90-talet. Foto: Anders Wiklund / TT / / TT NYHETSBYRÅN

VIT ELEGANS. Victoria bar ofta kavaj med kjol eller shorts till. Det här vita setet stylade hon med fingertoppskänsla: remsandaler, klumpig hatt och svart lackväska hade lika gärna kunna varit taget från 2020-talet.

Kronprinsessan Victoria i vit kavaj och kjol. Foto: Sipa/TT / Sipa Press

MINIMALISM. Wow! Kronprinsessan omfamnade 90-talets minimalistiska trend med denna otroliga klänning i mintgrönt och vitt.

Kronprinsessan Victoria i mintgrön klänning. Foto: Anders Jahrner/TT / ANDERS JAHRNER

SIDENKLÄNNING. Victoria var ett stort fan av blanka sidenklänningar under 90-talet (vilket hon inte var ensam om). Här bar hon en vacker, grön variant. Hon bar även liknande klänningar i bland annat orange, vinrött och guld under årtiondet.

Kronprinsessan Victoria i blank sidenklänning. Foto: Erhan Güner/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Stilikonen Meghan Markles 15 bästa looks – klassiskt och tidlöst 

Kronprinsessan Victorias 00-talsstil

Det var under 00-talet som Victorias stil började utvecklas mer åt det vuxna hållet. Under decenniets första halva sågs Victoria i mycket ljus rosa och lila, och i strama sidentoppar. Mot slutet av 00-talet teamade kronprinsessan ihop sig med stylisten Tina Törnquist (ta del av Tinas bästa stiltips här), och började bana vägen för den pricksäkra stil som kronprinsessan besitter idag.

ROSA GLITTER. 2000-talet i sitt esse! Victoria i den dåvarande favoritfärgen rosa, tillsammans med sandaletter och en nätt väska. 

Kronprinsessan Victoria i rosa, glittrigt linne 2002. Foto: Charles Hammarsten/TT / CHARLES HAMMARSTEN

OVERSIZE. Oversize kostym, polotröja som sticker fram och minimalistiska smycken. Den här looken från det tidiga 00-talet hade vi gärna burit idag!

Kronprinsessan Victoria i oversize kostym år 2000. Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

ROMANTISKA BLOMMOR. Från glittriga toppar till oversize kavajer och romantiska, skira klänningar – som denna. Under det tidiga 00-talet experimenterade Victoria med sin stil för att hitta rätt väg för just hennes smak.

Kronprinsessan Victoria i skir, blommig klänning. Foto: Charles Hammarsten/TT / CHARLES HAMMARSTEN
Under det tidiga 00-talet experimenterade Victoria med sin stil för att hitta rätt väg för just hennes smak.

LJUSBLÅ ELEGANS. Satinklänningarna hängde med Victoria långt in i 00-talet. Här bytte hon ut de kortärmade varianterna mot en långärmad en, i en magisk babyblå färg. Vi älskar allt – från klänningen till beautylooken och den lilla väskan.

Kronprinsessan Victorias stilresa – från 90-tal till 20-tal. Foto: Karin Törnblom/TT / KARIN TÖRNBLOM

DRÄKT. Under en resa till Japan bar Victoria denna stilrena dräkt i lavendelfärg. Victoria var ett stort fan av små väskor under den här perioden, men för just denna look lät hon dräkten tala för sig själv.

Kronprinsessan Victorias bästa looks. Foto: Leif R Jansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

DETALJER. En tidlös, vuxen och elegant look där scarfen är i fokus. Vi älskar de diskreta rosetterna på Victorias pumps som får hennes outfit att känna smindre strikt.

Victoria vet hur man arbetar med accessoarer. Foto: Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN

BACK TO BASICS. 2005 markerade startskottet för en mer vuxen och klassisk look för Victoria. Här i en tidlös kappa och elegant hatt, under ett besök i Malaysia.

Victoria i en klassisk kappa. Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN

SOMRIGT. Victoria i en härlig, grön sommarklänning som stylats med bälte i midjan och låga klackar, sommaren 2007.

Kronprinsessan i grön klänning. Foto: Charles Hammarsten/TT / CHARLES HAMMARSTEN

SIDEN. Sidenklänningen i en ännu mer elegant och uppdaterad variant! Vi älskar hur Victoria matchat klänningen med en cape i samma material. Den ljusa färgen klädde henne otroligt väl.

Kronprinsessan i Danmark 2007. Foto: SUVAD MRKONJIC / TT / kod 7000

FIGURNÄRA. Otroligt stylish är denna figurnära dräkt som Victoria bar tillsammans med svarta pumps. Dräkten är ytterligare ett bevis på en mer vuxen stil som växte fram under slutet av 00-talet. Vilket tar oss till...

Kronprinsessan Victorias stil utvecklades mycket under 00-talet. Foto: Charles Hammarsten/TT / CHARLES HAMMARSTEN

Kronprinsessan Victorias 10-talsstil

Victorias stil har gått från klarhet till klarhet under 10-talet. Tillsammans med stylisten Tina Törnquist har kronprinsessan byggt upp en tidlös signaturstil som kommer med ett budskap om att lyfta svenskt och hållbart mode. Att följa Victoria under det senaste decenniet har varit ett rent nöje!

LÄS MER: Sno stilen – prinsessan Sofias 15 bästa looks 

MARKERAD MIDJA. Att addera ett bälte i midjan var ett av Victorias mest välanvända stilknep under det tidiga 10-talet. Här till en stilren, vit kappa och silvrig kuvertväska år 2010.

Bälte i midjan – check! Foto: / TT / SIPA PRESS

GLITTER. Under det tidiga 10-talet började vi se Victoria i allt mer glittriga och skimrande klänningar. Den här guldsilvriga klänningen, som hon bar till Polarpriset 2010, är en favorit som vi minns.

Glitter och paljetter var Victorias melodi under första halvan av 10-talet. Foto: Patrik Österberg/TT / IBL Sweden

BRUD. Victoria och prins Daniel kickade igång 10-talet med att gifta sig. Klänningen, designad av Pär Engsheden, hade ett fem meter långt släp, och brudslöjan som Victoria bar hade även drottning Silvia burit när hon gifte sig 1976.

Kronprinsessan Victorias bröllopsklänning var designad av Pär Engsheden. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Svenska Dagbladet

STILRENA RÄNDER. Randig kostym, vita byxor och fräscha sneakers – vi diggar Victorias avslappnade, men ändå välordnade, look, som hon kompletterade med en låg knut i nacken.

En somrig och fräsch vardagsuniform vi gärna tar efter. Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

FJÄDRAR. Ju äldre Victoria blivit, desto mer moderisker har hon vågat sig på – med det ena positiva resultatet efter det andra. Här i en helvit look med fjädrar. Wow!

Kronprinsessan Victorias bästa looks henom åren. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Ju äldre Victoria blivit, desto mer moderisker har hon vågat sig på – med det ena positiva resultatet efter det andra.

MONOKROMT. Victoria körde på en helrosa look med klänning från Elie Saab och matchande, rosa hårband, till prins Alexanders dop 2016. Feminint, elegant och bubblande härligt på en och samma gång.

Victorias klänning från Elie Saab fick mycket uppmärksamhet. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

RÖD GUDINNA. Den här enärmade, röda klänningen hör till ett av våra bästa modeögonblick i modern tid. Väskan! Mittbenan! Diademet!

Victoria bar en klänning från Stylein till Polarpriset 2018. Foto: Eero Hannukainen/TT / ©Eero Hannukainen/IBL

WOW-FAKTOR. Kronprinsessan ser gärna och ofta till att lyfta svenskt och hållbart mode. Det var extra kul att se henne bära nykomlingen Selam Fessahayes design till Nobelgalan 2019.

Kronprinsessan Victoria i Selam Fessahaye. Foto: Claudio Bresciani/TT / Claudio Bresciani/TT

JORDNÄRA TONER. Vissa stilknep tar man med sig hela livet – minns ni Victorias kärlek till jordnära toner under 90-talet, och bältet i midjan som hon bar mycket under början av 10-talet? Tidlös stil har inget bäst före-datum!

Victoria i beige klänning, pumps och läderbälte. Foto: Jonas Ekströmer/TT / Jonas Ekstromer/TT
Tidlös stil har inget bäst före-datum!

TYLL. Bubbelgumsrosa tyll med matchande accessoarer – den här looken hör till Victorias bästa genom tiderna, och är ett kvitto på hennes kärlek till evig och kreativ stil. 

Kronprinsessan Victoria i Selam Fessahaye. Foto: Karin Törnblom/TT / Karin Törnblom

Kronprinsessan Victorias 20-talsstil

Vart ska kronprinsessan Victorias stil leda härnäst? Det återstår att se! Men historiken visar att den bara blir bättre och bättre för varje år... Tack för all inspiration, Victoria!

Kronprinsessan börjar 20-talet på topp med knytblus och elegant kostym. Foto: Jonas Ekströmer/TT / Jonas Ekstromer

LÄS MER: Därför bär Meghan Markle alltid för stora skor (anledningen är så smart!) 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!