Martina Bonnier ger ut ny modebok – med pyssel för kreativa fashionistas

Modehistoria för den kreativa fashionistan innehåller förutom svensk modehistoria illustrationer att färglägga, broderier samt stick- och virkbeskrivningar till fantastiska vintageplagg.

När 

Martina Bonnier blev chefredaktör för Damernas Värld fick hon, förutom ansvar för tidningen, även ett arv att förvalta – nämligen Damernas Världs stora arkiv som sträcker sig tillbaka till 1940-talet. Nu är det dags att dela med sig av alla vackra bilder och historia som har gömt sig i arkivet.

Kläder har alltid varit ett smidigt och ganska lättillgängligt sätt att uttrycka sig på, säger Martina Bonnier.

Berätta om din nya bok!

– Den handlar om modehistoria, men framför allt om kvinnohistoria – hur svenska kvinnor levt och vad de har tyckt om genom åren. Jag har länge haft en idé i bakhuvudet om att göra en målarbok av alla våra vackra omslag, men när jag gick igenom arkivet förstod jag att det skulle bli för omfattande att klämma in vår nästan 80-åriga historia i en bok. Så jag började från början med 1940- och 50-talet. Eftersom det inte fanns lika mycket konfektion i butikerna då erbjöd Damernas Värld i varje nummer en mönsterbilaga, stickbeskrivningar och broderier. Det känns lite som att sluta cirkeln nu, när vi tänker mer hållbart i våra köp och hanteringen av våra plagg.

Hur tänkte du när du valde ut omslagen som fick vara med i boken?

– På den tiden var Damernas Värld en veckotidning, så det fanns mycket att välja på. Men jag ville med varje omslag förmedla någonting som var epokavgörande och som sa någonting om just den tiden.

Modeboken kostar 199 kr för prenumeranter på Damernas Värld och 239 kr för övriga.

Hur tror du att modebilden har påverkat samhället?

– Kläder har alltid varit ett smidigt och ganska lättillgängligt sätt att uttrycka sig på. De flesta som arbetar med mode är extremt trendkänsliga och känner i luften när något är på gång. Ett exempel är under depressionen på 1930-talet, då man agerade lite tvärtom i hur man klädde och betedde sig. Charlestonklänningen var senaste modet, och man dansade på jazzklubbar. Samtidigt svalt och led folk ute på gatorna. Det kan ju ses som ett slags undvikande, men också som ett sätt att försöka leva ett glädjefyllt liv trots omständigheterna.

Varför är det viktigt för modet att blicka tillbaka?

– Därför att när man är medveten om sin historia hittar man enklare ett sammanhang. Det blir mer än bara kläder som man har på kroppen – man förstår hur och varför vi klär oss som vi gör i dag.

Den här vackra skinnklänningen är uppsydd utifrån ett mönster ur Damernas Värld. Mönstret medföljer boken.

Vem riktar sig boken till?

– Alla som är mer eller mindre modeintresserade. Eftersom Damernas Värld är Sveriges äldsta och största modetidning finns det mycket historia om kvinnan genom modet. Dessutom kan man använda boken till att vara kreativ på egen hand.

Kan vi vänta oss en uppföljare med 1960- och 70-talet i fokus?

– Det hoppas jag verkligen!

Klicka här för att läsa mer och köpa Modehistoria för den kreativa fashionistan!

Vill du få ett smakprov ur boken? Nedan hittar du stickbeskrivningar till två olika tröjor!

Teckenförklaring:

Tom ruta = bfg svart

X = mfg vit

Markera mittmaskan och räkna ut var i sidan du ska börja.

Tröja med stjärnmönster

Storlek: 40-42

Material: 750-750 gram svart, 50 gram vit Pingouin Bangquise, stickor nr 4 ½ och 6. Sticka med en sträckning av 14 m. per 10 cm.

Framstycke: Lägg upp 61-65 m. med svart garn på stickor nr 4 ½ och sticka resårstickning 1 rm., 1 am. i 9 cm. Byt till stickor nr 6 och slätstickning. Öka 1 m. i var sida vart 8:e v. 7 ggr. Då arbetet är 39-41 cm. stickas stjärnmönstret enligt diagram nr 1. Efter mönstret stickas med svart garn i 3 ½ cm och därefter stickas uddbården enligt diagram nr 2 och man fortsätter sedan med vitt garn i 3 ½ cm. Därefter avmaskas 19-21 m. i var sida och de 37 mittersta m. sättas på en avmaskningsnål eller en tråd.

Bakstycke: Lägg upp och sticka lika som framstycket men utan stjärnmönster.

Ärmar: Lägg upp 36 m. med svart garn på stickor nr 4 ½ och sticka resårstickning i 10 cm. Byt till stickor nr 6 och slätstickning och öka jämnt över första v. till 42-44 m. Öka 1 m. i var sida vart 6:e v. till 64-68 m. Då ärmen är 51-53 cm stickas en uddbård enligt diagram nr 2 och man fortsätter sedan med vitt garn i 3 cm. Maska av.

Montering och halskant: Spänn ut delarna till önskade mått och lägg fuktiga dukar över som får torka. Sy höger axelsöm. Plocka upp de 37 mittmaskorna på framstycket, tag upp en ny m. vid höger axelsöm och plocka upp bakstyckets 37 m. Sticka resårstickning på dessa 75 m. med vitt garn på stickor nr 4 ½ och öka på första v. 1 m. i början och slutet av v. för sömsmån. Efter 4 ½ cm bytes till svart garn och man stickar 1 rätt v. och 6 cm resårstickning. Maska av. Sy vänster axelsöm. Vik halskanten dubbel inåt så att 1 cm av det svarta blir synligt och sy till den mot avigsidan. Sy i ärmarna och sy ihop resten av pullovern.

Klicka här för mönster!

 

Tröja med rutmönster

Storlek:

 40-44

Material: 400-450 gram vit, 250-250 gram svart  Bambou Populär eller Kattgarn, stickor nr 3 och 3 ½.Sticka med en sträckning av 24 m. per 10 cm. 16 v. = 5 cm.

Bakstycke: Lägg upp 110-118 m. med vitt garn på stickor nr 3 och sticka resårstickning 1 rm., 1 am. i 16-18 cm. (Resårkanten skall vikas dubbel.) Byt till stickor nr 3 ½ och slätstickning och öka jämnt över första v. Till 119-128 m. Efter 2 v. stickas mönster enligt diagrammet. Obs! Håll garnet löst på arbetets avigsida så stickningen ej drar ihop sig. Kontrollera att sträckningen är 24 m. per 10 cm. Då man stickat 3 rader med svarta rutor plus en svart rand, arbetet bör då vara c:a 60-61 cm avmaskas 24-28 m. i var sida och de 71-72 mittersta m. sättas på en avmaskningsnål  eller en tråd.

Framstycke: Lägg upp och sticka lika som bakstycket.

Ärmar: Lägg upp 52-56 m. med vitt garn på stickor nr 3 och sticka resårstickning i 20 cm. Byt till stickor nr 3 ½ och slätstickning och öka jämnt över första varvet till 69-73 m. Efter 2 v. stickas mönster enligt diagrammet och man ökar 1 m. i var sida vart 7:e v. till 93-97 m. och därefter 1 m. i var sida vart 4:e v. till 105-109 m. Då man stickat 2 rader med vita rutor plus en svart och en vit rand avmaskas alla maskor.

Montering och halskant: Spänn ut delarna till önskade mått och pressa försiktigt på avigsidan. Sy höger axelsöm. Plocka upp de 71-72 mittmaskorna på framstycket, tag upp en ny m. vid höger axelsöm och plocka upp bakstyckets 71-72 m. Sticka resårstickning med vitt garn på stickor nr 3 och öka på första v. 1 m. i början och slutet av v. för sömsmån. Efter 12 cm resårstickning avmaskas. Sy vänster axelsöm. Vik halskanten dubbel mot avigsidan och sy till den. Sy i ärmarna och sy ihop resten av pullovern. Vik resårkanterna nertill och på ärmarna dubbla mot avigsidan och sy till dem.

Klicka här för mönster!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!