Foto: © Rue des Archives/AGIP

Med influenser från prinsessan Diana och Dynastin – puffärmen är tillbaka

I varje nummer av Damernas Värld presenterar vår chefredaktör och modenörd Martina Bonnier en person, ett plagg eller en accessoar som har förändrat modet. Denna gång handlar det om den dekorativa puffärmen.

Faster Marilla hade lagt fram tre nya klänningar för skola och söndagsstass. De var fina men Anne protesterade ändå.

Lucy Maud Montgomerys Anne på Grönkulla längtade efter puffärmar. Foto: IBL Foto: Copyright: www.bridgemanart.com

"Jag är tacksam, men skulle vara ännu mer exalterad om någon av dem hade haft puffärm. Det är så moderiktigt med puffärm."

"Fröken får klara sig utan puffärm, jag tänker inte slösa tyg på sådan fåfänga", fnös Marilla.

Den kända scenen utspelar sig i den kanadensiska författaren Lucy Maud Montgomerys Anne på Grönkulla från 1908.

Det första språket som boken översattes till var svenska, 1909. Det sägs att Astrid Lindgren läste den som barn och att både Pippi Långstrump och Madicken fått drag lånade från karaktären Anne.

Säkert är i alla fall att Annes stora kärlek till puffärmar och volanger var en fäbless som hon delade med flera fashionistor, både före och efter hennes tid.

För att förhindra den gigantiska puffen från att implodera användes stavar av valben och andra fiffiga vadderingar.

Under början av 1800-talet ökade axelvolymen i modet radikalt, för att nå sin maximala dimension på 1830-talet.

Den nedkasade puffärmen var högsta mode på 1830-talet, som i detta porträtt av Marianne Kantzow, målat av Olof Södermark 1832. Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis Auktioner AB.tel +46 8 6140800

Termen, som än i dag används för den nya puffärmen, var gigot, som översatt från franska betyder fårfiol. Man tyckte helt enkelt att ärmens silhuett liknande en sådan.

För att förhindra den gigantiska puffen från att implodera användes stavar av valben och andra sorters fiffiga vadderingar. Karikatyrtecknarna var naturligtvis snabba med att göra sig lustiga över kvinnornas rörelsesvårigheter på trånga ytor. Men modedamerna lät sig inte påverkas av hånen och älskade illusionen av en smal midja som de överdimensionerade axelpartierna gav dem.

Nästa gång puffärmen nådde sfäriska ballonghöjder var på det viktorianska 1890-talet, för att sedan ebba ut som trend.

Klädd i puffärmar gifte sig Lady Diana med prins Charles 1981. Foto: IBL Foto: © Rue des Archives/AGIP

Med små undantag dröjde det ända till 1981 innan puffärmsmodet fick ny raketfart. Då gifte sig lady Diana i en berömd brudklänning designad av paret David och Elizabeth Emanuel, och kostymdesignern Nolan Miller klädde Joan Collins i tv-serien Dynastin som visades mellan 1981 och 1989.

Och 2017 hälsar vi åter Dynastin-puffen välkommen tillbaka i modet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!