Nu förbjuds för smala modeller – Frankrike inför lag som ger fängelse och höga böter

Nu tar Frankrikes regering ett krafttag mot allt för magra modeller. I fredags klubbade nationalförsamlingen igenom en lag som innebär att modeller måste ha ett BMI över 18, vilket är strax under gränsen för undernäring. De som bryter mot lagen riskerar ett halvårs fängelse och böter på 75 000 Euro.

(Modellerna på bilden har ingen koppling till lagen.)

Frankrikes regering har som mål att bekämpa anorexi och osunda kroppsideal, en satsning där den nya lagen är en viktig del. Förutom att förbjuda att extremt magra modeller anlitas vill man även förbjuda marknadsföring som uppmuntrar till en extremt mager kroppsform.

På Damernas Värld jobbar vi aktivt med att inte anlita och visa för smala modeller och vår chefredaktör och modechef Martina Bonnier glädjs åt det franska beslutet.

– Jag välkomnar att Frankrike och flera andra länder där modeindustrin är stark stiftar en lag för att komma åt problemet med extremt magra modeller. Det kommer leda till att flera tänker sig för innan de bokar modeller. Pressen på modeller som känner att de ska vara sjukligt smala kommer också mildras vilket är positivt för oss alla. Dessa lagar kommer definitivt få gehör!

Även vår förra kultur- och idrottsminister, Lena Adelsohn Liljeroth visade sin uppskattning genom att på Facebook posta:

Ikväll skålar jag för att även Frankrike kommer lagstifta (fängelse upp till 6 mån och böter på upp till 75 000 euro) mot att modehus och agenturer använder modeller med BMI under 18. Önskar att även vi hade det modet.

Den nya lagen innebär att modeller med ett BMI under 18 inte kommer att kunna anlitas som modell, något som har lett till stora protester från såväl modehus som The National Union of Modelling Agencies vilka dels menar att BMI inte är rätt sätt att mäta, men även att lagändringen försämrar Frankrikes konkurrenskraft inom internationellt mode. Ett argument som urholkas av att såväl Italien, Spanien och Brasilien redan tagit motstånd från en modebransch som anlitar fotomodeller med misstänkt anorexi.

– Unga modeller ska äta bra och tänka på sin hälsa. Lagen innebär ett viktigt budskap till alla unga flickor som inspireras av modellerna, säger Marisol Touraine, Frankrikes hälsominister.

Fakta BMI:

BMI är ett mått som utgår från din längd och vikt. Enligt BMI är 18,5 gränsen för undernäring. Mellan 18,5 – 25 är normalvikt, 25-30 övervikt och över 30 fetma.

Foto: Alloverpress, modellerna på bilden har ingen koppling till det nya lagförslaget.

Gilla Damernas Värld på Facebook för fler nyheter.

DU VILL KANSKE ÄVEN LÄSA:

90-talets stora supermodeller – så lever de nu


Girl with curves-bloggaren Taneshas bästa tips för att älska sin kropp

Myla Dalbesios kampanj för Calvin Klein visar att vackra kroppar inte handlar om storlekar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!