Snart är det dags för 2018 års upplaga av Oscarsgalan, en tillställning nästan lika uppmärksammad för sin röda matta som för de priser som delas ut. I väntan på att få se årets alla makalösa kreationer gjorde vi en tillbakablick på en samling klänningar som av olika anledningar etsat sig fast i minnet.

1. Alicia Vikander

alicia-vikander
Under 2016 gala vann Alicia Vikander en Oscar för Bästa kvinnliga biroll, vilket gjorde henne till den första svenska sedan 1975 att ta hem det prestigefyllda priset. På galan glänste hon i en vacker gul skapelse från Louis Vuitton.

2. Michelle Williams

Michelle-Williams-Oscars

Michelle Williams stod verkligen ut på röda mattan under 2006 års upplaga av Oscarsgalan. Den varmt senapsgula, veckade Vera Wang-klänning hade kompletterats med djupröda läppar, håret satts upp i en enkel knut – och en riktig vinnarlook hade skapats.

3. Charlize Theron

Charlize-Theron-Oscars
2004 vann Charlize Theron en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Monster. Det ärofyllda priset tog hon emot iklädd en vacker pärlbeklädd klänning med öppen rygg, signerad Gucci.

4. Anne Hathaway

Anne-Hathaway-Oscars
Anne Hathaway strålade i kapp med sin glittrande Armani Prive-klänning på 2009 års Oscarsgala.

5. Jennifer Lawrence

Jennifer-Lawrence-Oscars
2013 bar Jennifer Lawrence denna fantastiska, svagt rosa Dior-kreation.

 

6. Jennifer Lopez

J-Lo-Oscars
2015 var Jennifer Lopez en romantisk dröm i denna klänning från Elie Saab.

7. Penelope Cruz

Penelope-Cruz-Oscars
2007 dök Penelope Cruz upp på röda mattan i en otrolig, skimrande rosa kreation signerad Atelier Versace.

8. Katherine Heigl

Katherine-Heigl-Oscars
Den klarröda Escada-klänningen, de stora hollywodlockarna, de gnistrande örhängena – på Oscarsgalan 2008 bjussade Katherine Heigl på en äkta, klassisk filmstjärnelook.

9. Nicole Kidman

Nicole-Kidman-Oscars
En vacker halterneck-klänning från Balenciaga, med iögonfallande rosett i nacken och tillhörande släp, drog allas blickar till Nicole Kidman på röda mattan 2007.

10. Halle Berry

Halle-Berry-Oscars
2002 vann Halle Berry, som första afroamerikanska kvinna någonsin, en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Monster’s Ball. Här poserar hon med statyetten iklädd en oförgömlig vinröd kreation av Elie Saab, där överdelen består av strategiskt placerade broderade blommor.

11. Julia Roberts

Julia-Roberts-Oscars-2
2001 vann Julia Roberts en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Erin Brokovich – och hon gjorde det med stil, iklädd en vintage sammet- och satinklänning signerad Valentino.

12. Sharon Stone

Sharon-Stone-Oscars
1998 skapade Sharon Stone rubriker när hon anlände till galan i en kritvit skjorta, lånad från dåvarande maken Phil Bronstein. Hon bar skjortan ihop med en hellång, ljust lila satinkjol från Vera Wang.

13. Zoe Saldana

Zoe-Saldana-Oscars
2010 var Zoe Saldana aktuell med filmen Avatar och på det årets Oscarsgala bar hon en kreativ skapelse från Givenchy Couture – en klänning hon har kallat för ”en Avatars dröm”.

14. Hilary Swank

Hilary-Swank-Oscars
2005 vann Hilary Swank en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Million Dollar Baby. Under galan bar hon en midnattsblå klänning av Guy Laroche med djupt skuren öppen rygg.


15. Lupita Nyong’o

Lupita-Nyong'o-Oscars
2014 såg vi Lupita Nyong’o på Oscarsgalans röda matta i en enastående vacker, ljusblå och veckad klänning från Prada.

16. Amy Adams

Amy-Adams-Oscars
Amy Adams i en ärmlös klänning av Oscar de la Renta på Oscarsgalan 2013 – en riktig fullträff.

17. Reese Witherspoon

Reese-Witherspoon-Oscars
På 2006 års gala vann Reese Witherspoon en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Walk the Line, i vilken hon spelade June Carter Cash. Kanske inspirerades hon av filmen i sitt val av klänning, en metallic-skimrande Dior från 1955.

18. Kate Hudson

Kate-Hudson-Oscars
2014 kom Kate Hudson till galan i denna vita klänning med cape signerad Versace, en klassisk röda mattan-look i ett något mer vågat snitt.

19. Marion Cotillard

Marion-Cotillard-Oscars-2
2008, året då hon vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i La Vie en Rose, bar Marion Cotillard upp i en otrolig pärlbeklädd klänning i sjöjungfrusnitt signerad Jean Paul Gaultier.

20. Cher

Cher-Oscars
Oscarsgalan har också haft sin beskärda del av lite mer udda och vågade outfits – som 1988, då den alltid lika orädda Cher dök upp i denna transparenta pärlklänning av Bob Mackie.

21. Celine Dion

Celine-Dion-Oscars
Eller som 1999, då Celine Dion struntade i den förväntade och förutsägbara klänningen och stället bar en vit kostym signerad Galliano för Dior – som hon bar bak-och-fram.

22. Geena Davis

Geena-Davis-Oscars
De som såg 1992 års gala kommer nog aldrig glömma Geena Davis val av klänning, signerad Ruth Meyers och Bill Hargate.

23. Madonna

Madonna-Oscars
Madonnas val av sällskap till galan år 1991, Michael Jackson, drog nog lika många blickar till sig som den glittrande Bob Mackie-klänningen och Harry Winston-diamanterna (värda 20 miljoner dollar).

24. Björk

Bjork-Oscars
Frågan är om inte Björks klänning på 2001 års gala, i form av en vit svan, är en av de allra mest omtalade klänningar som någonsin burits till en Oscarsgala. Bakom denna kreativa skapelse står Marjan Pejoski.

25. Audrey Hepburn

Audrey-Hepburn-Oscars-2
Ingen lista över minnesvärda Oscarsklänningar är helt komplett utan en bild på Audrey Hepburn. På Oscarsgalan 1953 bar den ikoniska skådespelerskan en vacker benvit klänning i spets, med enkelt snitt och markerad midja, designad speciellt för henne av Hubert de Givenchy. Efter att under samma gala ha vunnit en Oscar, för sin insats i filmen Roman Holiday, ansåg Audrey Hepburn att klänningen bringat henne tur och fortsatte därför bära kreationer av Givenchy under många galor framöver. Källor: Hollywood Reporter, Hello Magazine

Fler härliga Oscarsklänningar:

10.5599371id

Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012

Skådespelarn Cate Blanchett äntrade röda mattan 2016 i denna isblå kreation signerad Armani Privé. Elegant!

Skådespelaren Jessica Biel i klänning från Kaufmanfranco tillsammans med maken Justin Timberlake klädd i Tom Ford.