Sara Danius hedras med utställning och flera av hennes vackra knytblusar auktioneras ut på Tradera

Sara Danius hedras i en ny utställning på Svens-Harrys Konstmuseum i Stockholm, Mode lever vidare. Där visar man dels flera av Sara Danius plagg och dels visar man kvinnliga akademiker som porträtteras i hennes plagg. Samtidigt auktioneras ett 80-tal av hennes plagg ut på Tradera - och alla intäkter går till Sara Danius Minnesfond.

Den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien, litteraturprofessorn Sara Danius gick tragiskt bort 2019. Under sin levnadstid visade hon på stort mod, inte bara under tiden då akademien skakades till grundpelarna av sexskandalerna, men även under sin karriär som kvinnlig akademiker. Modet att stå upp för kvinnofrågor och våga gå sin egen väg i en manligt dominerad värld. Sara Danius fyllde inte enbart sitt liv med litteratur, essäer och romaner, hon älskade också mode. Och även inom detta område visade hon på stort mod. Vem minns inte hennes fantastiska klänningar under Nobelfesterna och hennes knytblusar - plagget som blivit hennes signum? 

Sara Danius plagg visas på Sven-Harrys Konstmuseum 

Ebba Witt-Brattström porträtterad i Sara Danius blus. Foto: Angelina Bergenwall

För att hedra hennes minne och även lyfta och hylla kvinnliga akademikers mod, öppnas nästa vecka utställningen Modet lever vidare på Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm. Att det är just på det museet som hon hyllas är inte så konstigt, eftersom grundaren Sven-Harry Karlsson var Sara Danius morbror. I utställningen visas en porträttserie på kvinnliga akademiker: Hanna Wittrock, Ebba Witt-Brattström, Hannah Akuffo, Danica Kragic Jensfelt, Manush Mirzakhanian, Agneta Stark och Nina Åkestam Wikner, alla iklädda Sara Danius kläder. Dessa kvinnliga akademiker har fotograferats av Angelina Bergenwall och stylats av Ursula Wångander. 

80-tal av Sara Danius plagg auktioneras ut på Tradera

Knytblusen - Sara Danius signum.

I samband med utställningen kommer ett 80-tal av Sara Danius plagg att auktioneras ut på Tradera och alla intäkter går till Sara Danius minnesfond. Bland annat finns hennes knytblus med kvinnotecknet, som hon designade tillsammans med designern Camilla Thulin. (Syns på bilden högst upp.) Isadora Cugler, syster till Sara Danius och initiativtagare till utställningen och auktionen tillsammans med Tradera säger i ett pressmeddelande: 

– Sara lämnade efter sig en otrolig samling kläder och skor, och i familjen var vi överens om att vi ville använda dem på ett sätt som låter Sara fortsätta sin gärning. Och nu har vi hittat en väg som känns helt rätt. Genom kraften i plaggen hyllas Saras och andra kvinnliga akademikers mod, säger Isadora Cugler. 

Alla pengar från auktionerna på Tradera går oavkortat till Sara Danius minnesfond, som startades av Sara Danius familj, som stöd till kvinnliga banbrytare inom essäistik, kritik, humanistisk forskning, journalistik och konstnärliga verksamheter. 

Här kommer du till Modet lever vidare på Tradera. Auktionerna startar den 16 februari och avslutas den 8 mars 2021. Utställningen Modet lever vidare visas 24 februari-18 april på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. 

LÄS MER: Jonna Bergh: Så minns modesverige Sara Danius.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!