Modeskapare får medaljer från regeringen

Modeveckan inleddes med att två modeskapare, Margareta van den Bosch och Pär Engsheden, tilldelades varsin medalj av regeringen. 

– Det är enormt ärofyllt och mycket hedrande. Kul att medaljerna har en sådan bredd. Margareta och jag representerar olika delar av modebranschen, så det var roligt att vi två fick den, säger Pär Engsheden.

– Det är naturligtvis jättekul att få den utmärkelsen. Jag vill också tacka mitt team på H&M, det är vårt arbete tillsammans som leder till en utmärkelse som den här.  Och det är väldigt roligt att modebranschen får en medalj, instämmer Margareta van den Bosch

Illis quorum-medaljen,  vilket är latin för, åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det, har funnits sedan 1785 och delades nu för första gången ut till modeskapare.

– Sverige är framgångsrikt på kreativa områden, inte minst mode. De kulturella och kreativa näringarna växer, och i dag sysselsätter modebranschen fler än stålindustrin. Mode har också kommit att bli en del av Sverigebilden där vårt land förknippas med konstnärligt skapande och design av hög kvalitet, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Motiveringarna till medaljerna löd: Margareta van den Bosch får medaljen för ett mångårigt arbete med att lyfta svenskt mode till internationella framgångar och för att konsekvent bidragit till att stimulera återväxten av svenska designer.

Pär Engsheden får medaljen för att med sin skicklighet inom design och skrädderi bidragit till att utveckla och bevara hantverkskunnandet inom modeskapandet.

Ett underbart sätt att inleda modeveckan och ett stort grattis till Pär och Margareta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!