Modeveckan: En första titt på vår- och sommarmodet 2014

Modeveckans första dag bjöd på strålande sol, härligt streetmode, mingel och givetvis vår- och sommarmode inför 2014. 

Modeveckan inleddes med att två modeskapare, Margareta van den Bosch och Pär Engsheden, tilldelades varsin medalj av regeringen. Läs mer om det här. 

J.LINDEBERG J. Lindebergs visning för våren- och sommaren 2014 är inspirerade av en vacker gryningsmorgon i Stockholms skärgård med naturen och insekterna som finns i den.
- Vi presenterar en kollektion som i likhet med insekter erbjuder sann skönhet och strikt funktionalitet, från utsidan till insidan, beskriver Jessy Heuvelink.

Resultatet är en kollektion med shorts, kilklackar, metallic-glänsande material, läder och en sportig känsla över sig. Modellernas frisyrer, med höga hästsvansar som dip-dye färgats i olika färgstarka nyanser blev snabbt en snackis som vi hoppas se mer av framöver. 

MARIA NILSDOTTERI smyckeskollektionen för våren och sommaren 2014 har Maria Nilsdotter inspirerats av gamla hus, tinnar, torn och fasadprydnader i form av djur som hänger ut från huset, gargoyler.
Har du något exempel på hur husen har inspirerat dina smycken?
– Ja, jag har gjort en ring med en gargoyle. Istället för att den vaktar huset vaktar den stenen i ringen, berättar Maria.

Förutom referenser till gargoyler rymmer kollektionen även nitar inspirerade av torn och smycken med kontraster mellan punkt och klassiskt, som ett halsband där nitar kombineras med pärlor.

BACK- Känslan i kollektionen är lite av en  sinnesförvirrad tant som gått ut med papiljotter i håret. Det blandat med sportiga influenser, säger Ann-Sofie Back och skrattar.
Resultatet är en kollektion där höga kamelfärgade strumpor varvas med skira skarves, grov denim, neonfärger och stora BACK-labels. Ärmar är avklippta, kanter overlock-sydda och kardborreband håller plaggen tillsammans. Med grov denim är känslan ung och rå men tillsammans med de tunna scarvesen anar vi tanten med de glömda papiljotterna.

HUNKYDORYInspirationen bakom Hunkydorys vår och sommarkollektion 2014 är ett blandband med musik, en mix av favoriter som knyts samman genom en smak och en stil. Hur blir då resultatet?– En sommarkollektion som är tuff och rockig, men även lite laid back. Den ska utstråla elegans på ett nonchalant sätt, berättar Christopher Bjercke.

Vår och sommarkollektionen från Hunkydory varvar svart och vitt, läder och tunn chiffong. Broderier pryder tunikorna och siluetten har blivit längre än vi tidigare sett den och matchas nu med stora fjäderjackor.

HOUSE OF DAGMARSystrarna Dagmar hämtade inspiration i hur vi svenskar klär oss och tillägnade sin vår och sommarkollektion 2014 till svenska kvinnor.Berättar, vilken design kom ni fram till att svenska kvinnor klär sig i?– Det är rent, men ändå med detaljer, blandade material och kontraster. Grafiskt och inspirerat av vårt klimat. 

I vår och sommarkollektionen 2014 har många av de starka färgerna ersatts av vitt och ljusa naturfärger. Kavajer och kostymer varvas med klänningar och linnen. Kontrasterna i materialet finns kvar och stickningen som blivit ett kännetecken för Dagmar varvas med läder. 

CARIN WESTEREn spansk, eldig, kvinna har inspirerat Carin Wester i vår- och sommarkollektionen 2014. Med spetsar, kreativa stickningar, markerade axlar och feminina klänningar i ljusa och skira nyanser är sommarkänslan tydlig. Carin, vad är det första du tänker på kring vår- och sommarkollektionen 2014?– Då tänker jag på material, vi har jobbat mycket med material och stickningar. Vi har försökt göra det mer genomskinligt och sexigt än vad vi haft tidigare, till exempel i spetsen som vi har ritat för hand. 

Vilken är den största skillnaden mot era tidigare kollektioner?– Kollektionen i sig. Vi har tidigare saknat lyxen i kollektionerna, vi har tänkt så pris- och konkurrensmässigt, nu ville jag göra en bredare kollektion med plagg som kostar lite mer.  Vi har jobbat med dyrare material och en mer miljövänlig produktion som ligger närmre oss än tidigare.

Utöver klädkollektionen visade Carin Wester också upp två designsamarbeten, dels i skor med Gram, som i vanliga fall gör herr-sneakers. Samt en kollektion med väskor som hon gjort tillsammans med Adax. Inspirationen till väskorna fick Carin på en tågresa i Frankrike då ett gäng gatumusikanter klev på och började spela dragspel. Härligt, och i kombination med rosor som på dagens visning blir det helt bedårande!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!