Nobel + Damernas Värld

I lördags, dagen innan tredje advent, samtidigt som Nobelmiddagen i konserthuset så var Damernas.se på plats på Nobelmuseet i Gamla Stan. Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier var moderator för eventet som Beckmans designskola anordnat tillsammans med Nobelmuseet. Beckmans förstaårsstudenter från modelinjen ställde ut gestaltningar inspirerade av årets nobelpris; kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi.

Projektet utforskar det som förenar Nobelpristagare och modeskapare - kreativiteten. Mod att tänka i helt nya banor, vilja att ifrågasätta etablerade teorier, innovativa kombinationer av insikter från olika fält och studenterna fick endast tre veckor på sig att skapa dessa kreationer.

Utställningen pågår fram till 1:a januari 2012, så om du är intresserade av att se de fina designen så finns de alltså på Nobelmuseet i Gamla Stan. 

Det bjöds på champagne 

Martina Bonnier pratade med eleverna

En tavla från museet

Martina Bonnier i snygg klänning från Zang Toi 

Martin Karlsson och Lena Svensson som designat inom katergorin litteratur
- Vi har varit öppna från början och bara börjat på något som sedan utvecklats, ungefär som när dikter skrivs. Det roligaste har varit tekniken och arbetet bakom klänningen.

Joanna Billengren och Marita Öhman som designat inom kategorin kemi
- Det viktigaste för oss var att få fram unisex i designen! Det roligaste för oss var att få jobba tillsammans och processen bakom den klara designen. 

Lenard Kocic och Moa Sjöstedt som designat inom kategorin fred
- Vi ville få med alla tre kvinnor som vunnit nobelpriset i fred i en och samma klänning, huvudtemat var att de binder samman människor så det utgick vi ifrån. Det roligaste var att se hur två olika hjärnor jobbade tillsammans och skapade en klänning.

Therése Lööf och Emelie Riquelme som designat inom kategorin ekonomi
- Vi utgick från ekonomin överlag och kollade diagram, så masken på huvudet figurerar ett diagram och hur ekonomin tar över. Det roligaste var nog våra workshop med Martin Bergström. 

Elin Ivre och Nhina Svensson som designat inom kategorin medicin
- Vi har utgått från att kroppen utsätts mot en attack och hur den försvarar sig mot en invasion. Det roligaste var när pristagarna var här och kollade på vår design, de uppskattade den och det var enormt. 

Fysikpriset-klänningen gjord av Malin Unga, Jenny Vejrich och Olivia Edvinsson.
- Vi har jobbat med en form som expanderar från kroppen, med inbyggda LED-lampor, en inre kärna i svart ull som absorberar ljus och en yttre silhuett i färgad oh-plast som reflekterar och förstärker ljus.
Det roligaste var att vi kunde ha en öppen process genom hela projektet och experimentera fram plagget.

Martina Bonnier signerade sin senaste bok Obsession

Damernas Värld var på plats och det bjöds på goodiebags om man köpte Martinas bok eller signerade en prenumeration. 

Ett band spelade livmusik

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!