Nu kan du köpa supermodellen Yasmin Le Bons vintageplagg – direkt ur garderoben

Med en 30 år lång karriär som supermodell i bagaget har Yasmin le Bon samlat på sig ett och annat designerplagg vi tidigare bara kunnat drömma om. Men, drömmar går i uppfyllelse – och nu kan du lägga vantarna på några av Yasmines skatter i ett nytt samarbete med vintagesajten Vestiaire Collective. För Damernas Värld avslöjar Yasmin om tanken bakom samarbetet och vilka plagg som kommer bli svårast att släppa från sig.

Yasmin, varför väljer du att sälja dina plagg?

– Jag kände att min tid med dessa fantastiska kläder var över och att det var dags för dem att hitta ett nytt hem. Vi måste alla gå vidare någon gång och jag tycker att det är det som är så fantastiskt med Vestiaire Collective. Saker och kläder du håller kärt, som är vackert gjorda och har varit en del av ditt liv, behöver också gå vidare i takt med att man förändras. Jag har själv köpt saker second hand och tycker det är så spännande att någon annan har älskat dem innan mig.

Vilken stil kan man förvänta sig av plaggen..?

– Jag är en rastlös, rockig tjej som gillar lite lyx.

Yasmine i Alaïa-skjorta.

Hur har din stil förändrats genom åren?

– Jag tror inte att min stil har förändrats särskilt mycket då jag fortfarande bär kläder från 80- och 90-talet, och trivs i dem. Många ångrar vad de bar under 80-talet men så känner jag inte alls. Jag bar endast Comme des Garçons, Levi's och Alaïa. Däremot tar jag nog fler risker idag och experimenterar mer nu än vad jag gjorde när jag var ung.

Vilka plagg kommer du att släppa ifrån dig?

– Jag kommer att sälja en paljettklänning från Chanel som jag bar till en stor galafest och ett set från Azzedine Alaïa som jag fick efter att jag hade fått min andra dotter. Jag släpper även ifrån mig några av mina plagg från Pucci för första gången. Det var väldigt roligt när Cindy Crawford, Naomi Campbell, Eva Herzigova, Helena Christensen och jag skulle göra en show i New York och vi hittade en fantastisk vintagebutik på en liten gata utanför Madison. Där hittade jag en orangefärgad vintagetröja som jag försökte styla som en fransk moderedaktör. Tröjan är från en tid då Pucci inte behöll ett arkiv, så plagget är väldigt sällsynt och värdefullt.

Jag kände mig alltid så stark och kraftfull i Alaïa, som att jag kunde göra vad som helst i de kläderna.
Yasmine i klänning från Alaïa.

Vilket plagg är svårast att ta farväl av?

– Alla mina kläder från Alaïa betyder väldigt mycket för mig. Många av dem har jag fått från Azzedine Alaïa personligen, så de alla bär på speciella minnen. Exempelvis ett stickat Alaïa-plagg som jag bar mycket under en väldigt spännande period i mitt liv. Jag var gift, hade fått mitt första barn, och hade en fantastisk livsstil. Mina kläder representerar olika skeden av mitt liv, men även frihet, självständighet och glada minnen.

Hur har din erfarenhet inom modebranschen påverkat din syn på hållbarhet?

– Jag tycker att vi går mot spännande tider. Det finns mycket vi måste göra inom modebranchen för planetens skull.

Vilket är det bästa och sämsta klädköpet du gjort?

– Några av de bästa inköpen är förmodligen mina Manolo Blahnik-skor. Jag har köpt Manolo-skor sedan jag var 19 år och känner mig så knuten till dem. Jag brukade skämta om att köpa Manolo av rent medicinska skäl, just för att de passar så bra och att de får mig att känna mig så speciell. Jag kan verkligen inte tänka på livet i bästa och sämsta val, de är alla en del av ett ögonblick.

Yasmine i topp och leggings från Pucci.

Nämn en hållbar vana du vill föra vidare till nästa generation?

– Köp välgjorda kläder som passar dig i stället för att följa de senaste trenderna. Som Sandra Bullock sa i filmen Blindside: "Om du inte älskar det i butiken kommer du inte att bära det".

Samarbetskollektionen hittar du här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård & doftljus. Köp nu!