Foto: IBL

Nu vet vi – så mycket pengar drar modehuset Chanel in

Det anrika modehuset Chanel har brutit en drygt 100-års lång tystnad genom att presentera sin årsredovisning för 2017. Nu vet vi äntligen hur mycket pengar Karl Lagerfeld och hans team drar in – och det är inte småpotatis, direkt!

Det franska modehuset Chanel har gjort sig kända för plagg och produkter som håller genom åren, med N05-parfymerna, de klassiska tweed-seten och inte minst ikoniska väskor som flap bag och ny-klassikern boy bag. För många är det ett livsmål att någon gång införskaffa sig en Chanelväska, inte minst då vissa modeller har visat sig kunna vara betydligt bättre investeringar än aktieportföljer.

Chanel grundades för över ett decennium sedan av  mademoiselle Coco Chanel, och är idag privatägt av bröderna Alain Wertheximer och Gérard Wertheximer. Hur modehusets finanser har sett ut genom åren har länge varit en djupt bevarad hemlighet, fram tills nu. Chanel har nämligen, för första gången i modern tid, valt att presentera årsredovisningen för fjolårets ekonomiska resultat.

Ökar i både vinst och omsättning

Den totala vinsten för varumärket år 2017 blev 1,8 miljarder dollar (drygt 15,8 miljarder kronor), vilket var en ökning med 18,6 procent jämfört mot fjolåret 2016. Dessutom ökade modehuset i omsättning med 11,6 procent, vilket innebär att Chanel år 2017 omsatte så mycket som 9,6 miljarder dollar (84,4 miljarder kronor). De positiva siffrorna är till stor del ett resultat av stark försäljning i Asien.

Foto: IBL

Av årsredovisningen framgår dessutom att Chanels skuldsättning är relativt låg, vilket fått många att undra varför modehuset hållit sina finanser hemliga under så många år. Enligt Bloomberg väljer företaget att presentera siffrorna för att ta död på tidigare uppköpsrykten. The more you know!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!