Artikeln innehåller annonslänkar

Så stylar du den randiga tröjan.
Så stylar du den randiga tröjan. Foto: TT (montage)

Modechefen: ”Så stylar du Coco Chanels randiga tröja på ett modernt sätt”

Hur hamnade den randiga tröjan i basgarderoben och blev förevigt förknippad med den franska stilen? Svaret stavas som många andra inom modehistorien: Coco Chanel. Damernas Världs modechef Lisa Pettersson ger tips om hur du stylar det eviga plagget.

Gabrielle ”Coco” Chanel är den modepersonlighet som allra mest förknippas med den randiga tröjan – och det var genom just den här bilden som den randiga tröjan blev en modeangelägenhet. Coco jobbade under hela sin karriär med marina influenser och många av hennes bästsäljare hade spår av sjömäns uniformer. Fotografen som porträtterade en avspänd Coco på semester 1928 är okänd, men bilden är en av de mest kända på designern. Coco Chanel var vid tiden för bilden en känd person, och fotografiet visade just den elegant lediga stil hon associerades med och blev vida publicerad. Genom Coco Chanel blev den randiga tröjan något som förknippades med den parisiska stilen, och i dag anses den vara en av basgarderobens hörnstenar.

Coco Chanel och hennes hund Gigot porträtterade på hennes sommarställe La Pausa i Roquebrune på Franska Rivieran 1928. Foto: TT

LÄS MER: Chanels chica hyllning till Coco och Karl Lagerfeld 

Modechefen: ”Så stylar du den randiga tröjan”

Vad är det med den franska kvinnans klädstil som ständigt fascinerar? Hur får man till denna ultimata form av avslappnad elegans som fransyskan lyckas med utan att ens, vad vi ser, anstränga sig? 

Lisa Pettersson är modechef på Damernas Värld. Foto: Privat

Ordet elegans kommer från latinets eligere och betyder ”välja”. Det tror jag är nyckeln till den franska klädkoden, konsten att kunna välja ut de plagg som tillsammans ser eleganta ut. Och det kan verkligen en äkta parisienne. Den parisiska kvinnans garderob är ofta extremt klassisk och består av noga utvalda plagg. Hon följer inte trender och känner sig inte tvingad till att köpa säsongens it-plagg. Hon är trygg med de plagg hon har i sin garderob och förlitar sig på dem och sina noga utvalda accessoarer av god kvalitet. 

Randigt passar perfekt till vardagslooken.

1. Randig tröja från House of Dagmar av ekologisk ull/bomull. Läs mer och köp här. 

2. Örhängen av guldpläterat silver, Marlene Juhl Jörgensen. Lyfter vardagslooken. Läs mer och köp här. 

3. Jeans från Toteme med vidd i benen. Läs mer och köp här. 

4. Ullkavaj från & Other Stories med dubbelknäppning. Läs mer och köp här. 

5. Sidenscarf från Carina Seth Andersson för ATP Atelier. Läs mer och köp här. 

Vad ska man då fylla sin garderob med för att lyckas med denna stil? I basen är den klassiska randiga sjömanströjan, la marinière, ett av plaggen. Ett plagg som från början designades för att lättare identifiera sjömän om de föll överbord, och som senare blev fashionabelt tack vare Coco Chanel. 

Enligt Inès de la Fressange – legendarisk fransk stilikon och författare till boken Parisian chic – behöver man också: en svart eller marinblå herrkavaj, en klassisk beige trenchcoat, blå, svarta eller vita jeans, en marinblå finstickad ylletröja, den lilla svarta, ett baslinne och en skinnjacka – gärna brun. 

Kan det vara så här enkelt? Kanske. Visserligen tror jag att några plagg måste adderas för att garderoben ska kännas komplett. Jag skulle aldrig klara mig utan skjortan och ett par kostymbyxor. För att inte tala om hoodien (inte det minsta fransk, jag vet). Men, med ett nytt år på väg är jag otroligt peppad på att rensa garderoben, för att bara behålla plagg och accessoarer som jag vet att jag vill leva med länge. En äkta parisienne kommer jag aldrig att bli, men förhoppningsvis blir det lättare att välja med färre plagg i garderoben.

Styla den randiga, stickade tröjan med skinnkjol och slingbacks för en vassare look.

1. Skinnkjol från & Other Stories i burgundy. Läs mer och köp här. 

2. Väska av skinn från Little Liffner. Rymlig och annorlunda modell. Läs mer och köp här. 

3. Randig tröja från House of Dagmar av ekologisk ull/bomull. Läs mer och köp här. 

4. Slingbacks med låg klack från Atp Atelier. Stilrena och tidlösa. Läs mer och köp här. 

5. Filthatt i ull från H&M, finns även i grått och svart. Läs mer och köp här. 

LÄS MER: Chanel 2.55 – allt du behöver veta om världens mest älskade väska

Av: Lisa Pettersson och Jonna Bergh.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!