Recept på Leila Lindholms önskejul

Pysselproffset Leila Lindholm trollar med enkla knep fram en riktigt stämningsfylld jul. Hennes tio julönskningar innehåller tips på såväl uppesittarmat som personliga julkort och behjärtansvärda ändamål.

Läs mer efter klicket nedan ...

Av: Lisa Pettersson
Text: Elisabet García Dahlbäck
Foto: Helén Pe/Choice Stockholm

1. Julaftonens drömklänning
– Jag är barnsligt förtjust i högtider och fester eftersom jag gillar att klä upp mig. Jag har alltid varit svag för dansk design, de är så duktiga på att göra vackra kläder. Den här sidenklänningen, från mitt favoritmärke By Malene Birger, känns lyxig och är skön att ha på sig, det finns inget värre än att gå på fest i obekväma kläder.
Klänningar är mer praktiskt eftersom jag slipper problemet med att kombinera överdel och underdel. Paljettkoftan är rätt tung, men det är häftigt att bära kläder av fina material som en kontrast till min vardagsklädsel. Jag bor ju på landet och går ofta osminkad i gummistövlar och rotar i en rabatt. 

Kofta med paljetter på framstycket, av ull/angora, stl XS–XL, 2 349 kr, från By Malene Birger. Klänning med volanger, av poly-ester, stl 32–44, 3 499 kr, från By Malene Birger. Satinpumps med öppen tå, 1 350 kr, från Coast. Pläterad ring med natursten, 249 kr, från Cocoo. Fårskinn, 995 kr, från Natures Collection/Dome.

2. Uppesittarkvällens godsaker
– När vi rimmar och slår in julklappar dukar jag fram olika ostar och vin som intas till tonerna av Bing Crosby och Frank Sinatras mysiga julsånger. Den klassiska julmaten äter vi först på julaftonen eftersom jag värnar om våra högtider och traditioner. En sushijul är alltså inget för mig. Alla mina resor i Frankrike har gjort mig beroende av goda ostar, gärna från det anrika franska familjeföretaget Androuet som startades 1909 i Paris av Henri Androuet. Deras ostar är av högsta kvalitet och importeras direkt från Frankrike varje vecka. Det finns sex butiker i Paris och sedan 1999 finns det också en butik i Stockholm.
De flesta av ostarna är opastöriserade och kommer från noggrant utvalda gårdsproducenter i Frankrike.
De framställs enligt en hantverksmässig tradition utan konstiga tillsatser och lagras i butiken enligt Affinage, vilket innebär att de lagras i precis rätt temperatur, fuktighetgrad och ljus tills de är perfekta för att avnjutas. 

Rödvinsglas, modell Opera, 319 kr styck, från Holmegaard.
Skärbräda, 206 kr, från Sagaform.
Silverkniv, 600 kr/12 stycken, från À la Carte Antik.
Glaslykta, 58 kr, från House Doctor.
Ostar: Galet des Chartreux, en vällagrad puckformad getost från lantgården Chévrerie du Signal, 119 kr/kg. Comté Selection, pressad hårdost lagrad i minst 18 månader, 375 kr/kg. Moelleux du Revard, en opastöriserad, tvättad komjölksost inlindad med en rem av granbark, 360 kr/kg.Vin: Bourgogne Hautes Côtes de Nuits, en Pinot Noir, årgång 2009, producent Domaine Antonin Guyon, 219 kr.

3. Doftande julkrans
– Äpplen, apelsiner, kanel, kardemumma och saffran – det är snyggt med ätliga dekorationer. Jag var hästtjej som liten och jag vann alltid stallets pynttävlingar med mina dekorationer av äpplen, morötter och andra ting. Att binda en krans tar lite tid, men är ett mysigt pyssel. Jag använder mig ofta av det som jag har hemma och det som finns i skogen. En halmbas täcks med lingonris, därefter tar jag små buketter av brysselkål som sticks i halmbasen med hjälp av ståltråd. Kanelstänger och torkade apelsinskivor är också snyggt i kransen. Tunna apelsinskivor torkas i 50 grader på en plåt i ugnen, det tar cirka två timmar. 

4. Bohemchic dukning
– Jag tycker om en småskalig och stressfri julhelg med god mat och härliga filmer, för mig är julen ett tillfälle då jag får umgås med min närmaste familj. Under julhelgen är det extra roligt att duka upp finporslinet och tunga silverbestick på stora vita dukar som faller ner på golvet, känslan får gärna vara lite konstnärligt bohemiskt med olika dekorationer. Det kan vara vildvin, murgröna eller frukter och grönsaker; jag tar saker och ting som jag hittar.
I mitten sätter jag en julgrupp som planterats i en vacker urna eller i en porslinsterrin. Man ska kunna se varandra så gruppen får inte vara för hög. Färgskalan går oftast i guld och/eller silver som kombineras med jordnära nyanser.
Porslin, glas och bestick fyndar jag gärna på auktioner och på loppisar, är de udda förstärker de den
bohemiska atmosfären.

Spetsduk och spetsgardin, här som duk, 675 kr samt 250 kr/2 stycken, från À la Carte Antik.
Tallrikar och skålar, Grand Cru av benporslin, 175 kr samt 199 kr, från Rosendahl/Illum.
Linneservetter, 50 kr styck samt 199 kr styck, från Kardelen och Himla.
Silverbestick, 600 kr/12 knivar, 300 kr/12 gafflar, från À la Carte Antik.
Vinglas, 60 kr styck, House Doctor/Pub. Träljusstakar, 450 kr, från House Doctor/Pub.
Små kopparfat, 85 kr styck, från House Doctor.
Silver­stjärnor, från 58 kr, silverkula, 43 kr, båda från House Doctor.
Prydnadsflaska, av silverfolierat glas, 675 kr, och brunmålad plåturna på fot, 475 kr, båda från Årstiden.
Blommor från bladverket.
Jesusfigurer, privata.
Trevåningsfat av målad plåt, 750 kr, från Årstiden.
Porslinstallrikar, 29,90 kr styck samt 39,90 kr styck, från Rusta.
Silverfärgade ljusstakar, 399 kr samt 450 kr, från House Doctor/ Pub.
Ljus från Lagerhaus.

5. Hemmagjorda julkort
– Har jag tid gör jag egna julkort och inbjudningskort, det blir så mycket roligare och personligare. Jag använder gärna växter, anisstjärnor, kanelstänger eller andra dekorativa ting som klistras fast på pappersark. En viktig sak är att själv ta med de egenhändigt tillverkade julkorten och inbjudningarna till posten och be att de handstämplas. Korten riskerar annars att trasas sönder av stämplingsmaskinerna.

Kopparfärgat papper, 45 kr/2 stycken.
Kort med guldprickiga kuvert, 85 kr. Sigill, 150 kr.
Presentförpackning med kuvert och brev, 185 kr.
Guldfärgad lackstång, 105 kr.
Torkadeoch färgade blad och kvistdekorationer, 45 kr, från Ljunggrens.
Bokskulptur, av gammal bok, 1 500 kr, från Barbara Bunke.
Ljusstake i form av en kotte, 115 kr, från House Doctor.

6. Min franska nougat
– Att laga eget julgodis hör definitivt till de roligaste julförberedelserna. Smörkola, marsipangodis, mörk choklad och mandel: jag är galen i mandel! Fransk nougat är ganska krångligt att göra, men det här är mitt eget recept på fransk nougat och det ökar förutsättningen för att lyckas!

Cirka 36 bitar
• 2, 5-4 dl strösocker
• 1 dl flytande honung
• 1 dl glykos
• 1 dl vatten
• 2 små äggvitor
• 1-2 dl strösocker
• 100 g pistagenötter (gärna gröna)
• 130 g skållad sötmandel
• 130 g skalade hasselnötter

1. Sätt på ugnen på 150 grader.
2. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd termometer.
3. Vispa under tiden äggvitor och socker hårt till marängsme­ten går att vända upp och ner.
4. Häll sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i 5–10 minuter på låg/medelhastighet till blandningen är blank.
5. Rosta nötterna och mandlarna i cirka 5 minuter, ta ut dem precis innan de börjar få färg.
6. Ta gärna på dig dubbla diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
7. Tillsätt de varma nötterna och mandlarna i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet om du använder en matberedare. Blanda så att nötterna fördelas jämnt över smeten.
8. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Bred ut smeten, pudra på florsocker igen och täck med ett bakplåtspapper/silikonmatta. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt den svalna.
9. Skär i bitar. Förvara den franska nougaten i glasburkar i rumstemperatur.

7. Omsorgsfullt inslagna paket
– Det är lika viktigt, och roligt, att lägga tid på att slå in vackra paket som det är att skicka fina inbjudningar. I stället för ett dyrt presentpapper kan paketet slås in i tidningspapper, från New York Times eller någon annan snygg tidning, man kan använda lingonris som dekoration och göra en stämpel med hjälp av en lackstång. Jag tycker det är kul att ha lite olika papper på paketen så att allt inte är inslaget i samma slags Ikeapapper. Att själv ripsa band av gamla tyger är för tidsödande så dem brukar jag köpa. Däremot kan jag pimpa paketkorten med lite lack och papper som klistras på varandra. Pysslandet har jag fått med modersmjölken, min mamma är förskollärare och galet pysslig. Hela min uppväxts jular präglades av pyssel på köksbordet med adventskrubbor, tomtar ... en del var riktigt avancerade.

Tygklädda presentlådor av bokbinderiväv, 775 kr, 495 kr samt 395 kr.
Mönstrat papper, 30 kr/rulle och brunrandigt snöre, 8 kr/meter, från Bookbinders design.
Snören på rulle, från 115 kr/10 meter, och sax, 188 kr, från House Doctor.
Sidenband och silverband, från Panduro. Jesusfigur, privat.

8. Barmhärtighet
– Det är helt ofattbart att så många som 220 000 barn, enligt Rädda Barnens rapport från 2008, lever i fattigdom i Sverige så jag stödjer Stadsmissionens insamling för att bekämpa barnfattigdomen. Den är inte alltid så uppenbar, men det finns barn som bara får mat i skolan eftersom kylskåpet är tomt hemma. De har det inte bara svårt utan riskerar också att på grund av sitt utanförskap hamna snett i samhället och ledas in i kriminalitet. Jag tycker att det är beklämmande att det är så otroligt ned­tystat i medierna. Det är himla mycket snack om Rut- och Rotavdrag, men barn som bara får mat i skolan snackas det inget om. Ensam är det svårt att göra något, men jag vill hjälpa till så att det bildas en opinion som kan förändra det.

9. Hårda paket
– Böcker är ett bra sätt för mig att ladda inspirationsbatterierna med ny energi och kunskap. Framför allt är jag passionerat förtjust i coffe table-böcker som handlar om inredning, mode, foto, trädgård och mat. Jag har säkert över 100 kokböcker. Ett hem utan böcker är ett ointressant hem, tycker jag. Jag reser mycket och kan hitta fantastiska böcker utomlands, men eftersom de är så tunga köper jag böckerna på nätet, på amazon.com.

I jul läser jag:
• A perfectly kept house is the sign of a misspent life, av Mary Randolph Carter.
• The private passion of Jackie Kennedy Onassis: Portrait of a Rider, av Vicky Moon.
• The World in Vogue: People, Parties, places, av Hamish Bowles och Alexandra Kotur. 

10. dventskalender
– Det är så mycket roligare att fira jul sedan min son Walter föddes, julen är ju framför allt barnens högtid. Därför gör jag redan till advent en hemmagjord julkalender i form av en minigran i en kruka med små klappar. Fantasin sätter inga gränser och klapparna kan vara allt från en liten leksaksbil till ett mini-paket med russin. Den hemmagjorda kalendern, en kul happening i väntan fram till självaste julafton, är en ny familjetradition. Det kommer att födas flera nya traditioner, med Walter kan jag leva ut mina jullustar och pysselidéer.

Minigran, 300 kr, från Bladverket. Zinkbalja, 695 kr, från Årstiden.
Silverfärgade ljusstakar, 399 kr samt 450 kr, från House Doctor/Pub.
Små paket inslagna med papper, 30 kr/rulle och 45 kr/ark, från Bookbinders design och Ljunggrens.
Snören från House Doctor, Panduro och Mattsons Band.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + Clarins produkter & necessär. Köp nu!