Artikeln innehåller köplänkar

Så detoxar du garderoben – med hjälp av 10 enkla steg

Foto: iStock

Är det tredje sommaren i rad som du plockar fram de där shortsen eller bikinin som ändå aldrig åker på? Detoxa din garderob och skapa ett luftigare utrymme - eller plats för nya fynd. Damernas Värld guidar till hur du smidigt rensar med hjälp av tio enkla steg.

Ämnen i artikel:

Att rensa garderoben på kläder som du inte längre använder behöver ge allt annat än en dålig känsla. Jag själv (webbredaktör Marika, hej!) gillar att göra ett litet dagsprojekt av att rensa. Jag ser till att göra det under rätt dag (det vill säga när humöret faller in, gärna en söndagsförmiddag), till härlig musik och varför inte i gott smak-sällskap i form av min syster eller en vän.

För att visst är det härligt att till sist släppa taget om de där jeansshortsen som blev för små för redan två somrar sedan, eller den där trendiga klänningen man köpte på impuls - och som hängt kvar på galgen med prislappen kvar sedan dess? Vi alla gör felköp ibland och vi alla byter stil och smak under livets gång. Det positiva i att rensa är att du får en möjlighet att tjäna pengar (genom att sälja i andra hand), eller att göra någon annan glad (genom att ge bort). Väljer du något av dessa val, istället för att gå till närmsta soptunna, gör du dessutom en stor gärning för vår miljö. Att sälja eller ge bort plagg utgör nämligen båda viktiga steg av den cirkulära modecykeln. Det är en modell vars sju olika steg skapar det mest miljövänliga alternativet för ett plaggs livscykel.

Foto: Vestiaire Collective

Ett plagg som är skapat på beställning och skräddarsytt, miljövänligt och giftfritt i alla steg av tillverkningen, som har en tidlös design och material av hög kvalitet, som är tillverkat rättvist och etiskt, som lagas, re-designas eller upcyclas när du tröttnat, för att sedan hyras ut eller bytas och slutligen säljas - är den, ur miljöperspektiv, perfekta cykeln för ett plagg. Notera att det ur ett miljöperspektiv alltid är bättre att sälja/skänka vidare plagget än att lämna det till återvinning, då enbart en procent av alla textiler återvinns idag.

Även om modellen borde följas till fullo i en perfekt värld så kan det vara minst sagt svårt (eller dyrt) att som individ lyckas med alla steg. Det positiva är att varje steg gör skillnad - och just här kan du göra skillnad med hjälp av din rensning.

LÄS MER: Därför kan en designerväska vara en bättre investering än en aktieportfölj

Med det sagt kan ni förstå att jag blev glad när jag läste Vestiaire Collectives (online-plattform för andrahands design- och vintage-mode) senaste rapport - den ultimata konsumentguiden till cirkulärt mode (eko-nördar, se hit!). I rapporten får vi ta del av smarta knep och tankeställare vad gäller att rensa garderoben. Vi har plockat guldkornen, de kommer här!

Så rensar du garderoben – steg för steg

1./ Avsätt åtminstone två timmar för att gå igenom hela din garderob.

2./ Se till att du har ett antal påsar eller kartonger till hands för att sortera dina kläder.

3./ Plocka ut allt ur garderoben och dra på musiken på full volym!

4./ Dags för detox! Plocka upp ett plagg i taget och bestäm om du vill behålla det, göra om det eller sälja det.

5./ Låt inte något gå till spillo: Om ett plagg är fläckigt eller trasigt, återvinn materialet.

6./ Ta allt som behövs lagas eller göras om till en bra skräddare.

7./ Överväg upcycling eller fundera på att göra om plaggen du inte längre använder men vars material du gillar.

8./ Omorganisera din garderob (nu när du har lite, eller mycket) mer plats.

9./ Sälj plaggen du inte längre använder på exempelvis Vestiaire Collective, Myrorna eller Stadsmissionen.

Foto: IBL

Rensa ut det gamla - och gör plats för nytt!

Osäker på plagget? Besvara dessa frågor!

Foto: Vestiaire Collective

LÄS MER: Så här mycket kan du få när du säljer din designerväska – vi har snittpriserna!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!