Så fyndar du på rean – här är bästa tipsen

Foto: Leonardo Patrizi

Rea är något vi gärna associerar med fantastiska fynd, men med handen på hjärtat måste vi erkänna att reor även kan ha en tendens att leda till oanvända plagg som tar plats i garderoben. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att reafynda!

Ämnen i artikel:

Martina Bonnier, chefredaktör på Damernas Värld har en övergripande regel när det kommer till rea:

Om du aldrig hade köpt plagget till fullpris så spelar det ingen roll om det är på rea, du kommer ändå aldrig använda det.

En bra tumregel för att undvika att köpa plagg som bara blir liggande.

Men det finns fler tips för att hitta de riktiga godbitarna på rean. Damernas Världs redaktionen är vis av shoppingerfarenhet och delar här med sig av sina många lärdomar om hur du hittar de bästa fynden och undviker felköp.

 

Så blir du ett reaproffs: Planera

1. Ta en titt i din garderob och fundera på vad du behöver.

2. Var ute i god tid och prova vilken storlek som passar dig i de plagg du verkligen vill ha. Då slipper du göra det på rean, eller så kan du köpa plagget på onlinerean istället.

3. Undvik att satsa på trendplagg, rean är till för att butiken ska rensa ut gammalt så att det blir plats för kommande trender.

4. Är du ändå sugen på ett trendigt plagg, ta en titt på exempelvis damernasvarld.se och se om trenden lever kvar även till nästa säsong.

 

Så blir du ett reaproffs: Välj rätt tillfälle

5. Varuhus som Åhléns och NK som har många olika märken, varav flertal egna. Oftast kan Åhlens och NKs rea kicka igång innan själva varumärkena gör det.

6. När plagget är nedsatt med 30% kan priset fortfarande vara högt men på 70% rea är det risk att utbudet är väl utplockat, på 50% har du bra chans att fynda.

7. Gillar du inte trängsel så åk till större köpcentrum, ofta kan det vara lite mindre folk där

 

Så blir du ett reaproffs: Utnyttja webben

8. Gilla dina favoritbutiker och favoritdesigners Facebooksidor. Då får du tips om reor och utförsäljningar så att du kan vara först på plats.

9. Håll utkik på modebloggar, ibland har de samarbete med stora onlinebutiker och då kan du få tillgång till rean innan alla andra eller bättre priser.

10. Istället för att trängas i butiken är det bekvämt att sitta hemma vid datorn när rean startar. Ofta finns fler storlekar kvar på webben. Om du inte redan provat ut rätt storlek i butik är det bra att utnyttja butikens storleksguide.

Så blir du ett reaproffs: I butik

11. Tänk efter, skulle jag köpa den till fullt pris eller köper jag den bara för att den är billig? Skulle du köpt den till fullt pris är det en keeper.

12. Köp bara kläder som passar, och inte de som kommer att passa när du lagt upp en söm, går upp eller ner i vikt. Passar de inte nu vet du inte när de gör det.

13. Kolla genom sömmar och kvalité på plaggen. Ibland har de med små hål blivit kvar till rean, så var noga och se att allt är helt och rent.

14. Fråga om öppet köp och bytesrätt. Vissa butiker har detta även på rea-varor. Bra att veta!

15. Spara alltid kvittot, speciellt om du handlar dyrt hos high end-butikerna, för även om de inte tillämpar öppet köp/bytesrätt så har du alltid rätt att reklamera om produkten skulle gå sönder på något sätt.

 

Så blir du ett reaproffs: Satsa på säkra kort

16. Basplagg som jeans, koftor och linnen är bra att passa på att köpa på rean.

17. Underkläder går det sällan trender i, passa på att hitta fina modeller med bra kvalité på rean.

18. Marint och blommigt är två trender som kommer alltid tillbaka om somrarna.

19. Väskor och skor som du inte kunnat sluta tänka på men inte haft råd med till fullpris. Är det en kärlek du inte kunnat glömma är rean rätt tillfälle att slå till.

 

Så blir du ett reaproffs: Ändå inte nöjd?

20. Om du trots allt gör ett köp du inte är nöjd med, styr upp en klädbytarkväll med dina vänner.

21. Märkesplagg kan du även lägga ut på Blocket eller Tradera, har plaggen dessutom fortfarande lappen kvar ökar oddsen för att få igen pengarna.

Häng med Damernas Värld till Mallorca – läs mer här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!