Foto: Kristin Lorenzen

Så går en modeplåtning till – häng med Damernas Värld bakom kulisserna

Under mode- och skönhetsfestivalen Sweden Fashion & Beauty Day, som Damernas Värld är med och arrangerar den 21 oktober, kommer det ske en modeplåtning på plats. Bilderna ska sedan publiceras i Damernas Värld. Vi har tagit ett snack med stylisten Nadia Kandil om vad festivalbesökarna kan vänta sig att få se!

Vad händer på en modeplåtning Nadia?

Foto: Foto: Kristin Lorenzen

– Under en modeplåtning ska jag som stylist tillsammans med fotograf, modell, hårstylist och makeup-artist tolka en trend eller en vision som vi eller uppdragsgivaren har. I praktiken betyder det att vi genom en serie bilder ska försöka förmedla ett budskap. Vi diskuterar tillsammans vilken känsla vi vill förmedla. Ska modellen vara flirtig? Quirky? Allvarlig? När alla är på banan börjar det med hår och makeup som tar en till två timmar, sedan klär stylisten på modellen första outfiten och fotografen tar vid. Det är nu the magic börjar, fotograf och modell börjar jobba tillsammans och man plåtar ofta tills man har en bild som hela teamet är nöjda med.

LÄS MER: Sweden Fashion & Beauty Day – allt om vad som händer på modefestivalen

Vem bestämmer vilka bilder som ska tas/vad modellen ska ha på sig?

– Stylisten har sista ordet. Men det är ingen enmansshow så man kan väl säga så här, stylisten leder diskussionen och involverar de andra i den mån hen vill. Många gånger har stylisten någon över sig, uppdragsgivaren, som man har kommit överens med innan själva plåtningen hur stylingen ska vara. När jag stylar för Damernas Värld har jag alltid en löpande diskussion med modechefen Lisa Pettersson om hur det ska vara.

Hur förbereder man inför en modeplåtning?

– Först diskuterar man fram vad man ska förmedla, ofta med modechefen, typ en trend man har iakttagit eller en idé som man har. När man har kommit fram till det, bestämmer man vilket team som ska göra detta, först och främst vilken stylist och fotograf. Stylisten och fotografen jobbar sedan fram ett moodboard. Sedan kontaktar stylisten alla designers, modehus och märken, de skickar kläder som de tror kan passa med moodboarden. Fotografen rekar location och vilken ljussättning som skulle kunna funka.  När alla kläder har kommit börjar stylisten sortera och styla ihop looks, samtidigt som hen tillsammans med fotograf börjar scouta modeller. Parallellt diskuteras andra grejer. Vem ska göra hår? Vem ska göra make? Ska vi ha en setdesigner?

Vad kommer vi få se under modeplåtningen på FAB Day?

– Ni kommer få se hur allt det jag har skrivit ser ut i praktiken.

Varför får man inte missa FAB Day?

– För att man får chansen att se mig och fotografen Rami Hanna göra magi live, hehe..

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!