Skandalomsusad designer tar över Europas mest hemliga modehus

Maison Martin Margiela har länge haft ett stort hemlighetsmakeri kring sitt designteam. Nu presenterar de sin nya designchef, och det är inte vem som helst utan en av modevärldens mest skandalomsusade designers, John Galliano.

Maison Martin Margiela är känt som ett av de mest hemlighetsfulla modehusen i Europa. Grundaren Martin Margiela har valt att stå vid sidan av catwalken och trots att han valde att sätta sitt eget namn på modehuset har han inte velat vara dess ansikte utåt. Istället har märket kännetecknats av att modellernas ansikten i kampanjer och på catwalken ofta är övertäckta. Länge avstod man även från att skriva ut Maison Martin Margiela i kläderna, istället fanns bara en liten lapp, med siffran 0-23, fastsydd med fyra stygn.

Sedan märket köptes upp av OTB Group 2002 diskuterades det länge om Martin Margiela själv var en del av designprocessen och i slutet av 2009 bekräftade de att han då lämnade över ansvaret till ett designteam. Vem som skött rodret sedan dess har varit höjt i dunkel och rykten. Det vill säga fram till nu, då den skandalomsusade designern John Galliano utnämns till chefsdesigner. John Galliano var chefsdesigner på Dior mellan 1996 och 2011 men fick sluta med buller och bång när han i 2011 fastnade på film där han uttalade sig rasistiskt och antisemitiskt. Sedan dess har Galliano fått följa modets växlingar via sitt eget märke, men nu bjuds han åter in till strålkastarljuset i ett annat modehus. Responsen från modevärlden är tudelad, vissa tror att John Gallianos design kan passa Maison Martin Margiellas avantgardistiska design och samtidigt öppna för en ny inriktning på märket, medan andra anser att deras design skiljer sig allt för mycket samt att hans tidigare uttalande kommer att följa honom och hans nya modehus även i framtiden.

Martin Margiela startade sin karriär som assistent till Jean Paul Gaultier efter att ha gått ut The royal academy of fine arts i Antwerpen. Under sitt eget märke har Margiela gjort sig känd för att skapa mode som präglas av konst. Han har vågat återanvända material i ny tappning och hitta sina egna vägar för design och mönsterkonstruktion. 1997 fick hans design ett stort erkännande då Hermés anställde honom som designer.

Foto: Alloverpress

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!