Foto: mrzvovka

Så ska du ta hand om dina vinterskor – tipsen som håller skorna fina länge

Vintern är inte skornas favoritårstid, speciellt inte om vi glömmer att ta hand om dem. Vi guidar till hur du enkelt rengör och behandlar dina skor så att de klarar snö, slask, salt och kyla – oavsett om du har skinnskor, mockaskor, nubuckskor eller skor i syntetmaterial.

När du köper nya skor inför eller under vintern gäller det att förbereda för blöta dagar direkt: sula om vid behov sedan impregnera eller smörja. För bästa resultat, hör med säljaren så att du är säker på vilket material skorna gjorda i.

LÄS MER: 25 snygga vinterskor – som håller både värmen och stilen

Rengöra skinnskor – så här gör du:

Borsta bort smutsen med en skoborste, om det behövs kan du tvätta skorna med lädertvål. Var försiktig när du blöter skon, oftast räcker det att du tvättar av skorna med en trasa. Använd en gammal tandborste så kommer du lätt åt vid sulkanten.

När skorna är rengjorda är det dags att impregnera dem.

 

Behandla skinnskor – så här gör du:

Smörj in dina skinnskor med skokräm och tänk på att använda rätt nyans på skokrämen. Stryk på ett jämnt och tunt lager av skokräm, låt torka ett par minuter och putsa skon med en borste eller en trasa.

 

Så får du bort saltfläckar på skinnskor:

Om du inte tar bort saltfläckarna torkar de ut skinnet och skorna spricker. Gör så här för att undvika det: Arbeta in vatten med ett par droppar citron i, använd en trasa eller en svamp. Tvätta försiktigt uppifrån och ner mot sulan. När fläckarna är borta torkas skorna i rumstemperatur. Efterbehandla med skokräm och impregnering.

Har du inte citron hemma kan du göra en egen mix av vatten och vinäger. Tvätta mjukt av saltränderna med mixen på en trasa eller handduk.

Rengöra mockaskor – så här gör du:

För att rengöra mocka använder du en mockaborste. Om det har blivit en fläck på mockan går det att sudda bort fläcken med ett mockagum eller ett vanligt suddgummi. Mocka tål inte vatten, men har skorna redan blivit blöta så är bästa tipset att vara snabb med en handduk och mjukt pressa den mot skon för att ta bort den värsta vätan.

 

Behandla mockaskor – så här gör du:

Mocka är ett känsligt material så det gäller att vara extra försiktig, speciellt på hösten och vintern. När mockan är rengjord använder du en mockaspray för att fräscha upp.

Behandla nubuckskor – så här gör du:

Rengör nubuck på samma sätt som mocka, men för att impregnera använder du en impregneringsspray.

 

Behandla syntetskor – så här gör du:

Syntetmaterial ska inte impregneras. Torka av med en fuktig trasa och se upp med rengöringsmedel som kan ge fläckar på skorna.

Rengöra sneakers – så här gör du

Flera sneakersmodeller går att tvätta i tvättmaskin på låg temperatur. Är du osäker på vad som gäller, använd bakpulver och tvål eller flytande tvättmedel. Med hjälp av en tandborste kommer du åt smutsen längst kanterna. Här hittar du en steg för steg guide till hur du tvättar dina Converse så att de blir som nya igen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + hårvård från Antonio Axu. Köp nu!