Så slipper du skoskav (och håller du dina sommarskor snygga & fräscha!)

Sommaren är äntligen här! Men med värmen kommer tyvärr också fotsvett, damm och skoskav. Damernas Värld tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om dina sommarskor så att de håller sig snygga och fräscha länge.

Så slipper du illaluktande skor och håller dem fräscha länge:

Hygiensulor i sommarskorna håller fötterna torra och gör att såväl fötter som skor slipper lukta fotsvett.

Du kan också spraya en skodeodorant inuti skon eller på skosulan för att dölja svettlukt. Funkar även om sommarskorna redan har börjat stinka. Tips! Du kan också fräscha upp ett par svettiga skor med hjälp av helt vanligt torrschampo, här kan du läsa hur!

Om du inte vill vara barfota i exempelvis loafers, ballerinas eller tygskor ska du satsa på ett par så kallade "no-show-socks" som bara sitter på nedersta delen av foten. Finns både i nylon och bomull i flera olika färger. Med strumpor mellan foten och skon minskar du risken för skoskav och den eventuella fotsvetten följer med strumpan ned i tvättkorgen.

Genom att inte använda samma par skor två dagar på raken undviker du att fotsvettlukten sätter sig i skorna. Låt dem helt enkelt vila en dag så att de hinner torka ordentligt.

Så putsar och vårdar du sommarskorna bäst:

Med sommaren kommer dammet och det omväxlande vädret med stundom regn stundom sol. Se till att vårda skorna ordentligt så håller de nästa år också.

 

Skötsel av mockaskor:

Om du inte känner för att ge dina mockaskor daglig omsorg kan det vara bra att undvika regniga gator, men med lite vård är mockaskorna inte så ömtåliga som många tror.

Borsta bort smuts och ränder med en mockaborste och impregnera med impregneringsspray, som gör skorna tåligare mot vatten och smuts. Låt torka och rugga sedan upp ytan. Om du orkar kan du göra om samma procedur efter tio minuter igen.

Skötsel av skinnskor:

Rengör smutsiga skinnskor med en fuktig tygtrasa. Skinn är ett levande material och behöver omvårdnad, precis som din hy när den är torr. Därför är det bra att tillföra extra fett genom att putsa dem med en skokräm av bra kvalitet i rätt nyans.

Skokräm skyddar till viss del mot väta, men använd gärna också impregneringsspray för bästa skydd. Om även sulan är av skinn behövs ett speciellt impregneringsmedel som skyddar just den.Skötsel av lackskor:

Rengör och vårda med spray eller lotion som är anpassat för just lackat läder. Impregnera aldrig lackskor.

 

Skötsel av tygskor:

Borsta tygskorna och använd ett rengöringsschampo om det är nödvändigt. Skydda tygskorna med två lager impregneringsspray som appliceras med tio minuters mellanrum. Det är inte alltid helt lätt att rengöra sina sneakers eller tygskor, men det går att exempelvis tvätta Converse.

Foto: Jesper Ruiz/Estrop Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Skötsel av syntetskor:

Borsta syntetskorna rena med en skoputsborste och eventuellt rengöringsschampo. Använd skokräm och impregneringsspray som funkar på syntet – fråga din skomakare eller skosäljare om råd.

 

Klackning:

Ofta när man handlar nya skor med klack uppmuntras man av butikspersonalen att klacka om dem direkt. Detta kan kännas lite tråkigt, eftersom man ofta vill börja använda nya sommarskor på en gång. Se åtminstone till att klacka om skorna hos en skomakare innan den lilla stiftlappen längst ned på klacken har slitis ned, så håller skorna längre.

 

LÄS OCKSÅ: 12 tidlösa designerskor du kan ha hela livet

 

Så förebygger du skoskav i sommar

Skoskav och blåsor kommer ofta som ett brev på posten när man använder nya skor, särskilt om det är varmt ute och man gärna går barfota i skorna. Skoskav får man på grund av friktionen mellan foten och skon, men det finns några knep att prova för att undvika såriga fötter:

– Smörj fötterna med Försvarets hudsalva eller Vaselin innan du tar på skon.

– Använd en silkesspray som sprayas runt hela foten. Silkessprayen tar bort friktionen i skon, håller fötterna och skorna fräscha och minskar risken för skoskav.

– Om du vet med dig att du ofta får skoskav på exempelvis hälen och lilltån kan du tejpa de ställena i förväg. Antingen använder du kirurgtejp eller speciella skavsårsplåster.

– Om du väljer att ha strumpor i skorna är det bättre med nylonstrumpor än bomullsstrumpor, eftersom bomull snabbt blir fuktig.

 

Bra saker att ha i skoputslådan för att hålla sommarskorna rena och fräscha:

– Skokräm i färger som matchar dina skor

– Skoputsborste

– Tygtrasor

– Impregneringsspray för olika material

– Silkesspray

– Skodeodorant

– Hygiensulor

– Skoskavsplåster och kirurgtejp

Vill du få mer härlig modeinspiration direkt i ditt flöde? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!