Därför får du små hål i dina tröjor – mysteriet är löst!

Foto: Jason Lloyd-Evans

Brukar du också hitta små, oförklarliga hål i dina kläder - ofta längst ned på tröjorna? Ett minst sagt irriterande problem när man lagt ut flera hundralappar på dem. Damernas Värld listar de vanligaste anledningarna till att de små hålen uppstår – och hur du blir av med dem.

Små hål i kläderna kan bero på flera olika anledningar. Det kan vara tvättmaskinen, osynliga vardagsbovar, dålig kvalitet eller i värsta fall skadeinsekter som härjat. Här listar vi de olika orsakerna och dess lösningar.

Bov nummer 1: Tvättmaskinen

Visste du att det kan vara tvättmaskinen som orsakar hål i dina plagg? Antingen genom sättet du tvättar på, eller för att det är fel på själva maskinen. Låt oss ta en punkt i taget.

1. Du tvättar för mycket kläder på samma gång, vilket gör att kläderna kan fastna mellan dörrpackningen och trumman eller dörrpackningen och dörrglaset när trumman laddas för full.

2. Du använder fel tvättprogram: kom ihåg att använda program som är anpassade efter ömtåliga plagg för att undvika att de slits eller rent av går sönder.

3. Du tvättar bh:ar utan tvättpåse, eller jeans med gylfen och/eller knappen öppen. En enkel miss som lätt kan göra hål i kläderna genom bh-spännen eller gylfar som hakar fast i plagget.

4. Tvättmaskinen är boven i dramat: trä en tunn strumpa på handen och svep över hela trumman - kanske hittar du någon ojämnhet som rycker tag i plagget, eller något som fastnat i själva trumman och gör skada.

GUIDE: Så tar du hand om dina plagg i kashmir, merinoull och siden 

Foto: Shutterstock

En fullproppad tvättmaskin kan orsaka skador på kläder och andra textilier.

Bov nummer 2: Dolda vardagsbovar

Du har följt alla steg vad gäller tvättmaskinen – hallå, du gör ju faktiskt rätt! Då kan det vara något helt annat som orsakar hålen i dina plagg, nämligen dolda vardagsbovar. Får du ofta hål på samma ställe, till exempel på tröjans nedre del, kan det mycket väl vara ett skärp eller en jeansknapp som orsakar slitningar när de dagligen nöts mot tyget.

Försök tänka på hur din vardag ser ut. Kanske böjer du dig mot en rispig kant på middagsbordet varje kväll, eller kanske är det katten som skapar hålen när ni leker?

Bov nummer 3: Dålig kvalitet

Ett tråkigare alternativ kan vara att kläderna helt enkelt är av så pass dålig kvalitet att de slits efter ett antal användningar. Vissa menar till och med att snabbmodets kläder är gjorda för att slitas med flit efter ett tag, så att man ska konsumera mer. Konspiration eller inte är omöjligt att säga – men en sak är säker: en tjockare bomullströja håller längre än en supertunn variant i nio fall av tio, så tänk på vilka material du väljer när du handlar kläder.

Foto: Jason Lloyd-Evans

Visste du att bältet kan vara en dold orsak till små hål i dina kläder?

Bov nummer 4: skadeinsekter

Skadeinsekter som pälsängrar eller klädesmalar kan göra riktigt tråkig skada på dina textilier. Insekternas larver kan vara svåra att upptäcka, men du kan undersöka hålen på dina kläder för att få ledtrådar om vilken skadeinsekt som varit framme. Är hålets kant tydligt kan det vara pälsängrar det handlar om, är det däremot luddigt kan det vara mal. För att undvika oredorna bör du se till att ha stängda fönter, täppa igen håligheter och liknande, städa garderoben noggrant och förvara kläder rent och tätförpackat. Man kan även lägga rödcederträ i garderoben i förebyggande syfte.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!