Chefredaktör Jonna Bergh delar sina 30 mest tidlösa stylingtips.
Chefredaktör Jonna Bergh delar sina 30 mest tidlösa stylingtips. Foto: WERONIKA BELA

Chefredaktör Jonna Bergh: ”Mina 30 bästa stylingtips – som håller för alltid!”

Chefredaktör Jonna Bergh listar 30 tidlösa stylingtips. Välplanerade inköp, nolltolerans för noppor, kontraster och ett evigt självförtroende är bara några av råden som lockar fram ditt absolut bästa kläd-jag.

1. Lägg krut på det du bär närmast huden.
Acceptera inte kanter som skär in och osköna material. Byt ut underklädesgarderoben med jämna mellanrum, detta är plagg du inte ska ha för länge. Svarta sömlösa trosor i enkel modell funkar under det mesta (men ha alltid ett par hudfärgade trosor som du kan använda under vita plagg) och är alltid snyggt. Enklast är att välja en underklädesfärg och vara enhetlig i fråga om bh:ar och trosor. Då är du alltid välklädd under även om du blundar när du tar något ur underklädeslådan. Testa dig fram till vilka bh:ar som är snyggast under vilka kläder.

2. Investera i bra basplagg.
Du kommer att tacka dig själv när du står där med klädångest och faktiskt har den perfekta vita T-shirten eller kashmirtröjan. Ett par välsittande (svarta) jeans till det och du är välklädd, cool och alltid rätt. 

3. Kunskap lägger grunden till bra köp.
Läs modehistoria och magasin, där hittar du fördjupning och där arbetar redaktörer vars jobb är att välja ut de bästa köpen till dig. I dag när valen är så många är det omöjligt för en privatperson att ha den övergripande kollen på alla alternativ. Mer tips: Intressera dig för konst, arkitektur och musik - där hittar designer och stylister mycket inspiration. Har du koll även på dessa världar öppnar sig nya intryck och en djupare förståelse även för mode och för silhuetter.

LÄS OCKSÅ: Så stylar du sex tidlösa garderobsklassiker

4. Ingen makeup kan maskera dålig hy
Genom bra hudvård ges din hud så bra förutsättningar som möjligt. Alla har inte perfekt hy, men alla kan göra det bästa av just sin situation. Att studera och förstå din hud är grunden till en lyckad look. När du sminkar dig: jämna ut din hudton, men låt texturen och färgen av din riktiga hy alltid synas igenom.

Viktigast är att doften ska bära, till och med lyfta, din personlighet!

5. Din parfym är en stor del av din stil.
Din doft påverkar hur andra uppfattar dig, du kan med andra ord styra detta på ett smart sätt genom den doft du väljer. Du ska naturligtvis tilltalas av doften, men den ska även passa din garderob (har du en maskulin stil kan det bli lite konstigt med en blommig doft). Och viktigast är att doften ska bära, till och med lyfta, din personlighet! Lägg mycket tid på att hitta rätt, för när du väl hittat doften som är ”du” så kan – och
ska – du använda den i åratal framöver.

6. Tidlösa klassiker är en hit
Hitta en svarta kavaj i bra kvalitet och passform som får kosta lite – den är verkligen en tidlös klassiker. Till fest blir du sofistikerat dressad och till vardags agerar den ytterplagg. En annan megabra investering är ett par svarta, riktigt bra pumps. Köp spetsiga, utan platåsula och med en klackhöjd mellan fem och tio centimeter – och du behöver aldrig mer köpa ett par festskor (om du inte vill), och de är lika snygga på mötet som när du ska vara vardagssnygg på stan. 

Du ångrar aldrig en välsittande svart kavaj i bra material. Foto: Jason Lloyd Evans

7. Planera dina köp.
Det är nyckeln till en lyckad garderob utan stressköpta snedsteg. Tänk efter: Vad vill du ha? Vad behöver du? Tänk helhet. Kanske ska din nästa stickade tröja ha lite mer karaktär, så den ger det där lilla extra du saknat till din vardagslook? Bestäm dig för att sluta köpa konstiga toppar i sista sekunden som snodde pengarna för den där skjortan som du egentligen behövde. Ha en lista i din telefon, den hjälper dig att hålla fokus. Står inte plagget med på den listan ska det mycket till för att det ska bli ett köp.

Ett besök hos skräddaren kan göra att ett plagg går från ’sådär’ till ditt favoritplagg bara genom en enkel ändring

8. Ha inte för stor respekt för passform och storlekar.
Ett par byxor, ett linne eller en tröja kan få en helt ny känsla om du till exempel växlar upp en storlek eller två. Vips får byxorna ett coolare häng över höfterna, en tröja eller skjorta blir coolt oversize. Leta kläder på herravdelningen - det finns mycket där som passar kvinnor också. Och du får faktiskt ändra på kläder! Ett besök hos skräddaren kan göra att ett plagg går från ”sådär” till ditt favoritplagg bara genom en enkel ändring. Korta av, lägg ut, ta in, förläng!

9. En stylisthemlighet:
Mörkt marinblå är oftast ett chicare val än svart. Färgen ger ett annat djup, och passar dessutom utmärkt att kombinera med svart.

LÄS OCKSÅ: Sekundsnabba stylingtipset: ”Våga missmatcha med färg”

10. Tänk ”ppa” (pris per användning).
Lägg alltså mer pengar på det du kommer att använda flitigt, och mindre på det som används mer sällan. Ett exempel som kan få kosta mer är din vardagsväska, den kommer att synas på dig varje dag, varje gång du går ut genom dörren - det är viktigt att den är bra. Tänk likadant på detaljerna inuti väskan som gör dig glad på daglig basis; en fin plånbok, nyckelring, sminkväska och mobilskal är vardagslyx på hög nivå.

Låt vissa detaljer – till exempel vardagsväskan – få kosta lite extra. Foto: Jason LLoyd Evans

11. Välj varumärken du ska satsa på.
Ett sätt att hålla ihop din garderob är att noga välja de varumärken som du ska satsa på att bygga din garderob med. I första hand håller du dig till dessa, och på det sättet får du en garderob som håller ihop över tid. Plus att det är lättare att inte dras med i en allmän shoppinghets eftersom du har en tydlig linje i dina val.

En garderob ska inte innehålla för mycket, men allt som hänger där ska ha en motiverad plats

12. Rensa!
Håll din garderob aktuell genom att göra dig av med plagg du inte använder. Gör en låda med plagg du vill spara av nostalgiskäl, men allt annat bör du lämna till välgörenhet eller sälja. En garderob ska inte innehålla för mycket, men allt som hänger där ska ha en motiverad plats.

13. Materialuppdatera favoritplagg.
För att skapa långsiktighet i garderoben så leta efter favoritplagg i nya material. Den där svarta T-shirten i jersey som du älskar? Det vita bomullslinnet? Leta efter en liknande i blankt material - vips så har du en ny, lyxig look i ett plagg du vet att du gillar och använder.

14. Kontraster i alla dess former är nyckeln.
Blanda lyxiga material med grövre, matta med glansiga, smalt med baggy, festplagg med vardagsplagg och så vidare. Eller gör en ”full on” festmakeup en vanlig vardag och matcha med jeans och låga skor.

LÄS OCKSÅ: Stylisten Mikaela Hållén: ”Så ger dina plagg nytt liv”

15. En bra stil kräver att du investerar tid och intresse.
Inom skönhetsindustrin pågår febril aktivitet inom forskning. Den förändras ständigt, så var öppen för nya tekniker och produkter. Följ med i utvecklingen och testa nya produkter och tillvägagångssätt.

16. Testa dig fram – alltid.
Lägg lite tid framför spegeln för att finslipa din look. Att stoppa skjortan innanför eller utanför byxorna, eller kanske både och, kan förändra intrycket av det du har på dig på ett enkelt sätt.

17. Klä dig så att din silhuett rimmar med hur du vill se ut.
Om du har något du är extra stolt över, eller något du inte vill lyfta fram, låt kläderna göra jobbet. Det går att göra mirakel!

18. Samma sak gäller för skor.
En ankelboot eller stövel med ett vidare skaft ger illusionen av ett slankare ben. Vill du ge illusionen av ett stadigare ben så låter du så klart skaftet smita tätare kring benet. Olika typer av klack ger olika intryck. Var på benen dina boots slutar påverkar också väldigt mycket hur man uppfattar benet – testa olika modeller, skillnaden kan vara otroligt stor!

Olika typer av klack och skaftvidd ger olika intryck! Foto: Jason LLoyd Evans

19. Använd skoblock.
Det förlänger livslängden på dina skor och gör att de inte tappar formen.

20. Vill du sticka ut, men så att det känns ”mode” och inte ”utklätt”?
Tricket är att göra som stylisten Marie-Amélie Sauvé säger: ”Matcha alltid något vågat och mer experimentellt med klassiker. ”  

21. Samma synsätt kan du applicera på din makeupstil.
Kombinera naturlig makeup med mer vågade moment. Dock behöver det inte vara antingen eller, röda läppar kan absolut kombineras med en tyngre ögonmakeup.

Noppor går aldrig att förlåta

22. Släng noppriga plagg.
Inse att slaget är förlorat. Och köp aldrig ett plagg i det materialet och från det varumärket igen. Till och med hål i (rätt) plagg kan se coolt ut - men noppor går aldrig att förlåta.

23. Lär dig att göra ett perfekt sotat öga.
Det är en festlook som aldrig, aldrig, aldrig är fel. Tricket är att bygga skuggan i många lager för att den ska sitta länge och få rätt djup. Experimentera med olika former på skuggningen och se vad som är mest smickrande på dig. Öva! Kom ihåg att du kan öva på makeuper när du har en hemmakväll lika gärna som att se på tv.

LÄS OCKSÅ: Stylisten Hanna MW:s tio budord: ”Så skapar du en personlig stil”

24. Klä dig för din ålder.
Det går att klä sig chict och coolt oavsett ålder. Är du vuxen så var försiktig med sådant som man lätt förknippar med ungdomar: volanger, rosa, överdrivet mycket accessoarer, mycket makeup, applikationer ... Kom ihåg att det mest ocoola och ostylish som finns är att klä sig som en tonåring – såvida du inte är tonåring, vill säga!

25. Håll en linje i din stil, men fastna inte.
En byxmodell som du älskar kan må bra av att alterneras med en helt annan. En tuffare stil kan må bra av ett mer romantiskt plagg som vävs in i dina hårdare plagg. En monokrom garderob kan få ett helt nytt liv av en accentfärg. Var hela tiden öppen för att låta din stil växa och utvecklas.

26. Personliga smycken gör din look mer intressant och bör jämställas med din personliga doft.
Ett smycke med historia bör alla bära. Historien behöver inte vara gammal – du kan påbörja ditt smyckes historia i dag genom att själv investera i ett.

27. Bra stil inbegriper inte bara de kläder du har i stan.
Kläderna på landet, i skidbacken, på gymmet och så vidare är också en del av din stil. Var alltid genomtänkt i dina val, utöver att det ger bäst resultat utseendemässigt så gör det också risken för felköp mindre. På det sättet sparar du pengar, plats och naturens resurser.

28. Dupera ögat!
Danska smyckesdrottningen Charlotte Lynggaard (Ole Lynggaard Copenhagen) har lärt oss att i stället för att gömma händer man inte anser är ens bästa tillgång - gör tvärtom! En maffig ring är inte bara snyggt och blir lätt ett signatursmycke, det drar även uppmärksamheten till sig. Vips har du snygga händer, och samtidigt ger du åskådarna annat att titta på än nedbitna naglar.

Eviga stilikoner som Lauren Hutton och Jane Birkin har den naturliga looken gemensam.

29. Tänk människa.
Hemligheten bakom en tidlös stil som gör att du slipper ta fram skämskudden om ett decennium? Det är aldrig ute att vara människa. Eviga stilikoner som Lauren Hutton och Jane Birkin har den naturliga looken gemensam. Kläder, hår och makeup som frångår det naturliga blir ofta snabbt något daterat.

30. Det viktigaste tipset: Äg din look!
Se till att du äger plaggen, ploggen ska inte äga dig. Har du tagit på dig något som inte känns perfekt – byt! Det finns ingen anledning att och känna att något inte är som det ska. Dina kläder ska få dig att känna dig fin och cool. Inte utklädd och felklädd. Dina kläder ska ge dig självförtroende.   

LÄS OCKSÅ: Färgerna som får din vardagslook att se mer exklusiv ut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + hårvård från Antonio Axu. Köp nu!